هفته سی و سوم بارداری

در هفته سی و سوم بارداری کودک دلبر شما از سر تا پا حدود ۲۹ سانتی‌متر و وزن آن حدود ۱.۹ کیلوگرم است. کودک شما در این هفته در حال تمرین مکیدن و بلعیدن است. این رفلکس‌ها تا پایان هفته سی و چهارم بارداری به طور کامل هماهنگ نمی‌شوند. کبد کودک شما در حال ذخیره آهن است.

اتفاقات درون نوزادتان در هفته سی و سوم بارداری

در طول هفته‌های آخر حاملگی، نوزاد شما وارد مرحله‌ی آخر می‌شود. مثل این است که ارگان‌ها، اسکلت و بدن نوزاد شکل گرفته، ولی او به زمان بیشتری برای آماده شدن و وارد شدن به دنیای بیرون نیاز دارد. اکنون وزن او تقریباً دو کیلو و قدش بیش از ۴۳ سانتیمتر است و تقریباً رحم را تا نزدیکی استخوان دنده‌ها فشار می‌دهد. ناخن انگشت‌های نوزادتان نیز مثل موی سرش کاملاً رشد کرده‌اند و میزان مایع آمنیوتیک به بیشترین حد خود رسیده است. جفت هنوز اکسیژن را از طریق بند ناف به نوزادتان می‌رساند، ولی او مرتب نفس کشیدن را تمرین می‌کند. با باز و بسته کردن دهانش مایع آمنیوتیک را می‌بلعد و ماهیچه‌های دیافراگم خود را آماده می‌کند. او همچنان در کبد خود آهن ذخیره می‌کند و ارتباط بین سلول‌های مغزش مثل شاخه‌های درخت پخش می‌شوند. نورون‌ها و سیناپس‌ها محل تماس دو عصب بین سلول‌های مغز شکل می‌گیرند و ارتباط تشکیل می‌دهند.

بدنتان در هفته سی و سوم بارداری

جغرافی شکم در دوران بارداری

خانم‌های حامله‌ای را که سایز وزن و قد مشابهی دارند، نگاه کنید. در هر کدام حالت متفاوتی از شکم می‌بینید. یک خانم قسمت بالای شکمش و دیگری قسمت پایین شکمش بزرگ است. حالت‌ها کاملاً طبیعی هستند.

بدنتان در هفته سی و سوم بارداری

حالت شکم به سایز نوزاد، حالت قرار گرفتن او، قد و ساختار شما و محلی که اضافه وزن در آنجا متمرکز شده است، بستگی دارد. حالت شکمتان جنسیت نوزادتان را مشخص نمی‌کند، حتی اگر اطرافیانتان قسم بخورند که می‌توانند از حالت شکمتان دختر یا پسر بودن نوزادتان را تشخیص دهند، این روش علمی و معتبر نیست.

زمانی که شیردهی ما در انتخاب خوبی نیست

همه‌ی مادرها نباید شیر بدهند. اگر وزنتان خیلی کم است باید شیر آماده به نوزادتان بدهید، اگر مواد خاصی مصرف می‌کنید که می‌توانند از طریق شیر به نوزادتان منتقل شوند و به او صدمه برسانند نباید شیر بدهید. مثلاً داروهایی برای درمان سرطان یا فشار خون بالا، یا داروهایی برای HIV یا کمبود پرولاکتین یا هورمون‌هایی که برای تولید شیر مصرف می‌شوند. اگر جراحی سینه و یا کاشت سینه کرده‌اید، قبل از شیردهی به نوزادتان با پزشک خود مشورت کنید.

زایمان یک نوزاد با نیازهای خاص

اگر تشخیص داده شده است که نوزاد شما ناهنجاری‌های مادرزادی دارد، درباره‌ی روش زایمان نوزادتان با پزشک خود مشورت کنید. اگرچه خیلی از نوزادانی که نیازهای خاصی دارند می‌توانند از طریق واژن به دنیا بیایند، ولی عده‌ای از آنها بهتر است سزارین شوند. کجا و چگونه زایمان کردن به شرایط نوزادتان بستگی دارد. برای مثال اگر نوزادتان ناهنجاری دریچه‌ی قلبی داشته باشد، احتمالاً می‌تواند از طریق واژن به دنیا بیاید. اگر یک نوزاد ناهنجاری ستون فقرات داشته باشد، احتمالاً سزارین برای او مناسب‌تر است، چون زایمان از طریق واژن به ستون فقرات او بیشتر صدمه می‌زند. اگر نوزادتان دچار ناهجاری‌های قلبی است بهتر است در بیمارستان‌های خاص و مجهز زایمان کنید تا بعد از تولد نوزادتان درمان‌های لازم اعمال شود.

زایمان نوزاد با شرایط خاص

ممکن است قبل از شروع زایمان، پزشک متخصص زنان و زایمان انجام سزارین را در هفته‌های ۳۷ یا ۳۸ پیشنهاد دهد. در این صورت پزشک آمنیوسنتز انجام می‌دهد و با بررسی حدوداً یک تا دو قاشق چای خوری مایع آمنیوتیک، وجود ماده‌ای را بررسی می‌کند که هنگام شکل‌گیری کامل ریه‌های نوزاد یافت می‌شود.

در این مرحله از حاملگی، خطراتی که از آمنیوسنتز ایجاد می‌شوند شامل بروز زایمان و یا پاره شدن کیسه‌ی آب است. سقط جنین از خطرات محسوب نمی‌شود.

درباره‌ی خودتان در هفته سی و سوم بارداری

برنامه‌ریزی برای اداره‌ی نوزادان

شما می‌خواهید چطور والدینی برای نوزادتان باشید؟ بیش از اندازه محافظ؟ مستبد؟ بخشنده؟ کنترل کننده؟ خونگرم؟ آسان گیر؟ سختگیر؟ آیا برایتان مهم است کودکتان روزانه چند ساعت تلویزیون نگاه کند، چقدر تنقلات بخورد و یا چه آلت موسیقی بنوازد؟ آیا دوست دارید در زندگیاش مداخله کنید و یا می‌خواهید مستقل باشد؟ آیا با تنبیه یا تشویق موافق هستید؟ این سؤال‌ها و خیلی سؤال‌های دیگر ذهن خیلی از والدین را برای تربیت نوزادشان مشغول می‌کند.

لباس نوزاد

حاملگی فرصت مناسبی است تا با همسر خود درباره‌ی ایده‌ها و روش‌های تربیت و رشد نوزاد صحبت کنید. هر کدام از شما تجربیات مختلفی از رشد نوزاد بر اساس روش تربیت خودتان دارید. چه احساساتتان درباره‌ی دوران کودکیتان مثبت باشد چه منفی، با خود می‌گویید که کاش متفاوت‌تر از این بزرگ می‌شدید. همچنین ممکن است از روش‌های دوستان و اعضای خانواده‌تان الگوبرداری کرده باشید. درباره‌ی ایده‌ها و تجربیات خود با یکدیگر صحبت کنید تا به یک روش مناسب برای تربیت نوزاد خود برسید.

کنترل نوزاد

فلسفه‌ی تربیت نوزاد حتی در نوزادی هم روی نوزادان تأثیر می‌گذارد. برای مثال، اگر شما باور دارید که باید نیازهای کودکتان را برآورده کنید و همسرتان می‌گوید کودک باید مستقل باشد، این روش‌های متفاوت در تربیت کودک روی دوران نوزادی هم تأثیر می‌گذارد که آیا اجازه دهید نوزاد آنقدر گریه کند تا بخوابد و یا به نیازهایش توجه کنید. ممکن است شما بخواهید بروید و نوزادتان را آرام کنید، ولی همسرتان معتقد باشد که نوزادتان باید خودش راه‌های آرام کردن خود را پیدا کند. نمی‌توان گفت کدام روش درست یا غلط است، چون هر کدام روشی متفاوت هستند. اگر به جای نصف شب اکنون درباره‌ی این مسائل صحبت کنید، زندگیتان راحت‌تر خواهد بود.

هیچکدام از شما نمی‌توانید پیش‌بینی کنید که در شرایط مختلف آینده چگونه واکنش نشان خواهید داد، ولی می‌توانید در مورد عقاید و فلسفه‌های خود به طور کلی صحبت کنید. این شروع بحث و گفتگویی است که تا رشد نوزادتان ادامه دارد. اگر شما و همسرتان روشنفکر، انعطاف پذیر و خواستار بحث و گفتگو باشید، می‌توانید به یک نتیجه‌ی مشترک برسید.

ابزار مورد نیاز نوزاد

ابزارهای مورد نیاز نوزاد

در کنار وسایل نوزاد (تخت، زیرانداز، میز تعویض پوشاک، پوشاک، پوشک بچه و….) بعد از تولد نوزادتان چیزهای دیگری نیز نیاز دارید:

  • کتاب، روزنامه و مجله‌های مورد علاقه خود را در مکان‌هایی قرار دهید که وقتی می‌خواهید به نوزادتان شیر بدهید از آنها استفاده کنید.
  • آب (اگر شیر می‌دهید). همیشه با خود یک قمقمه داشته باشید، مخصوصاً در ماشین و ساک نوزادتان تا در مکان‌هایی که به مایعات دسترسی ندارید از آبتان استفاده کنید. نوشیدن آب هنگام شیردهی به بدنتان کمک می‌کند تا شیر تولید کند.
  • اگر می‌خواهید شب‌ها مطالعه کنید، ولی می‌خواهید نوزادتان در آرامش باشد، می‌توانید در کنار صندلی خود یک چراغ مطالعه قرار دهید.
  • خیلی از مادرها و نوزادان با موسیقی‌های ملایم راحت‌تر می‌خوابند.
  • یک وایت برد یا تخت سیاه تهیه کنید و آن را در آشپزخانه قرار دهید تا کارهای روزمره را با اعضای دیگر خانه در میان بگذارید. مثلاً، چه چیزی در فریزر وجود دارد و باید با آن غذا پخت، چه وقت باید آشغال‌ها را بیرون ریخت و چه چیزهایی باید برای خانه خرید.

لباس پوشاندن برای نوزادتان

می‌خواهید برای خرید لباس نوزاد به مغازه‌ها بروید؟ آیا می‌خواهید پیراهن صورتی بخرید؟ یا ژاکتی کوتاه و زیبا می‌خواهید؟ بهتر است تا این مرحله‌ی حاملگی برای خرید لباس دست نگه دارید، چون خیلی از اطرافیان به شما لباس بچه هدیه خواهند داد. مارک روی لباس‌هایی را که می‌خرید، نگه دارید تا اگر جنس مشابه آن را هدیه گرفتید، بتوانید آن را پس داده یا تعویض کنید. نوزاد شما به سرعت رشد خواهد کرد و لباس‌هایش به سرعت کوچک می‌شوند، بنابراین می‌توانید با قرض کردن لباس از دوستان یا اعضای خانواده صرفه جویی کنید.

لباس موردنیاز نوزاد

ریختن غذا و نشت پوشاک باعث می‌شوند مجبور شوید روزانه چند دست لباس برای نوزادتان عوض کنید، چون لباس کثیف باعث خارش پوست نوزاد می‌شود. لباس کافی قرض کنید یا بخرید تا هر روز مجبور به شستن لباس نشوید در اینجا به چیزهایی که حدوداً نیاز دارید، اشاره می‌کنیم:

  • پنج تا هفت عدد لباس یک تکه: این لباس‌های یک پارچه راحت هستند، شستن آنها ساده است و پوشاندن و در آوردن آنها راحت است.
  • پنج تا هفت عدد زیرپوش: زیرپوش‌های بلند یا کوتاه، بسته به فصل بسیار راحت هستند.
  • یک جفت دستکش نخی: نوزادان وقتی دست‌های خود را تکان می‌دهند ممکن است سر و صورتشان را با ناخن‌های خود چنگ بزنند. دستکش‌های نخی از این اتفاق جلوگیری می‌کنند.
  • دو عدد شلوار: اگر محیطی که نوزادتان در آن می‌خوابد سرد است از شلوارهای کلفت‌تر استفاده کنید و اگر دمای اتاقش متعادل است، می‌توانید از شلوارهای نخی دگمه‌دار استفاده کنید تا نیمه شب تعویض کهنه نیز راحت باشد. در شب‌های گرم، نوزادتان می‌تواند با لباس زیرش بخوابد.
  • پنج جفت جوراب: در روزهای سرد جوراب می‌تواند پاهای نوزادتان را گرم نگه دارد.
  • دو یا سه دست لباس روزانه.
  • کلاه برای روزهای آفتابی
  • کاپشن برای روزهای سرد: ژاکت، کاپشن و… (زیپ‌دار) نوزاد را گرم نگه می‌دارد و پوشاندن و در آوردن آنها راحت است.

ذخیره‌ی لباس برای نوزادتان

وقتی دوستان و آشنایان می‌خواهند برای نوزادتان هدیه بخرند، معمولاً لباس‌های سایز بزرگتر می‌خرند تا چند ماه بعد اندازه نوزادتان شود و وقتی دوستانتان می‌خواهند لباس دست دوم بدهند، معمولاً از هر سایزی برایتان لباس می‌دهند.

لباس نوزاد

نوزادان به سرعت رشد می‌کنند و مدت کمی یک لباس اندازه‌شان می‌شود. خیلی از مادرها لباس‌های زیادی در کمد انباشته می‌کنند و بعد از مدتی می‌بینند که برای نوزادشان کوچک است. به خودتان لطف کنید و لباس‌ها را با سایزهای مختلف بخرید: ۶ – ۳ ماهه، ۹ – ۶ ماهه، ۱۲ – ۹ ماهه، ۱۸ – ۱۲ ماهه، ۲۴ ماهه. لباس‌هایی که در حال حاضر اندازه‌ی نوزادتان هستند، در دسترس بگذارید. همچنین کشویی را در اتاق برای لباس‌هایی که کوچک شده‌اند اختصاص دهید تا برای نوزاد بعدی‌تان نگه دارید و یا به دوستی بدهید که به آنها نیاز دارد.

لباس راحت نوزاد

ممکن است لباس‌های نوزادان در اثر شستشو کوچک شوند. بنابراین ممکن است لباسی که دوستتان در ۶ ماهگی به نوزادش می‌پوشانده در ۴ ماهگی اندازه‌ی نوزادتان شود. همچنین در نظر داشته باشید که سایز لباس نوزادان براساس سن آنهاست، بنابراین اگر نوزاد شما نسبت به سنش بزرگتر یا کوچکتر است، لباس‌های سایز سن او ممکن است اندازه‌ی او نباشند.

رژیم غذایی و ورزش در هفته سی و دوم بارداری

تأمین غذای مورد نیاز مغز نوزاد

در پایان سه ماهه‌ی سوم حاملگی، مغز نوزاد شما ممکن است سه تا چهار برابر بزرگتر از اوایل حاملگی باشد. برای پشتیبانی از رشد، اندازه، پیشرفت و عملکرد آن، مغز او به مواد غذایی بیشتری نیاز دارد. یکی از این مواد مورد نیاز و مهم DHA است. اسید امگا سه چرب که معمولاً در ماهی یافت می‌شود. این ماده‌ی ضروری کمک می‌کند سلول‌های مغز نوزادتان رشد کنند پوششی چرب تشکیل شود که باعث سرعت پیدا کردن ارتباط مسیرها در مغز می‌شود. در سه ماهه سوم حاملگی اسیدهای چرب به صورت منحصر به فردی روی مغز نوزاد تمرکز می‌کنند، بنابراین اکنون وقت آن رسیده که میزان DHA مورد نیاز نوزادتان را با مصرف ماهی، روغن ماهی یا تخم ماهی تأمین کنید.

امنیت غذایی دوران بارداری

اکنون که حامله هستید خوردن غذاهایی که در درون آنها تخم مرغ کهنه وجود دارد فکر خوبی نیست. سالیانه ۷۶ میلیون آمریکایی از غذاهای آلوده مسموم می‌شوند و خانم‌های حامله در میان آنها آسیب پذیرتر هستند. مسمومیت از نوع خفیف که علایمی مانند آنفولانزا دارد شروع می‌شود. (دل درد، اسهال سردرد و استفراغ) و نوعی شدیدتر نیز دارد. تقریباً سالیانه پنج هزار آمریکایی به خاطر مسمومیت غذایی جان می‌دهند.

غذای سالم برای نوزاد

مسمومیت غذایی وقتی ایجاد می‌شود که غذا به باکتری، ویروس، توکسین‌ها و انگل‌ها آلوده باشد. شما نمی‌توانید به طور کامل از باکتری‌ها دوری کنید، ولی اگر مراحل زیر را دنبال کنید می‌توانید از بیمار شدن خود و خانواده‌تان جلوگیری کنید:

  • قبل از آماده کردن غذا و بعد از تعویض پوشاک نوزاد، استفاده از دستشویی، لمس کردن حیوانات خانگی، عطسه یا سرفه، بیرون بردن آشغال‌ها و پاک کردن ماهی، مرغ یا گوشت دست‌های خود را بشویید.
  • گوشت‌ها را کاملاً بپزید و گوشت‌های پخته شده را در فریزر نگهداری کنید.
  • غذاهای مانده را هنگام خوردن کاملاً گرم کنید.
  • از تخم مرغ مانده و یا غذاهایی که تخم مرغ مانده دارند دوری کنید. تخم مرغ را تا وقتی که زرده‌اش کاملاً سفت شود بپزید.
  • اگر غذاهای مانده را از رستوران آورده‌اید، حتماً در یخچال بگذارید.
  • به تاریخ انقضای غذاها توجه کنید و غذاهای کهنه را دور بیندازید.
  • مرتب یخچال خود را تمیز کنید تا باکتری در یخچال پخش نشود.
  • ظروف خود را با مایع ظرفشویی و آب گرم بشویید.
  • غذاهای کپک زده را دور بیندازید.
  • دمای یخچال خود را در چهل درجه فارنهایت یا کمتر تنظیم کنید تا باکتری‌ها تقسیم نشوند. فریزر خود را روی صفر درجه فارنهایت یا کمتر تنظیم کنید.
  • غذاهای گرم را تا جای ممکن به سرعت در یخچال قرار دهید. حداکثر دو ساعت بعد از پختن.
  • یخ غذاها را در ماکروویو و یا یخچال آب کنید. هرگز در دمای اتاق این کار را انجام ندهید.
  • اگر غذایی بیش از دو ساعت بیرون ماند، آن را دور بیندازید.

سؤال‌های معمول در هفته سی و سوم بارداری

آیا باید پزشک برش پرینه episiotomy انجام دهد؟

در اکثر خانم‌ها نیازی به برش پرینه (منطقه‌ی بین واژن و مقعد) برای گشاد کردن دهانه‌ی واژن نیست. برش پرینه برای زایمان راحت‌تر و یا جلوگیری از پاره شدن بافت واژن انجام می‌شود.

اگرچه نزدیک به یک قرن است که پزشکان این کار را انجام می‌دهند، ولی امروزه خیلی کم اتفاق می‌افتد. بین سال‌های ۱۹۸۳ و ۲۰۰۰ میزان این برش از هفتاد درصد به بیست درصد کل زایمان‌های طبیعی کاهش یافت.

با این حال میزان استفاده از این روش متفاوت است. تحقیقات در سال ۲۰۰۳ نشان داده‌اند که مادرانی که در مکان‌های خصوصی زایمان می‌کنند، نسبت به کسانی که در بیمارستان زایمان می‌کنند احتمال برش پرینه در آنها بالاست.

سال‌ها قبل پزشکان بر این باور بودند که برش پرینه از پاره شدن بافت واژن و صدمه به لگن جلوگیری می‌کند. با این حال تحقیقات جدید نشان داده‌اند که پارگی واژن کمتر از برش پرینه درد و خونریزی دارد و صدمه‌ی لگن در این برش بیشتر از حالت عادی است. در این باره با پزشک خود صحبت کنید.

آمار برش پرینه

تحقیقات نشان می‌دهند که ماساژ پرینه نیاز برش پرینه را کم می‌کند. ماساژ باعث می‌شود پرینه انعطاف پذیرتر شود، بنابراین وقتی نوزاد بیرون می‌آید پرینه پاره نمی‌شود. برای ماساژ پرینه، درون تشت آب گرم بنشینید و به آرامی ناحیه اطراف واژن را روزانه ده دقیقه در اوایل شروع هفته‌ی سی و چهارم ماساژ دهید. البته این کار تضمینی نمی‌دهد که به برش پرینه نیاز نخواهید داشت، ولی می‌تواند کمک کند.

زمانی که برش پرینه لازم است

انجام برش پرینه در بعضی موارد ضروری است اگر ضربان قلب نوزادتان کم شود و زایمان با برش پرینه سریعتر انجام شود، اگر زایمان توسط وسیله و ساکشن وکیوم انجام شود یا اگر شانه‌های نوزادتان پهن باشد و از مسیر تولد عبور نکند.

روند کار برش پرینه

پزشک قبل از انجام برش، ماده‌ی بی‌حسی در ناحیه‌ی برشی که می‌خواهد ایجاد کند تزریق می‌کند، مگر اینکه قبلاً توسط مواد بی‌حسی، بی‌حس شده باشید. برش از نوع خفیف تا عمیق ایجاد می‌شود. اگر تنها پوست آن ناحیه برش داده شود، برش از نوع درجه اول است و هر چقدر پزشک به پوست و بافت‌های زیری وارد شود برش از نوع درجه دوم و سوم خواهد بود.

معمولاً در اکثر موارد برش نوع دوم ایجاد می‌شود ولی سر نوزاد باعث پارگی مقعد می‌شود. بعد از تولد نوزادتان پزشک محل برش و دیگر بافت‌های پاره شده را با بخیه می‌دوزد.

آیا باید از زایمان خود فیلمبرداری کنم؟

می‌توانید از زایمان خود فیلمبرداری کنید، ولی کسی که فیلمبرداری می‌کند برای فیلمبرداری خوب و همه جانبه باید حرکت کند تا از تمام زوایا فیلم بردارد که این باعث می‌شود پزشک‌ها، پرستاران و ماماها اذیت شوند. اگر همسرتان می‌خواهد فیلمبرداری کند، ممکن است روی فیلمبرداری تمرکز کند و نتواند در کنارتان باشد همچنین نمی‌تواند با چشمان خود تولد نوزادتان را ببیند. برای اینکه واقعاً بخواهید از زایمان خود فیلمبرداری کنید، دوربین یا گوشی خود را همراه داشته باشید و از همسرتان بخواهید که از صحنه‌های خاص فیلمبرداری کند.

در صورتی که نوک سینه‌هایم صاف یا تو رفته باشد، آیا می‌توانم به نوزادم شیر بدهم؟

اگر نوک سینه‌هایتان صاف (برآمده نباشد) و یا تو رفته باشد، احتمالاً می‌توانید شیر بدهید. پوشیدن محافظ سینه در درون سینه‌بندتان می‌تواند کمک کند تا نوک سینه‌هایتان به حالت عادی بازگردد. این چیز پلاستیکی دو تیکه باعث ایجاد فشار روی نوک سینه‌هایتان و برآمده شدن آنها می‌شود. وسیله‌ی ساکشن هم می‌تواند قبل از شیردهی به برآمده شدن نوک سینه‌هایتان کمک کند. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید با یک متخصص نوزاد یا پزشکتان مشورت کنید.

چقدر این مقاله برای شما مفید بود؟

به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیازات ۰ / ۵. تعداد رای دهنده‌ها: ۰

تا الان کسی امتیاز نداده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می‌دهید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *