هفته پانزدهم بارداری

طول نوزاد یا جنین شما در هفته پانزدهم بارداری از سر تا پایین حدود ۱۰.۱ سانتی‌متر است که به اندازه یک سیب است. در این هفته یک لایه نرم از مو به نام “lanugo” در سراسر بدن نوزاد شما در حال رشد است. ابروها و مژه‌های او نیز شروع به رشد می‌کند. اکنون چشمان کودک شما به نور حساس است.

اتفاقات درون نوزادتان در هفته پانزدهم بارداری

اگر اکنون می‌توانستید نوزادتان را ببینید وقتی او برای آزمایش ماهیچه‌های در حال رشد خود شکلک‌های خنده‌دار در می‌آورد – لوچ کردن چشم‌ها، اخم کردن و حتی خندیدن – حتماً خنده تان می‌گرفت. از پوست کاغذی شکل او که شبکه‌ای از رگ‌های خونی است که مثل جاده‌های مینیاتوری، خون در آنها عبور می‌کند، متعجب می‌شدید. در این زمان یک موی نازک و ظریف به نام لانگو برای محافظت از پوست نوزاد شکل می‌گیرد. لانگو معمولاً قبل از تولد از بین می‌رود، ولی بعضی از نوزادان مخصوصاً نوزادانی که زودتر از موعد به دنیا می‌آیند. ممکن است هنگام تولد در شانه‌ها کمر و پیشانی این مو را داشته باشند.  این موی نازک معمولاً یک یا چند هفته بعد از تولد از بین می‌رود.

اندازه کودک در هفته پانزدهم بارداری

زیر پوست نوزادتان اسکلت بدنش در حال محکم تر شدن و تبدیل غضروف به استخوان و جذب کلسیم می‌باشد. استخوان‌های او همچنان انعطاف پذیر خواهند ماند تا او بتواند در کانال زایمان حرکت کند و تا زمان نوزادی اش برای ایستادن محکم نخواهند بود. گوش‌های او تقریباً در جای خودشان هستند و او اکنون می‌تواند سرش را بچرخاند. او همچنین می‌تواند انگشت شصت خود را تکان داده و خم و راست کند. اکثر مواقع این حرکات غیر ارادی هستند.

موهای او شروع به رشد کرده‌اند و ممکن است مقداری رنگ داشته باشند. اگر می‌خواهید جنس نوزادتان را بفهمید اکنون موقع مناسبی است، چون ارگان‌های جنسی تقریباً کامل شده‌اند و سونوگرافی می‌تواند دختر یا پسر بودن نوزادتان را تشخیص دهد.

بدنتان در هفته پانزدهم بارداری

رگ‌های واریس

پاهای دردناک

نیمی‌از خانم‌های حامله در پاهای خود واریس دارند. این رگ‌های متورم آبی و طنابی شکل صرفاً به خاطر افزایش وزن نیستند. این‌ها نشان می‌دهند که سیستم گردش خون در رگ‌های شما چهل درصد افزایش یافته تا خون بیشتری به رگ‌ها و سرخرگ‌هایتان جریان یابد. گاهی این افزایش خون باعث ایجاد فشار در دیواره‌ی رگ‌ها می‌شود تا جایی که رگ‌ها پهن تر می‌شوند و دریچه‌ی آنها درست بسته نمی‌شود. خون می‌تواند از این دریچه‌های سوراخ دار نشت کند در رگ‌ها انباشته شود و باعث ایجاد واریس شود به طوری که رگ‌ها تغییر شکل داده، پهن و حتی گاهی گره خورده می‌شوند.

رگ های واریسی در دوران بارداری

عواملی که باعث تشدید ایجاد این رگ‌های واریس می‌شوند عبارتند از:

  • شغل‌هایی که نیاز به سرپا ایستادن‌یا نشستن طولانی دارند.
  • داشتن رگ‌هایی با دیواره‌های نازک یا ضخیم
  • افزایش زیاد وزن

معمولاً رگ‌های واریس بعد از زایمان به حالت طبیعی باز می‌گردند ولی ممکن است همچنان دردناک باشند. خانم‌هایی که در ناحیه پا این رگ‌ها را دارند از احساس سنگینی، خستگی زیاد، فشار و درد شکایت می‌کنند. رگ‌های واریس ممکن است دائمی باشند و با هر حاملگی شدیدتر شوند بنابراین بهتر است از ایجاد آنها جلوگیری کرد یا از درد و اذیتی که ایجاد می‌کنند کاست.

اینجا به نکته‌هایی اشاره می‌کنیم تا پاهایتان را در دوران حاملگی سالم نگه دارید:

  • وقتی استراحت می‌کنید پاهایتان را بالاتر از بدنتان نگه دارید. این کار کمک می‌کند که خون به جای اینکه در پاها جمع شود، به قلب بازگردد.
  • موقع نشستن رو پاهایتان ننشینید، چون باعث کند شدن جریان خون می‌شود.
  • از نشستن یا سرپا ایستادن طولانی خودداری کنید.
  • برای بهتر شدن جریان خون ورزش کنید. روزانه نیم ساعت پیاده‌روی می‌تواند کمک زیادی کند.
  • اگر نمی‌توانید ورزش کنید، روزانه چندین بار روی صندلی‌های متحرک بنشینید و پاهایتان را به عقب و جلو تکان دهید تا به جریان خونتان کمک کند.
  • از جوراب‌های ساق بلند استفاده کنید قبل از اینکه از تخت خواب خود بیرون بیایید آن را بپوشید تا خون در مچ پاهایتان جمع نشود. این جوراب‌ها از پاهایتان محافظت می‌کنند و فشار خون را بر پاها کمتر می‌کنند و به قلب باز می‌گردانند.

چندین آزمایش شاخص غربالگری در هفته پانزدهم بارداری

سه ماهه دوم حاملگی زمانی است که بعضی از آزمایش‌های قبل از زایمان باید انجام شوند. در یکی از معاینات پزشکی شما بین هفته‌های پانزدهم تا بیستم پزشک شما بعضی از آزمایش‌های شاخص را بر روی شما انجام خواهد داد. این آزمایش‌ها احتمال وجود مشکلات کوروموزومی در جنین را بررسی می‌کنند. یکی از این آزمایش‌ها ۷۵ درصد نوزادانی را که دچار سندرم داون و ۸۰ درصد نوزادانی را که دچار مشکلات لوله‌ی عصبی مثل فتق نخاع هستند تشخیص می‌دهد.

آزمایش شاخص غربالگری در هفته پانزدهم بارداری

اگرچه خون گیری از بازویتان زیاد خوشایند نیست ولی این آزمایش‌ها به شما کمک می‌کنند تا ببینید که آیا آزمایش «آمنیوسنتز» (Amniocentesis) برایتان لازم است یا نه. آزمایشی وسیع که خطر بیشتری برای نوزادتان دارد بعد از اینکه خون شما را کشت کردند به آزمایشگاه فرستاده و چهار آزمایش بیوشیمیایی دیگر انجام می‌دهند. آلفا فیتو پروتئین (alpha-fetoprotein) ،(AFP) هورمون گونادوتروپین انسانی (HCG)، استریول غیر کونژوگه (unconjugated estriol) (UE۳) و اینهیبین آ (inhibin-A).

نتیجه‌ی آزمایشات در هفت روز آماده می‌شوند و پزشک متخصص زنان و زایمان مثبت یا منفی بودن جواب آزمایشتان را بررسی می‌کند. اگر جواب آزمایش مثبت باشد، پزشک شما را سونوگرافی خواهد کرد و احتمالاً برای تشخیص قطعی آزمایش آمنیوسنتز را توصیه خواهد کرد.

آزمایش آمنیوسنتز

این آزمایش که معروف به «آمنیوسنتز» است بین هفته‌های پانزدهم تا بیست و یکم حامگی انجام می‌شود. میزان دقت این آزمایش ۹۹ درصد است و می‌تواند سندرم داون، ناهنجاری‌های کوروموزومی و مشکلات ژنتیکی مثل تای ساکس، فیبروز کیستیک و آنمی (سلول‌های داسی شکل) را نشان دهد این آزمایش بیشتر به خانم‌های حامله‌ی بالای ۳۵ سال توصیه می‌شود، چون در این سن خطرات ناهنجاری‌های کروموزومی تقریباً برابر است با خطر خود حاملگی. با این حال، تحقیقات جدید نشان می‌دهند که خطر سقط جنین بعد از آمنیوسنتز خیلی کمتر می‌شود.

چگونگی انجام آزمایش

این یکی از آزمایش‌هایی است که روند انجام آن ترسناک است. ولی در حقیقت درد زیادی ندارد و معمولاً عوارض جانبی کمی دارد. بعضی از خانم‌ها از آمنیوسنتز می‌ترسند چون سوزن بزرگی را وارد حفره‌ی شکمی می‌کنند. ممکن است آنها نگران درد تزریق سوزن باشند یا بترسند که این کار باعث ایجاد مشکل در نوزادشان یا مشکلات حاملگی شود. عده‌ای از احتمال سقط جنین بعد از این آزمایش می‌ترسند در اکثر مواقع این ترس‌ها بی پایه و اساس هستند و پزشک وقتی انجام این آزمایش را توصیه می‌کند که منافع انجام آزمایش بیشتر از خطرات آن باشند.

چگونگی آزمایش آمینوسنتز

محدودیتی وجود ندارد و می‌توانید قبل از انجام آزمایش چیزی بخورید. روی یک تخت به پشت خود دراز می‌کشید تا پزشکتان برای تشخیص مکان نوزاد شما را سونوگرافی کند. سپس پزشک ناحیه‌ی شکمتان را با ماده‌ای ضد عفونی می‌کند. خیلی از پزشکان از بیهوشی استفاده نمی‌کنند چون روند بی حسی دردناکتر و بدتر از خود آزمایش آمنیوسنتز است. پزشک یک سوزن بلند و توخالی را از طریق شکمتان به درون جنین و کیسه آمنیوتیک وارد می‌کند تا از مایع آمنیوتیک نمونه برداری کند. احتمالاً چیزی جز جای سوزن کشش یا فشار ناشی از سوزن آمنیوسنتز احساس نخواهید کرد. مایع آمنیوتیک حاوی سلول‌های شناور جنین هستند که می‌توانند در آزمایشگاه رشد کنند.

در آزمایشگاه متخصصان کروموزوم‌ها یا ژنها را از این سلول‌ها استخراج می‌کنند و احتمال وجود ناهنجاری‌های مختلف را در آنها بررسی می‌کنند. معمولاً دو هفته طول می‌کشد تا جواب آزمایش کامل شود در طول ۲۴ ساعت مقدار مایع آمنیوتیک خارج شده تکمیل می‌شود.

خطرات آزمایش آمینوسنتز

از آنجا که پزشک متخصص به کمک سونوگرافی موقعیت نوزادتان را تشخیص می‌دهد، احتمال صدمه دیدن نوزاد خیلی کم است. منفی ترین تأثیر آمنیوسنتز سقط جنین است ولی در هر دویست نفر، یک نفر این اتفاق را تجربه می‌کند. به علاوه یک درصد از خانم‌های حامله ممکن است بعد از آزمایش خونریزی درد شکم یا ترشح مایع از واژن داشته باشند بنابراین در حالت کلی خطری که آمنیوسنتز برای شما و نوزادتان دارد، بسیار کم است.

زمانی که نتیجه‌ی آزمایش وجود مشکل را نشان دهد

احتمال دارد در مواردی که حتی نوزادتان کاملاً سالم است، آزمایش مشکلاتی را نشان دهد. (به این اتفاق «مثبت غیر واقعی» می‌گویند.) اگر جواب آزمایشتان مثبت بود، بهتر است قبل از اینکه قدم بعدی را بردارید با پزشکتان یا متخصص ژنتیک مشورت کنید. بسته به سن و حالت روحی شما یا عوامل دیگر ممکن است از شما بخواهند که آمنیوسنتز سونوگرافی یا هر دوی آنها را دوباره انجام دهید.

مثبت غیر واقعی

دلایل زیادی برای نتیجه‌ی مثبت اشتباه در آزمایش‌ها وجود دارد. ممکن است زمان حاملگیتان زودتر یا دیرتر از آنچه که فکر می‌کردید بوده. ممکن است دوقلو داشته باشید یا میزان هورمون‌هایتان تغییر کرده باشد. پزشکتان ممکن است آمنیوسنتز دیگری برای تأیید نتایج انجام دهد.

برخورد با مشکلات

اگر جواب آزمایش وجود مشکلات کروموزومی را تأیید کرد، قبل از آنکه تصمیم بگیرید که آیا به حاملگی خاتمه دهید یا نه، بهتر است نظریه‌ی دوم را اجرا کنید.

اینکه بفهمید نوزادتان مشکلات پزشکی دارد یک شوک ترسناک است. شما برای درک این موضوع و جمع آوری اطلاعات درباره‌ی شرایط نوزادتان به زمان نیاز دارید. اکنون نمی‌توانید تصورش را بکنید که چه حسی ممکن است داشته باشید. امروزه علم پزشکی آنقدر پیشرفت کرده است که برای بسیاری از بیماری‌ها و مشکلات راه حل‌هایی وجود دارد. بهتر است با یک مشاور ژنتیک، قبل و بعد از آزمایش مشورت کنید تا در کنترل احساسات و کارهایی که می‌توانید انجام دهید شما را راهنمایی کند مشاور شما را تشویق نخواهد کرد که نوزادتان را نگه دارید یا نه. اگر جواب آزمایشتان مثبت بود او تقریباً کمک خواهد کرد تا شما همسرتان را از وضعیتی که در آن قرار دارید مطلع سازد و با توجه به وقایع ممکن به شما در تصمیم گیریتان کمک می‌کند.

ممکن است از شما سؤال‌های جدی و سختی پرسیده شود، مانند اینکه آیا آمادگی بزرگ کردن بچه‌ای با ناتوانی‌های جدی را دارید؟ آیا طاقت مواجه شدن با تولد یک نوزاد مرده را دارید؟ در آینده و حتی حالا چگونه بیماری نوزادتان را می‌توان درمان کرد؟ اگر احتمال نجات نوزادتان کم باشد آیا می‌خواهید با عشق ورزیدن و محبت به او، او را نگه دارید یا هم اکنون به حاملگیتان خاتمه می‌دهید؟

انجام دادن یا ندادن آزمایش؟

بعضی از خانواده‌ها دوست ندارند این نوع آزمایش‌ها را انجام دهند، چون در هیچ شرایطی نمی‌خواهند به حاملگی خاتمه دهند. با این حال بعضی دیگر علی رغم خطرات سقط جنین این آزمایش را انجام می‌دهند تا بتوانند در صورت نیاز خود را برای داشتن نوزادی با نیازها و شرایط خاص آماده کنند. بعد از زایمان نیز راهنمایی‌های پزشکی یا کمک‌های لازم را فراهم کنند.

ناسازگاری Rh

در اوایل حاملگی شما باید آزمایش خون انجام دهید تا مشخص شود که آیا خون شما دارای عامل پروتئین Rh هست یا نه. چنانجه هست، شما Rh مثبت هستید که ۸۵ درصد جمعیت آمریکا اینگونه‌اند. اگر نیست، شما Rh منفی هستید. اگر Rh منفی هستید، نشانه‌ی آن است که خون شما با نوزادتان از لحاظ پروتئینی سازگاری ندارد.

داشتن Rh منفی خون در طول حاملگی مشکلی ایجاد نمی‌کند مگر اینکه Rh خون پدر نوزاد مثبت باشد در این صورت احتمال اینکه نوزادتان Rh مثبت باشد و با خون شما سازگار نباشد، وجود دارد. (اگر خون شما و نوزادتان هر دو Rh منفی باشد مشکلی نیست.)

در طول حاملگی سلول‌های قرمز خون نوزادتان می‌توانند از جفت رد شده و به جریان خون وارد شوند که معمولاً در حاملگی اول مشکلی ایجاد نمی‌کند، ولی اگر این حاملگی دوم شما با نوزاد Rh مثبت است احتمال دارد گلبول‌های قرمز خون شما خون متفاوت را تشخیص دهند و در برابر نوزادتان پاسخ ایمنی ایجاد کنند چون خون Rh منفی نمی‌تواند خون Rh مثبت را تحمل کند. (همچنین این اتفاق در صورت سقط جنین با Rh مثبت هم حاصل می‌شود.)

ناسازگاری Rh

پزشک شما با تزریق آمپول رگام (Rhogam) – یک گلوبین ایمنی Rh – از حمله‌ی آنتی بادی‌ها به خون نوزاد جلوگیری می‌کند. این کار در بیست و هشتمین هفته‌ی حاملگی انجام می‌شود و میزان دو برابر آن نیز در طول ۷۲ ساعت بعد از زایمان تزریق می‌شود. همچنین در صورتی که خون شما Rh منفی باشد و کمی خونریزی داشته باشید یا پس از اعمال پزشکی که می‌تواند نوع خون شما را عوض کند مثل آمنیوسنتز برایتان آمپول رگام تزریق می‌کنند.

اگر بدنتان پاسخ ایمنی داد و آمپول رگام تزریق نکردند خون شما ممکن است با سلول‌های Rh مثبت نوزادتان مثل یک ویروس یا متجاوز برخورد کند و در برابر آن آنتی بادی تولید کند. آنتی بادی‌ها از جفت عبور می‌کنند تا به نوزادتان برسند و گردش خون و سلول‌های قرمز آن را تخریب می‌کنند که این باعث آنمی شدید در نوزاد می‌شود و در محدود موارد باعث مرگ جنین می‌شود.

درباره‌ی خودتان در هفته پانزدهم بارداری

مسائلی درباره‌ی روابط جنسی

ارگاسم‌های مضاعف، خیال پردازی‌های قوی درباره‌ی روابط جنسی، احساس ولع به همسرتان و روابط جنسی در طول سه ماهه دوم حاملگی بهتر از هر وقت دیگر است. مخصوصاً زمانی که دیگر احساس حالت تهوع ندارید و انرژیتان برگشته است. افزایش جریان خون باعث می‌شود واژن تنگتر و لغزنده تر شود. خیلی از خانم‌ها در اثر تغییرات هورمونی و حساسیت بیشتر ناحیه‌ی لگنی احساسات شهوانی زیادی پیدا می‌کنند.

اگر قبل از این در ارضاء جنسی دچار مشکل می‌شدید اکنون می‌توانید به طرز جالبی به راحتی به اوج لذت برسید. از این احساسات جدید لذت ببرید و افسار خود را دست احساساتتان بدهید.

مسائلی درباره‌ی روابط جنسی

از این فرصت استفاده کنید چون بعد از به دنیا آمدن نوزادتان دیگر نمی‌توانید این روزها را داشته باشید.

برای بعضی از خانم‌های حامله این حس‌های شهوانی مشکل ساز می‌شوند، چون نمی‌خواهند این واقعیت را نادیده بگیرند که اکنون نوازدشان هم به عنوان شخص سوم در تختخواب با آنهاست. بعضی از خانم‌ها (و همسرانشان) نمی‌توانند بین مادر خوب و زن سکسی بودن تعادلی ایجاد کنند. جلوگیری از روابط جنسی راه حل خوبی برای این مشکلات نیست. رابطه‌ی جنسی امری مهم در ارتباط یک زوج است.

روش‌های آرامش بخش در هفته پانزدهم بارداری

عجله کردن، ترافیک و مشکلات شخصی با اعضای خانواده و دوستان استرس‌هایی هستند که مثل همیشه باید در طول حاملگیتان با آنها مقابله کنید. با اینکه مقداری استرس برایتان خوب است، افزایش پاسخ ایمنی و آمادگی برای بیماری یا ضربه‌های روحی برایتان مضر است و استرس مزمن می‌تواند شما را از پا در بیاورد. اگر حامله باشید و استرس زیادی را متحمل شوید، ذهن شما می‌تواند در رشد و شکل گیری نوزادتان تأثیر بدی بگذارد.

یکی از تحقیقاتی که درباره‌ی خانم‌های حامله انجام شده، نشان داده است که نوزادان خانم‌هایی که در سه ماهه‌ی سوم حاملگی هستند و علایمی مثل استرس و فشار خون بالا دارند بیشتر از نوزادان دیگر تپش قلب دارند. همچنین تحقیقات رابطه‌ی مستقیمی بین استرس و زایمان زودرس را نشان داده‌اند به خاطر سلامتی خود و نوزادتان تمرین کنید که آرامش خود را حفظ کنید.

روش‌های آرامش بخش در هفته پانزدهم بارداری

روش‌های کاهش استرس باعث آرامش ذهن و بدنتان می‌شوند. این روش‌ها شامل مدیتیشن، تمرین، تنفس، تفکر درمانی و شل کردن ماهیچه‌ها می‌باشند.

تمام این روش‌ها کمک می‌کنند تا بتوانید روی ارتباط ذهن و بدنتان تمرکز کنید تا آرام تر و منطقی تر بر روی مسائل زندگی کنترل داشته باشید.

این تمرین‌های آسان را برای آرامش خود امتحان کنید

  • برای پانزده دقیقه از همه چیز دور شوید و برای خود مکان خصوصی به عنوان خلوتگاه داشته باشید تا کسی مزاحمتان نشود.
  • با آرامش دراز بکشید یا بنشینید.
  • چشمانتان را ببندید یا در جایی استراحت کنید که کسی یا چیزی مزاحمتان نشود.
  • وقتی تمرین آرامش می‌کنید، نفس عمیق بکشید و از یک تا ده بشمارید و آرامش خود را حفظ کنید.
  • وقتی نفس‌های عمیق می‌کشید یک مکان آرام و زیبا را در ذهنتان تجسم کنید تصور کنید که از هوای تازه‌ی آنجا نفس می‌کشید جزئیات تصور را هم خیال پردازی کرده و خود را در کنار نوزادتان تصور کنید که در آن مکان با آرامش کنار هم نشسته‌اید.
  • حرکات کششی پا و دست انجام دهید. نفس‌های عمیق متعدد بکشید و به خاطر زمانی که صرف خود کرده‌اید به خود تبریک بگویید.

پیاده روی در هفته پانزدهم بارداری

اگر از آن دسته افرادی هستید که با نشستن مشکل دارند ممکن است احساس کنید پیاده روی کردن بیشتر از نشستن می‌تواند در حفظ آرامشتان کمک کند. پیاده روی می‌تواند همان اهدافی که روش‌های کنترل استرس به همراه دارند داشته باشد و کمک کند تا بتوانید بیشتر به خود و اطرافتان فکر کرده و تمرکز کنید.

برای پیاده روی بیرون بروید و با سرعتی کمتر از معمول شروع به پیاده روی کنید. در هر قدمی که بر می‌دارید روی احساسات خود تمرکز کنید. بوی چمن و درختان را حس کنید، به ساختمانی که از کنارش رد می‌شوید دقت کنید، به صدای پرندگان و اطرافتان گوش دهید و در زمان حال حضور داشته باشید. وقتی افکار دیگری ذهنتان را درگیر کردند با ملایمت آنها را قبول کنید و سپس به خودتان تلنگر آرامی بزنید و با تمرکز دوباره به زمان حال بازگردید. بعد از اینکه پیاده روی تان تمام شد در طول روز آرامشی را که به دست آورده‌اید با گوش دادن به صداها و توجه به اطراف خود حفظ کنید.

آماده کردن خواهر و برادر

به ازای هر سؤالی که شما راجع به نوزاد جدیدتان دارید فرزند بزرگترتان ممکن است ده سؤال داشته باشد آیا نوزاد جدید در اتاقم با من شریک می‌شود؟ آیا اسباب بازی‌هایم را از من می‌گیرد؟ آیا مادر و پدرم او را بیشتر دوست خواهند داشت؟ مخصوصاً خواهر یا برادر کوچک ممکن است نگران این باشد که نوزاد جدید جای او را بگیرد. خیلی از این ترس‌ها به شکل رفتار خود را نشان نمی‌دهند تا زمانی که نوزاد جدید به دنیا بیاید. قبل از متولد شدن نوزاد جدیدتان، خود را جای فرزندان دیگرتان بگذارید و به متولد شدن خواهر یا برادر جدید، از دید آنها نگاه کنید در کل بچه‌ها نوزاد جدید را بهتر قبول می‌کنند، اگر بفهمند که جایی مخصوص در زندگی و قلب شما دارند.

از نگرانی های کودکتان کم کنید

با کودکتان صحبت کنید. وقتی با کودکتان راجع به نوزاد جدید صحبت می‌کنید با تأکید روی عواملی مثل اینکه او می‌تواند اتاق بزرگتر داشته باشد و دیرتر بخوابد، ترس‌های او را کاهش دهید نوزاد جدید را با نام «برادر کوچکت» یا «خواهر کوچکت» مخاطب قرار دهید این کار باعث می‌شود احساس کند که نوزاد جدید به کل خانواده متعلق است.

از نگرانی های کودکتان کم کنید

از نگرانی‌های او بکاهید. کودکتان را با خود به بیمارستان یا مراکز زایمان ببرید تا نگرانی‌های بی مورد و بی دلیلش رفع شوند او وقتی بداند زمانی که در خانه نیستید کجایید، بیشتر خیالش راحت خواهد بود با او درباره‌ی این مسائل رو راست باشید. خیلی از بیمارستان‌ها، برنامه‌های آموزشی برای بچه‌ها دارند و آنها را با اتاق زایمان و اتاقی که در آنجا بستری خواهید بود آشنا می‌کنند.

درباره‌ی برنامه ریزی برای زمانی که در کنارش نخواهید بود صحبت کنید، برای کودکتان مشخص کنید که زمانی که در بیمارستان خواهید بود چه کسی در کنارش خواهد ماند. می‌توانید از پرستار بچه کمک بگیرید؛ یعنی فردی که کودکتان او را دوست دارد تا بتواند در طول زایمان کنارش باشد.

برای او هدیه بخرید

او را برای آشنایی با خواهر یا برادرش آماده کنید. یک هدیه‌ی کوچک از طرف او برای نوزاد جدید بگیرید تا هنگام تولدش به او بدهد و همچنین هدیه‌هایی از طرف نوزادی که در راه است برای او بگیرید. وقتی کودکتان می‌خواهد با خواهر یا برادر جدیدش آشنا شود ترتیبی بدهید که نوزاد در بسترش باشد نه در بغل شما یا همسرتان به خواهر یا برادر بزرگتر برای آشنایی با نوزاد جدید اولویت قائل شوید این کار باعث احساس راحتی بیشتر در آنها می‌شود.

اگر کودکتان احساس خشم و ناراحتی از خود بروز داد ناراحت و متعجب نشوید. حتى بهترین خواهر و برادر هم ممکن است در ابتدا بگوید که از عضو جدید خانواده متنفر است. واقعیت این است که کودکان هم درست مثل شما نسبت به این تغییر بزرگ در زندگی واکنش‌های عاطفی شدیدی را تجربه می‌کنند. بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید گوش دادن است. به او توضیح دهید که احساساتش قابل درک است و او برایتان بسیار مهم است محبت خواهرانه و برادرانه به مرور زمان ایجاد خواهد شد.

ورزش و رژیم غذایی در هفته پانزدهم بارداری

میل شدید به غذا

بعضی از خانم‌های حامله احساس می‌کنند که نمی‌توانند از بعضی غذاها سیر شوند مثل گوشت، ماکارونی و پنیر، سوپ مرغ، اسپاگتی و گوشت چرخ کرده، سیب زمینی له شده یا کیک شکلاتی خانگی. احتمالاً حامله بودن برای آنها یادآور مادران خودشان و غذاهایی است که می‌پختند یا ممکن است خانم‌های حامله این غذاهای خانگی را دوست داشته باشند چون احساس می‌کنند مطمئن و بدون ضرر و زیان هستند. به هر دلیلی اگر احساس می‌کنید میل زیادی به این نوع غذاهای خانگی دارید، طوری برنامه ریزی کنید که در رژیم غذایی سالم روزمره تان جای داشته باشند.

استفاده از مواد غذایی سالم، کلید اصلی رژیم غذایی سالم است. مثلاً، موقع خرید گوشت، قسمت‌هایی از آن را بخرید که چربی کمتر و گوشت بیشتری دارند.

ورزش و رژیم غذایی در هفته پانزدهم بارداری

غذای خود را با سبزیجاتی مثل هویج، کدو سبز و… و کمی گندم خرد شده میل کنید. ماکارونی یا پنیر پیتزا را با پنیر کم چرب تهیه کنید. گوشت چرخ کرده را به جای سرخ کردن روی حرارت اجاق گاز بپزید و سیب زمینی له شده را به جای کره با مقدار کمی روغن تهیه کنید.

اگر نمی‌توانید دستور پخت غذاها را تغییر دهید وعده‌های غذایی خود را کوچک و مختصر کنید. خوردن یک یا دو وعده کیک شکلاتی خانگی بلامانع است ولی بیشتر از آن کاملاً ممنوع است. مهم نیست چقدر هوس آن را کرده باشید.

ادامه دادن به ورزش‌های سخت

اگر شما یک ورزشکار سخت کوش هستید و نمی‌توانید هفته‌ای را بدون دویدن مسافت طولانی یا دوچرخه سواری تصور کنید، باید خوشحال باشید که می‌توانید همچنان به ورزش‌های خود ادامه دهید (البته با توصیه‌ی پزشکتان) در ورزش کردن منطقی باشید و به نکته‌های زیر عمل کنید:

  • در دوران حاملگی تعادل شما تغییر می‌کند. بنابراین هنگام انجام ورزش‌هایی که به حفظ تعادل نیاز دارند دقت کنید و مواظب باشید.
  • از ورزش کردن در هوای گرم خودداری کنید. چون اگر زیاد بدنتان گرم شود و کم آب شوید احساس ناراحتی خواهید کرد.
  • هنگام پیاده روی از کفش‌های راحت استفاده کنید.
  • از سینه بند مناسب استفاده کنید تا سینه‌هایتان را کاملاً پوشش دهد. در طول ورزش و بعد از آن به مقدار کافی مایعات بنوشید.
  • غذای سبک با خود به همراه داشته باشید.
  • بعد از سه ماهه دوم حاملگی از انجام ورزش‌هایی که باید به پشت دراز بکشید خودداری کنید.
  • اگر هنگام ورزش درد یا تورم ساق پا درد قفسه‌ی سینه، کاهش تحرک جنین، مشکلات تنفسی، سرگیجه، سردرد، مشاهده‌ی مایع آمنیوتیک، ضعف عضلات، انقباض یا خونریزی واژن داشتید فوراً با پزشکتان تماس بگیرید.
  • از انجام فعالیت‌های خطرناک مثل کارهایی که باید از جایی بالا بروید و احتمال ضربه به شکم وجود دارد خودداری کنید. بسکتبال، فوتبال، اسکی، اسب سواری،‌هاکی روی یخ، ورزش‌های راکتی، ژیمناستیک، شیرجه، کوه نوردی و اسکی روی آب از جمله‌ی این ورزش‌ها هستند.

سؤال‌های معمول در هفته پانزدهم بارداری

احتمالاً بازویم شکسته است و پزشک از من عکس رادیولوژی می‌خواهد. می‌ترسم که اشعه X به نوزادم صدمه برساند. آیا باید تا متولد شدن او صبر کنم؟

پاسخ نیازی به صبر کردن نیست. تحقیقات نشان داده‌اند که اشعه‌ی X به ندرت به نوزادی که هنوز متولد نشده صدمه وارد می‌کند. امروزه وسیله‌هایی که به کمک اشعه‌ی ایکس عکس برداری می‌کنند، روی نقطه‌ای مشخص از بدن مثل بازو و دست تمرکز می‌کنند و احتمال خیلی کمی وجود دارد که نوزادتان در معرض امواج رادیواکتیو قرار بگیرد. ولی سی تی اسکن می‌تواند مضر باشد. سی تی اسکن از اشعه‌های X متعددی برای معاینه‌ی بدن و گرفتن عکس سه بعدی استفاده می‌کند، بنابراین احتمال بیشتری وجود دارد که نوزادتان در معرض امواج رادیو اکتیوی قرار گیرد.

میزان در معرض امواج قرار گرفتن هم به مکانی بستگی دارد که می‌خواهند در آنجا معاینه کنند. بهتر است قسمت شکم و لگن را بپوشانید. با این حال، قبل از انجام این نوع آزمایش‌ها باید خطرات و مزایای این کار را در دو کفه‌ی ترازو قرار دهید. شانس کمتر صدمه دیدن و حتی صدمه ندیدن نوزاد خیلی بالا است.

من ترشحات واژنی زیادی دارم که بوی عجیبی دارند آیا جای نگرانی وجود دارد؟

احتمالاً نه. در طول حاملگی ترشحات زیاد با بوی متفاوت طبیعی است. اگر ترشحات سفید و آبکی یا مثل سفیده تخم مرغ هستند و بوی اسیدی دارند همه چیز طبیعی است. اگر اذیت می‌شوید قسمت بیرونی واژن خود را زود به زود بشویید و از لباس زیرهای نخی استفاده کنید و همیشه خودتان را خشک نگه دارید.

در صورتی که ترشحات واژنتان بوی چیز گندیده و ماهی می‌دهد و به رنگ زرد یا سبز و پنیری شکل است، احتمالاً عفونت دارید. ولی احتمال دارد که عفونت باکتریایی مثل «تریکومونازیس» (trichomoniasis) یا «واژینوز باکتریایی» (Bacterial Vaginosis) باشد. عفونت‌های باکتریایی می‌توانند با داروهای بی خطر دوران حاملگی درمان شوند، بنابراین به پزشکتان مراجعه کنید او به احتمال زیاد ترشحات شما را نمونه برداری و آزمایش می‌کند و سپس درمان مناسب را تجویز می‌کند.

چقدر این مقاله برای شما مفید بود؟

به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیازات ۰ / ۵. تعداد رای دهنده‌ها: ۰

تا الان کسی امتیاز نداده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می‌دهید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *