هفته بیست و سوم بارداری

در هفته بیست و سوم بارداری، اندازه کودک شما به اندازه یک بادمجان است. در این هفته کودک شما بیشتر شبیه یک نوزاد است. نوزادی با چربی بدن کمتر و پوست شفافتر. همچنین ممکن است برایتان جالب باشد که بدانید کودک شما ممکن است شروع به پاسخ دادن به صداهای آشنا کند و ممکن است متوجه حرکت او در واکنش به صدای خود شوید.

اتفاقات درون نوزادتان در هفته بیست و سوم بارداری

در این هفته نوزادتان بسیار پر تحرک است و به نظر می‌رسد در شکمتان می‌خواهد راه برود. حدس بزنید چه می‌شود؟ او دقیقاً با پاهایش دیوار رحم را فشار می‌دهد تا برای برداشتن قدم‌های اولش آماده شود. در این مرحله از حاملگی نوزادتان تقریباً بیست و هفت سانتیمتر قد دارد و وزنش بالای نیم کیلو است.

او اکنون به اندازه ای رشد کرده است که شانسی برای زنده ماندن با مراقبت‌های ویژه در خارج از بدن شما داشته باشد. سوراخ‌های بینی او بسته نیستند و او می‌تواند نفس بکشد. ولی ریه‌های او زمان بیشتری برای جا افتادن نیاز دارند. ارگان‌های دیگر او هم کاملاً شکل یافته اند. پانکراس او می‌تواند انسولین تولید کند و اگر در معرض قند خون بالا در بدن شما باشد انسولین بیشتری تولید می‌کند.

هفته 23 بارداری

مغز او همچنان به سرعت در درون اسکلت بدنش رشد می‌کند. اسکلت جمجمه او چهار قسمت دارد که هنوز برای رشد کامل مغز بسته نشده اند. حتی بعد از تولد این قسمت‌های اسکلت جمجمه او به طور کامل به هم متصل نخواهند شد، چون مغز سه جانبه‌ی انسان در طول یک سال اول زندگی اش به اندازه‌ی قطعی می‌رسد. لب‌های نوزادتان بیشتر مجزا شده اند و چشم‌های او گاه گاهی باز و بسته می‌شوند. او تا ماه هفتم کاملاً چشمانش را باز نخواهد کرد، در این هفته او رنگدانه‌ها و چربی بیشتری در زیر پوستش دارد.

بدنتان در هفته بیست و سوم بارداری

کم خونی و خستگی در دوران بارداری

اگر از دوستانتان و کسانی که تازه مادر شده اند شنیده باشید، می‌دانید که در سه ماهه دوم حاملگی انرژی زیادی خواهید داشت. ولی ناگهان در هر دقیقه احساس خستگی می‌کنید و به سختی می‌توانید تمرکز کنید.

چه اتفاقی می‌افتد؟

خانم‌های حامله دو برابر قبل از حاملگی به آهن نیاز دارند و علت اصلی خستگی بعد از هفته‌ی بیستم حاملگی کمبود آهن است که منجر به کم خونی می‌شود. کم خونی ناشی از کمبود آهن شایع ترین نوع کم خونی در سراسر دنیاست که می‌تواند ناشی از مصرف کم فرآورده‌های گوشت قرمز و دیگر غذاهای حاوی آهن و ویتامین B باشد. اگر شک دارید که دچار کم خونی هستید از پزشک بخواهید که از شما تست خون برای مشخص کردن میزان آهن بدنتان بگیرد.

کم خونی در دوران بارداری

اگر موجودی آهن شما کم باشد، سلول‌های قرمز خون آهن کافی برای محافظت از ماهیچه‌ها و نوزادتان دریافت نخواهند کرد. خیلی از خانم‌ها در سه ماهه دوم حاملگی این تجربه را دارند، چون نوزادشان به سرعت رشد کرده و آهن بیشتری از خون جذب می‌کند. اگر درمان نشوید از خطر افزایش استرس روی قلب رنج خواهید برد که منجر به کمبود هموگلوبین و اکسیژن در خون، عدم مقاومت در برابر عفونت و طاقت پایین نسبت به از دست دادن خون در حین زایمان می‌شود. اگر واقعاً کم خونی دارید سلامت نوزادتان هم در خطر است.

خوشبختانه درمان کم خونی راحت و ساده است. پزشک متخصص زنان و زایمان به احتمال زیاد داروهای آهن دار تجویز خواهد کرد. وقتی آهن بیشتری مصرف می‌کنید ممکن است دچار یبوست شوید. مصرف مایعات را افزایش دهید و به فعالیت خود ادامه دهید.

لوپوس (Lupus) در دوران بارداری

تا ۲۵ سال قبل به خانم‌هایی که لوپوس داشتند توصیه می‌کردند که حامله نشوند. لوپوس بیماری است که باعث ایجاد اختلال در سیستم ایمنی بدن می‌شود و باعث می‌شود، بافت‌ها و ارگان‌های رابط متورم شوند. اگرچه خانم حامله ای که لوپوس دارد از نظر سلامتی بیشتر در معرض خطر است و بیشتر در معرض خطر به دنیا آوردن نوزاد زودرس است، درمان‌های پیشرفته باعث شده اند که اکثر خانم‌های حامله ای که لوپوس دارند بدون مشکل نوزادشان را به دنیا آورند.

در این مرحله از حاملگی باید درباره شرایط خود با پزشکتان مشورت کنید. بهتر است پزشکتان در حاملگی‌های پر خطر متخصص باشد و در بیمارستان زایمان کنید تا در مواردی که مشکل پیش می‌آید، مداخله‌های لازم صورت گیرد. بعضی از خانم‌ها در دوران حاملگی بیماریشان عود می‌کند ولی بعضی دیگر نه. بعضی از این دردها و تورم‌ها جزئی هستند و با مقدار کمی corticosteroid یا افزایش درمان‌های دیگر که مصرفی هستند حل می‌شوند. شما بیشتر در معرض خطر پره کلمپسی هستید، مخصوصاً اگر بیماریتان روی کلیه‌هایتان اثر کرده باشد.

لوپوس در دوران بارداری

پزشک شما را از نظر افزایش فشار خون یا پروتئین در ادرار کنترل می‌کند، چون این شرایط جدی و خطرناک هستند. چیزی که اکثر خانم‌های حامله که لوپوس دارند نگران آن هستند سلامتی خودشان نیست بلکه آنها درباره‌ی سلامتی نوزادشان نگرانند. در حالی که نوزادان این دسته از مادران بیشتر در معرض خطر تولد زودرس یا مرگ هستند ولی نسبت به نوزادان مادرانی که لوپوس ندارند کمتر در معرض خطر ناهنجاری‌های مادرزادی هستند. عده‌ی کمی از نوزادان مادران مبتلا به لوپوس دچار لوپوس دوران نوزادی می‌شوند که معمولاً میزان خون آنها به طور غیر عادی بالا است. معمولاً این بیماری به مرور زمان تا شش ماهگی نوزاد از بین می‌رود و به ندرت عود می‌کند.

فراموشی در دوران بارداری

در این هفته سومین بار است که کلیدهای ماشین به طرز عجیبی گم می‌شوند. شما به خاطر خرید شیر به سوپرمارکت می‌روید ولی وقتی به خانه باز می‌گردید همه چیز خریده اید به جز شیر و همچنین نمی‌توانید روی وظایف عادی خود در کارتان تمرکز کنید. یکی از شکایت‌های رایج در بین خانم‌های حامله این است که دچار خلاء شده اند. شما دچار فراموشی نشده اید، فقط قدرت تمرکز خود را از دست داده اید. این اتفاق موقت است ولی معمولاً در اثر حاملگی گویی درون مه قرار می‌گیرید.

فراموشی در دوران بارداری

این وضعیت تا حدودی در اثر تأثیرات هورمون‌ها است که بیشتر تمرکز شما را به سمت رشد و تشکیل نوزاد سوق می‌دهد. همچنین اکثر تمرکز و توجه شما روی نوزادتان است که او خواب است، خوشحال است، لگد می‌زند یا اینکه اسمش را چه بگذارید.

سازماندهی به کارها می‌تواند به شما کمک کند. می‌توانید از کلیدهای خانه، کارت ماشین و کارت شناسایی خود کپی بگیرید یا آنها را جایی غیر از مکانی که گم می‌کنید بگذارید. یک دفترچه یادداشت به همراه داشته باشید و کارهایتان را در آن یادداشت کنید تا بتوانید با مرور آن وظایف خود را فراموش نکنید. به هر حال قدم بعدی برای آماده شدن برای زندگی پرمشغله‌ی مادر بودن این است که خود را به وضع موجود عادت دهید.

درباره‌ی خودتان در هفته بیست و سوم بارداری

لیلی به لالای خود گذاشتن

تقریباً به سه ماهه‌ی آخر حاملگی نزدیک می‌شوید، تعجب نکنید اگر کمی استرستان زیاد شده است. هنوز به آخر راه مانده و کارهای زیادی دارید و ممکن است به مرحله‌ی جدیدی از نگرانی درباره‌ی زایمان و مادر شدن وارد شوید.

هفته بیست و سوم بارداری

این بهترین زمان برای درمان‌های زیبایی روحتان است. روش‌هایی را برای آرام کردن خود پیدا کنید. آیا از آن نوع افرادی هستید که از درون خود را آرام می‌کنند یا با ورزش ذهن یا با تمرکز روی لحظه ای که در آن هستید آرام می‌شوید.

نفس کشیدن

اگر می‌خواهید در کلاس‌های نحوه‌ی زایمان شرکت کنید، به احتمال زیاد تمرین‌های نفس کشیدن خواهید داشت که در طول زایمان از درد می‌کاهند، ولی این نوع تنفس فقط برای زایمان نیست. می‌توانید یک کتاب شنیداری بگیرید یا در کلاس شرکت کنید تا روش‌های تنفس عمیق را یاد بگیرید. همچنین ممکن است بخواهید تعمق‌های فوق طبیعی را یاد بگیرید که معمولاً نیاز به صاف نشستن و تکرار واژه‌ی ساده‌ی «ام» روزانه به مدت پانزده دقیقه دارد.

آرامیش در دوران بارداری

این روش برای اولین بار توسط انجمن آمریکایی در اواخر دهه‌ی ۱۹۶۰ پیشنهاد شد. یعنی وقتی که تحقیقات نشان دادند تعمق فشار خون را کاهش می‌دهد. امروزه این یک روش معمول در بین افراد حامله است.

کارهای بدنی

اگر از آن نوع افرادی هستید که به تحرک‌های خارجی برای آرامش نیاز دارید، می‌توانید از روش‌هایی مثل تب سوزنی و ماساژ استفاده کنید. متخصصان این کار می‌توانند کمک کنند تا ماهیچه‌هایتان آرام شوند و سیستم عصبیتان آرامش داشته باشد. متخصص ماساژ که با خانم‌های حامله کار می‌کند میزی دارد که می‌توانید شکمتان را روی بالش بگذارید و راحت باشید. همچنین او می‌تواند شما را به گونه ای ماساژ دهد که اذیت نشوید.

آهنگ

همچنین می‌توانید با کمک موزیک درمانی آرامش داشته باشید. این روش بسته به امواج صوتی فرکانس‌های مختلفی دارد که بتواند سرعت تنفس را کاهش دهد.

رژیم غذایی و ورزش در هفته بیست و سوم بارداری

وسوسه و هوس تنقلات در دوران بارداری

خیلی سخت است که بتوان عادت خوردن تنقلات را ترک کرد. مخصوصاً وقتی که هوس چیزهایی مثل چیپس، کیک، همبرگر و شکلات می‌کنید. تلاش برای حذف غذاهای غیر مفید و مضر از رژیم غذایی به طور کامل کارساز نیست، چون بعد از یک یا دو روز کلافه و نا امید می‌شوید.

هوس کردن در دوران بارداری

به جای آن می‌توانید از جدول زیر استفاده کنید تا بعضی مواد غذایی را که کالری زیاد ندارند جانشین تنقلاتی کنید که می‌خواهید.

اگر هوس می‌کنید از این غذاها استفاده کنید
چیپس چوب شور که چربی کمتری دارد
چیزبرگر بزرگ یک همبرگر کوچک
سیب زمینی سرخ کرده در خانه سیب زمینی پخته و در رستوران سیب زمینی سرخ کرده‌ی کوچک، یعنی چیزی حدود ده عدد
نوشابه آب میوه
کیک شکلاتی یک تکه شکلات کم چرب
پاپ کرن با کره سایز کوچک بدون کره، بهتر است در خانه تهیه شود
شکلات بزرگ سایز کوچک و با یک قاشق چای خوری شکلات
پیتزا پپرونی پیتزای خانگی با محتویاتی مثل سبزیجات و پنیر
بستنی شربت، ماست یخ زده‌ی کم چرب، بستنی بدون چربی یا آبمیوه‌ی یخ زده‌ی صد در صد طبیعی

رژیم غذایی برای گیاه خواران در دوران بارداری

رژیم غذایی گیاهی برای حامله‌ها مناسب است ولی تا وقتی که مواد مورد نیاز و مغذی خود و نوزادتان تأمین شود.

پروتئین

پروتئین ماده ای ضروری در دوران حاملگی است. اگر از آن دسته گیاه خواران هستید که گوشت، ماهی و مرغ نمی‌خورید ولی تخم مرغ و لبنیات می‌خورید یا فقط لبنیات می‌خورید به راحتی می‌توانید شصت گرم پروتئین مورد نیاز خانم حامله را دریافت کنید. علاوه بر لبنیات و تخم مرغ، گیاهانی مثل لوبیا، سویا، بادام زمینی و نان گندم حاوی پروتئین هستند. حتی کسانی که به هیچ وجه محصولات حیوانی نمی‌خورند، می‌توانند با رژیم غذایی و انتخاب غذایی مناسب به راحتی پروتئین مورد نیازشان را تأمین کنند.

رژیم غذایی برای گیاهخواران در دوران باردرای

کلسیم

این ماده‌ی ضروری در دوران حاملگی می‌تواند از لبنیات و غذاهای گیاهی تأمین شود. گیاه خوارانی که لبنیات نمی‌خورند، می‌توانند از طریق بروکلى، لوبیا سبز، آب پرتقال، شیر، سویا و…. کلسیم خود را تأمین کنند.

ویتامین D

بدن شما برای جذب کلسیم به ویتامین D نیاز دارد. اگر شیر بخورید ویتامین D مورد نیازتان تامین می‌شود. اگر شیر دوست ندارید باید از قرص‌های ویتامین D استفاده کنید. با پزشکتان مشورت کنید.

روی

روی در پنیر، تخم مرغ و ماست یافت می‌شود. بنابراین گیاه خوارانی که از اینها نمی‌خورند باید نگران باشند. آجیل، دانه‌های گندم و حبوبات حاوی روی هستند.

ویتامین B

ویتامین B ماده ای است که تأمین آن برای گیاه خواران دشوار است. چون اکثراً در غذاهای حیوانی یافت می‌شود. برشتوک‌های صبحانه و داروهای ویتامین B منبع خوبی برای گیاه خواران برای مصرف B مورد نیاز است. اگر گیاه خوار هستید با پزشک خود مشورت کنید تا از داروهایی که B دارند به شما تجویز کند. B یک ویتامین حلال در چربی است، یعنی بدنتان آن را برای آینده ذخیره می‌کند. مهم است که B کافی در دوران حاملگی مصرف کنید تا در زمان شیردهی B کافی به نوزادتان برسد.

سؤال‌های معمول در هفته بیست و سوم دوران بارداری

من تا به حال چندین سونوگرافی انجام داده ام و نگرانم که آیا نوزادم صدمه ای دیده است یا نه. آیا سونوگرافی‌های متعدد مضر است؟

محققان تلاش زیادی برای پیدا کردن رابطه‌ی سونوگرافی و مشکلات ناشی از آن بر روی نوزاد انجام داده اند و هیچ رابطه ای پیدا نکرده اند.

البته این به آن معنا نیست که پزشک سونوگرافی را در هر نوبت ویزیت پزشکیتان قرار دهد. هر بار که سونوگرافی نیاز است علت آن را بپرسید دلایل نیاز به سونوگرافی عبارتند از:

  • مشخص کردن زمان حاملگی
  • تشخیص مشکلات و ناهنجاری‌های فیزیکی
  • مشخص کردن مشکلات مربوط به جفت یا موقعیت نوزاد
  • مشخص کردن دیا چند قلویی بودن
  • کنترل رشد نوزاد

اگر می‌خواهید سونوگرافی شوید به پزشکتان دقیقاً بگویید که چه اطلاعاتی می‌خواهید بدانید برای مثال، جنسیت نوزادتان.

اگر سونوگرافی ناهنجاری و مشکل خاصی نشان داد درباره‌ی آن با پزشک خود صحبت کنید. همیشه می‌توانید یک بار دیگر سونوگرافی شوید.

مهم است که سونوگرافی توسط یک فرد مجرب و ماهر انجام شود با پزشک خود مشورت کنید.

یک مکان جدیدی وجود دارد که عکس یادگاری از سونوگرافی می‌اندازد. من می‌خواهم آلبوم کوچکی از عکس‌های سونوگرافی هفته به هفته‌ی نوزادم داشته باشم آیا این سونوگرافی‌ها مطمئن هستند؟

این نوع سونوگرافی‌ها بی خطر هستند ولی دلیلی برای انجام آنها نیست. سونوگرافی یک آزمایش تشخیص پزشکی است و همیشه باید توسط یک فرد متخصص و با تجربه انجام شود. تأثیرات بلند مدت انجام مدام سونوگرافی بر روی نوزاد هنوز زیاد مشخص نشده است. خیلی از والدین این روش‌ها را تأیید می‌کنند، در حالی که این نوع سونوگرافی‌ها توسط پزشک متخصص یا یک سونوگرافیست انجام نمی‌شود. مرکز پزشکی و سونوگرافی آمریکا هم این روش را تأیید نمی‌کند. اگر می‌خواهید از نوزاد در حال رشد خود عکس داشته باشید به هنگام سونوگرافی از پزشک خود عکس نوزادتان را درخواست کنید.

چقدر این مقاله برای شما مفید بود؟

به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیازات ۰ / ۵. تعداد رای دهنده‌ها: ۰

تا الان کسی امتیاز نداده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می‌دهید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *