هفته بیست و ششم بارداری

در هفته بیست و ششم بارداری، کودک شما می‌تواند بهتر به دنیای اطراف خود پاسخ دهد. آنها می‌توانند بمکند، ببینند، بشنوند و بچشند، و ممکن است در پاسخ به اینکه شما دست خود را محکم روی شکمتان می‌گذارید، حرکت کنند. در پسران اکنون بیضه‌ها به طور کامل نزول کرده اند. ریه‌ها هنوز بالغ نشده اند، اما به سرعت در حال رشد هستند.

اتفاقات درون نوزادتان در هفته بیست و ششم بارداری

وقتی نوزادتان لگد می‌زد، احساس خوبی داشتید، ولی اکنون احساس می‌کنید که باید بگویید «آخ»، چون قد نوزادتان ۳۵ سانتی متر و وزنش نزدیک نهصد گرم است. در حقیقت حرکات او به قدری قوی است که همسرتان به راحتی می‌تواند آنها را احساس کند. حتی همسرتان اگر گوش خود را به شکمتان بچسباند، می‌تواند صدای تپش قلب او را بشنود. همچنین سر نوزادتان به طرف بالاست، چون رحم گلابی شکل شما در این حالت جای بیشتری برای پاهای نوزاد فراهم می‌کند.

هفته بیست و ششم حاملگی

در این زمان نوزادتان به ۲۵ درصد وزن مورد انتظار در هنگام تولد رسیده است و در چند ماه آینده به سرعت رشد خواهد کرد. ستون فقرات او قوی تر می‌شود و اگر همین حالا به دنیا بیاید، هشتاد درصد شانس زنده ماندن دارد. او قادر به دم و بازدم و حتی گریه کردن است. موی کرکی لانگو که دور بدن نوزاد را گرفته بود به سرعت ناپدید می‌شود و احتمالاً تا آخر ماه هفتم به جز نقاطی مثل پشت و شانه‌ها کاملاً از بین برود. چشم‌های نوزادتان بیشتر حساس می‌شود. اگر یک چراغ نزدیک شکمتان روشن کنید او کاملاً متوجه آن می‌شود.

بدنتان در هفته بیست و ششم بارداری

بهترین وضعیت خوابیدن در دوران بارداری

یافتن شرایط راحت برای خواب، مخصوصاً اکنون که شکمتان به اندازه‌ی توپ بسکتبال است، می‌تواند سخت باشد. نمی‌توانید روی شکمتان بخوابید، چون اذیت می‌شوید. به پشت خوابیدن نیز در طولانی مدت می‌تواند باعث احساس حالت تهوع شود، چون رحم به رگ خونی بزرگی که وناکاوا پشتی نام دارد فشار می‌آورد. بهترین حالت خواب به بغل خوابیدن است.

به پهلو مخصوصاً سمت چپ دراز بکشید. چون اکثر رگ‌ها در سمت راست ستون فقرات متمرکز شده اند و به سمت چپ خوابیدن باعث می‌شود خون به راحتی به این رگ‌ها برسد. یک بالش لای پاهای خود و یکی دیگر زیر شکمتان قرار دهید. بعضی از خانم‌ها استفاده از بالش‌های مخصوص حاملگی را مفید می‌دانند، هر چند در صورت استفاده از آنها ممکن است جایی برای همسرتان باقی نماند.

بهترین وضعیت خوابیدن در دوران بارداری

اگر بین خواب بیدار شدید و دیدید که به پشت خوابیده اید مشکلی نیست، دوباره به سمت چپ برگردید و بخوابید. به پشت خوابیدن می‌تواند علت بیدار شدنتان باشد. اگر جریان خون بدن شما به علت حالت خوابتان مختل شود، شما احساس ناراحتی می‌کنید و بدنتان چه شما بیدار و چه خواب باشید به صورت خودکار حالت خود را عوض می‌کند.

آریتمی قلبی جنین

آریتمی به ضربان غیر منظم قلب گفته می‌شود. گاهی پزشک متخصص زنان و زایمان از طریق سونوگرافی داپلر (وسیله ای که با آن صدای ضربان قلب نوزاد را می‌شنوند) متوجه می‌شود که ضربان قلب نوزاد نامنظم است. گویی قلب گاهی بعضی از ضربان‌ها را اجرا نمی‌کند. معمولاً جای نگرانی نیست با رشد نوزادان این آریتمی‌ها رفع شده و در هنگام تولد قلبی سالم خواهند داشت.

دردهای شکم در دوران بارداری

دردهای براکستون هیکس (Braxton hicks) نشانه شروع زایمان نیستند، بلکه روشی برای بدن هستند که خود را برای زایمان آماده کند. این دردهای خفیف که مثل احساس فشار یا تنگ شدن رحم می‌باشند در نیمه‌ی دوم حاملگی شروع می‌شوند. این دردها به طور غیر منظم و معمولاً به مدت سی ثانیه تا دو دقیقه اتفاق می‌افتند. دردهای براکستون هیکس را پزشکی که برای اولین بار آنها را توضیح داد نامگذاری کرد.

دردهای براکستون هیکس

دردهای براکستون هیکس در هر فرد و در هر حاملگی متفاوت است. بعضی خانم‌ها دفعات زیادی در روز این دردها را تجربه می‌کنند و بعضی دیگر اصلاً این دردها را ندارند. این دردها بعد از ورزش یا نزدیکی کردن اتفاق می‌افتند و رفته رفته بیشتر و شدیدتر می‌شوند.

نباید این دردها را با دردهای اصلی زایمان اشتباه بگیرید. این دردها به صورت منظم اتفاق نمی‌افتند، در حالی که دردهای واقعی به طور منظم صورت می‌گیرند. اگر دردها منظم بودند – هر ده دقیقه یک بار یا در هر ساعت بیش از شش بار – ممکن است زایمان کنید. فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.

درباره‌ی خودتان در هفته بیست و ششم بارداری

بازی اسم گذاری برای نوزاد

انتخاب اسم برای نوزادتان یکی از جالب ترین جذاب ترین و پر استرس ترین قسمت‌های حاملگی است. در اینجا به بعضی نکات اشاره می‌کنیم که احتمالاً به دردتان می‌خورد.

  • با همسرتان درباره انتظارات او از نام نوزاد صحبت کنید. آیا اسمی در خانواده هست که آن را ترجیح دهد؟ آیا سنت‌های مذهبی دارد که بخواهد به آنها احترام بگذارد؟ عقاید خود را نیز بیان کنید.
  • قبل از اینکه درباره‌ی اسم خاصی بحث کنید، درباره‌ی گروه اسمی که می‌خواهید بگذارید صحبت کنید: اسم‌های سنتی؟ اسم‌هایی که با حروف خاصی شروع می‌شوند؟
  • از کتاب‌ها و سایت‌هایی کمک بگیرید که هزاران اسم همراه با معنای آنها را در برگرفته اند.
  • خود را برای عدم تفاهم احتمالی درباره‌ی انتخاب اسم آماده کنید. ممکن است شما بخواهید اسم مورد علاقه خود را از یک کتاب انتخاب کنید، ولی همسرتان لیستی از اسم‌های دوستان دوران دبیرستانش تهیه کند. اگر هر کدام از طرفین به روش دیگری احترام گذاشته و گوش کند بالاخره به تفاهم خواهند رسید.
  • دید خود را باز کنید. وقتی همسرتان اسمی را پیشنهاد می‌دهد که دوست ندارید، فوراً نه نگویید. ممکن است به مرور زمان از این اسم خوشتان بیاید.
  • آیا دوست دارید اسم‌هایی را که در نظر دارید با اطرافیان در میان بگذارید؟ یا دوست دارید آن را مخفی نگه دارید یا دوست دارید پیشنهادهای دیگران را نیز بدانید؟ در این صورت خود را آماده کنید چرا که ممکن است اطرافیان نسبت به اسم منتخب شما نظرهایی بدهند مثل «من از این اسم متنفرم.»

مدرسه‌ی نوزاد

خوشبختانه اکثر بیمارستان‌ها و مراکز زایمان کلاس‌های مختلفی را برای مادران و پدران ارائه می‌کنند. این کلاس‌ها اجباری نیستند ولی می‌توانند کمک زیادی کنند، چون به شما اعتماد به نفسی برای اداره حاملگی، زایمان و شروع زندگی نوزادتان می‌دهد. در بعضی از بیمارستان‌ها این کلاس‌ها رایگان هستند، ولی بعضی دیگر مبلغی برای این کلاس‌ها می‌گیرند. پزشکتان می‌تواند اطلاعاتی درباره‌ی این کلاس‌ها در اختیارتان بگذارد.

آموزش زایمان نوزاد

آموزش درباره‌ی زایمان پیش از تولد نوزاد می‌تواند کمک کند تا احساس راحتی کنید و اضطراب خود را تا حدودی کمتر کنید. کلاس‌ها معمولاً توسط پرستار یا ماما اجرا می‌شود و معمولاً هفته ای چند جلسه و یا آخر هفته‌ها برگزار می‌شود. بهترین زمان برای شرکت در این کلاس‌ها بین هفته‌های ۳۴ – ۳۴ حاملگی است تا بتوانید ۶ – ۴ هفته قبل از زایمان دوره‌ی کلاس‌ها را تمام کنید.

آموزش زایمان نوزاد

در کلاس‌های زایمان شما یاد می‌گیرید که چگونه بفهمید وقت زایمانتان فرا رسیده، چه چیزهایی همراه خود به بیمارستان ببرید، وقتی به بیمارستان رسیدید چه اتفاقاتی می‌افتد، برنامه ریزی منظم تنفس برای اداره کردن درد، اطلاعاتی راجع به زایمان و توضیحاتی درباره‌ی اتفاقات غیر منتظره حین زایمان.

خیلی از کلاس‌ها در محیط بیمارستان و اتاق‌های زایمان جلساتی را اختصاص می‌دهند. این بهترین فرصت برای پرسیدن سؤال‌های خود و آشنا شدن با مراحل بیمارستان است. خیلی از بیمارستان‌ها برای کسانی که برای بار اول مادر و پدر می‌شوند و یا کسانی که بار اولشان نیست ولی می‌خواهند اطلاعات خود را به روز کنند، کلاس‌هایی تشکیل می‌دهند.

همچنین بیمارستانتان ممکن است کلاس‌هایی در زمینه‌های خاص مثل زایمان طبیعی بعد از سزارین (VBAC)، سزارین، زایمان طبیعی و زایمان چند قلویی در اختیار شما قرار دهد.

آموزش مراقبت‌های نوزاد

کلاس‌هایی که نحوه‌ی مراقبت از نوزاد را آموزش می‌دهند، برای مادرها و پدرهایی که تجربه ای در این زمینه ندارند، می‌تواند بسیار جالب و مفید باشد. این کلاس‌ها شامل بحث‌هایی مثل نحوه‌ی حمام کردن نوزاد برای بار اول، هنگام گریه کردن نوزاد چه کار باید کرد و….. می‌باشند.

آموزش شیردهی به نوزاد

شاید نیاز به یادگیری شیردهی به نوزادتان به نظر کمی مسخره بیاید. آیا این یک تجربه‌ی طبیعی نیست که به مادر و نوزاد الهام می‌شود؟ متأسفانه پاسخ منفی است. یادگیری روش شیردهی قبل از موعد می‌تواند شما و نوزادتان را از استرس آن دور کند.

آموزش مراقبت نوزاد

در طول کلاس شما در مورد منافع شیردهی اتفاقاتی که در طول اولین شیردهی می‌افتد، چگونه به نوزاد شیر بدهید، موقعیت‌های مختلف نوزاد در طول شیردهی، داروهای مضر و بی ضرر برای خانم‌های شیرده، نحوه‌ی تغذیه در طول دوران شیردهی ….. آموزش می‌بینید.

زندگی اجتماعی شما در دوران بارداری

نمی‌توانید مشروبات الکلی و سیگار استفاده کنید، احساس خستگی می‌کنید و نمی‌توانید تا دیروقت بیرون باشید و احساس می‌کنید به سختی حرف‌های دیگران را می‌شنوید، چون روی نوزادتان تمرکز کرده اید. حاملگی مطمئناً در زندگی اجتماعی شما اختلالاتی ایجاد می‌کند که کاملاً طبیعی است. سپری کردن زمان با دوستان و خانواده هنوز مهم است. شما اکنون به حمایت آنها نیاز دارید و حتی بعد از تولد نوزادتان بیشتر از اکنون هم نیاز خواهید داشت.

زندگی اجتماعی شما در دوران بارداری

اگر رفتن به رستوران و مکان‌های شلوغ را دوست ندارید می‌توانید دوستان خود را در سینما و یا پیاده روی ببینید. اگر بعد از ساعت نه شب احساس خستگی و خواب آلودگی می‌کنید با دوستان و خانواده تان بعد از ظهر و عصرها قرار ملاقات بگذارید و اگر به جز نوزادتان نمی‌توانید به چیز دیگری بیندیشید، با کسانی باشید که تازه مادر شده اند و یا قرار است مادر شوند و یا خودتان را مجبور کنید تا درباره‌ی موضوعات دیگری صحبت کنید. گاهی دور بودن از حاملگی و تمرکز روی موضوعات دیگر لازم است.

رژیم غذایی و ورزش در هفته بیست و ششم بارداری

درسی درباره‌ی چربی‌ها در دوران بارداری

خیلی از افراد با این تصور بزرگ شده اند که تمام چربی‌ها بد هستند. ممکن است فکر کنید برای کنترل وزنتان باید تمام چربی‌ها را از رژیم غذایی خود حذف کنید. این روش مناسبی نیست، چون چربی یکی از مواد ضروری و حیاتی برای شما و نوزادتان است. چربی انرژی و ویتامین‌های مثل K، E، D، A را برای بدن تامین می‌کند.

چربی‌های خوب

چربی‌های اشباع نشده، چربی‌های خوبی هستند، چون میزان کلسترول خون را به میزان مفیدی زیاد می‌کنند. این چربی‌ها در روغن، سبزیجات، آووکادو، آجیل، زیتون و دیگر غذاهای گیاهی یافت می‌شوند.

چربی های خوب در دوران بارداری

چربی‌های بد

چربی‌های بد، کلسترول‌ها و چربی‌های اشباع شده هستند. کلسترول و چربی اشباع شده در غذاهای حیوانی مثل گوشت چرب، پوست ماکیان، گوشت خوک، کره، زرده‌ی تخم مرغ و محصولات لبنیاتی پر چرب یافت می‌شوند. درست است؛ یعنی تمام چیزهای خوشمزه. این چربی‌های بد می‌توانند به قلب شما صدمه بزنند و میزان کلسترول خون (LDL) را زیاد و میزان HDL را کاهش دهند. می‌توانید به راحتی میزان این چربی‌ها را کنترل کنید. یعنی غذاهای کم چرب و گوشت ماهی و ماکیان کم چرب بخورید. میزان مصرف تخم مرغ خود را به روزی یک عدد کاهش دهید و مصرف کره‌ی خود را کم کنید.

چربی های خوب و بد در دوران بارداری

نوع دیگر چربی که باید از آن جلوگیری کنید، چربی هیدروژنه است که حاوی اسیدهای چربی است که حتی بیشتر از چربی‌های اشباع شده برای قلب مضر هستند. توصیه می‌شود که روزانه تنها چند گرم از این چربی‌ها را مصرف کنید. این کار زیاد راحت نیست. چربی هیدروژنه معمولاً در مواد غذایی مثل غذاهای آماده، کیک، کلوچه، فست فود، سیب زمینی سرخ کرده و مرغ سرخ شده یافت می‌شود.

اگر برچسب غذاها میزان چربی‌های کم حجم شده را نشان نداد به دنبال کلماتی مثل روغن نیمه هیدروژنه‌ی سبزیجات باشید که نشانه‌ی وجود چنین چربی‌هایی هستند. بهترین روش برای کاهش مصرف این نوع چربی‌ها کنترل رژیم غذایی است.

خوردن رنگین کمان

متخصصان رژیم غذایی خوردن رنگ‌های رنگین کمان را توصیه می‌کنند. میوه‌ها و سبزیجات رنگی سرشار از مواد مورد نیاز و مغذی هستند. اینها ویتامین، آنتی اکسیدان و دیگر مواد شیمیایی مورد نیاز را تأمین می‌کنند که با سرطان مبارزه کرده، سیستم ایمنی را قوی نموده و سلامت قلب را تضمین می‌کنند. این مواد را در دوران حاملگی جزئی از رژیم غذایی خود قرار دهید. به جدول زیر توجه کنید.

خوردن رنگین کمان در دوران بارداری

سبزیجات و میوه‌های مغذی رنگی

رنگ غذا مواد مغذی و منافع
نارنجی پر رنگ هویج، کدو تنبل، سیب زمینی شیرین ویتامین A، بتاکاروتن و آنتی اکسیدان‌های دیگر
زرد / نارنجی مرکبات و آب میوه‌ها (پرتقال، گریپ فروت، لیمو، ذرت، موز، طالبی) A در طالبی، لوتئین در ذرت (مفید برای چشم‌ها)، زکسانتین در مرکبات (ضد سرطان)، ویتامین B6 در موز، مرکبات (ضد سرطان و تقویت سیستم ایمنی)
قرمز فلفل قرمز، توت فرنگی، گوجه فرنگی فیبر، ویتامین K
سبز روشن کلم، کاهو، لوبیا سبز، مارچوبه فیبر، ویتامین K
سبز تیره اسفناج، بروکلی، خردل سبز ویتامین K، فولیک اسید، زکسانتین و آنتی اکسیدان‌های دیگر
بنفش / آبی انگور، تمشک، زغال اخته ویتامین C در توت، آنتی اکسیدان در انگور

خستگی در طول ورزش در هفته بیست و ششم بارداری

بالا رفتن از پله‌ها احساس خستگی در شما ایجاد می‌کند که گویی کوهنوردی کرده اید. ممکن است به نفس نفس بیفتید و بعد از ورزش روزمره‌ی خود دچار تنگی نفس شوید، مشکلی نیست. در طول سه ماهه سوم کاملاً طبیعی است که به راحتی با انجام فعالیت‌های راحتی که تا چند ماه قبل انجام می‌دادید، خسته شوید.

اکنون وزنتان بیشتر شده است و این باعث ایجاد خستگی در شما می‌شود و همچنین ممکن است در تختخواب احساس ناراحتی کنید و شب‌ها به صورت مداوم برای رفتن به دستشویی بیدار شوید و خواب مفیدی نخواهید داشت.

خستگی در ورزش در دوران بارداری

بهترین راه پاسخ به خستگی حرکت آرام است. اگر احساس خستگی را نادیده بگیرید و خود را بیش از حد خسته کنید، اصلاً برای شما و نوزادتان خوب نیست. پاهایتان را دراز کرده و استراحت کنید. زودتر به تختخواب بروید تا دیروقت نخوابید، از همسرتان بخواهید بیشتر مسئولیت‌های خانه را به عهده بگیرد. به بدن خود گوش دهید و نیازهایش را تأمین کنید.

تشنگی، گشنگی و گرما می‌توانند احساس خستگی را تشدید کنند. آب بدن خود را متعادل نگه دارید. برای خود میان وعده در نظر بگیرید و در هوای ملایم و خنک ورزش کنید. از غذاهایی استفاده کنید که پروتئین و کربوهیدرات دارند، مثل پنیر و بیسکوئیت. کربوهیدرات به شما انرژی می‌دهد و پروتئین بعد از تمام شدن انرژی کربوهیدرات، انرژی شما را تأمین می‌کند.

وقتی که ورزش کردن را باید متوقف کرد

اگر یکی از موارد زیر برایتان پیش آمد ورزش را متوقف کرده و فوراً با پزشک تماس بگیرید.

  • خونریزی یا نشت مایع از واژنتان
  • تنگی نفس حتی هنگام استراحت
  • دوبینی
  • درد قفسه سینه
  • ضعف عضلات و ماهیچه‌ها
  • درد یا تورم پا
  • کاهش حرکت جنین

سوالات متداول در هفته بیست ششم بارداری

چرا در خواب به همسرم لگد می‌زنم؟

نه، این حرکات ناشی از دشمنی ناخودآگاه شما در خواب نیستند. شما ممکن است دچار سندرم پای بی قرار (RLS) باشید، یعنی شرایطی که باعث واکنش فیزیکی و حرکت در پای شما می‌شود. حاملگی باعث RLS نمی‌شود ولی تغییرات هورمونی می‌تواند آن را تشدید کند. گاهی RLS نشانه کم خونی ناشی از کمبود آهن یا دیابت می‌باشد و می‌تواند در اثر استرس تشدید شود.

عارضه RLS در بارداری

بعضی افراد از داشتن RLS در خود آگاهند، چون احساس می‌کنند که باید پاهایشان را حرکت دهند، مخصوصاً اواخر روز و زمانی که دراز کشیده اند. این افراد احساس گرفتگی در پای خود دارند که فقط با حرکت پاهایشان رفع می‌شود. (گاهی این احساس به صورت سوزش درد و جیرجیر کردن می‌باشد.) بعضی از افراد هیچکدام از این احساس‌ها را ندارند و فقط و فقط از همسرشان می‌شنوند که در خواب لگد می‌زنند.

اگر RLS دارید، ممکن است در طول روز احساس خستگی کنید که ناشی از لگدها و تحرک‌هایی است که در طول شب داشتید.

در طول حاملگی نمی‌توان کار خاصی برای RLS انجام داد چون داروهای درمان آن برای خانم‌های حامله توصیه نمی‌شود opioids, tranquilizers anticonvulsants و داروهای درمان پارکینسون.

کاهش استرس، استراحت و پیاده روی قبل از خواب می‌توانند تا حدودی کارساز باشند. با پزشک خود درباره درمان‌های جایگزین مثل ویتامین E مشورت کنید. خبر خوب این است که بعد از تولد نوزادتان احتمالاً این لگدها متوقف می‌شوند.

چقدر این مقاله برای شما مفید بود؟

به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیازات ۰ / ۵. تعداد رای دهنده‌ها: ۰

تا الان کسی امتیاز نداده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می‌دهید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *