در هفته سی و هفتم بارداری میانگین وزن نوزاد حدود ۳ تا ۴ کیلوگرم است. کودک شما آماده به دنیا آمدن است و شما در چند هفته آینده با او ملاقات خواهید کرد.
اتفاقات درون نوزادتان در هفته سی و هفتم بارداری
نوزاد شما اکنون میتواند از مزایای ماندن در رحم استفاده کند، ولی او آمادهی به دنیا آمدن است! وزن او تقریباً ۲/۷۰۰ کیلوگرم و قدش احتمالاً نزدیک به نیم متر است. ولی حتی پزشک متخصص زنان و زایمان نیز نمیتواند بگوید اندازهی دقیق نوزادتان در هنگام تولد چقدر خواهد بود. زیرا مقداری از ۱۳/۶۰۰ کیلوگرم و یا بیشتر افزایش وزنی که دارید به افزایش مایع آمنیوتیک، افزایش اندازهی سینهها و رشد جفت مربوط میشود. در هفتههای آخر قبل از حاملگی روزانه چهارده گرم چربی به نوزاد شما اضافه میشود. در این مرحله، مقداری از مایع آمنیوتیک شما از طریق بافتهای بدنتان دوباره جذب میشود و میزان مایع درون کیسهی آمنیوتیک کم میشود. این مسئله باعث میشود که شما احساس کنید حرکت نوزادتان کم شده است، ولی در حقیقت نوزادتان به اندازهی سابق فعالیت میکند. در حالی که رحم بزرگتر میشود، نور بیشتری به درون رحم نفوذ میکند و نوزادتان چشمهایش را حرکت میدهد.
از آنجا که هورمونهای جفتی سینههای شما را برای تولید شیر آماده میکنند، این هورمونها باعث بزرگ شدن و تورم غدههای پستانی نوزاد میشود. آنها بعد از تولد به اندازهی سابق خود باز میگردند.
در این مرحله، حدوداً سه درصد از نوزادان همچنان در حالت برعکس هستند. پزشک برای تشخیص موقعیت نوزادتان از طریق واژن شما را معاینه میکند تا اعضای بدن نوزادتان را بررسی کند. پاها، باسن و سر نوزادتان در این مرحله به راحتی تشخیص داده میشود.
بدنتان در هفته سی و هفتم بارداری
سینههای شما فقط عضو زیبایی از اندام نیستند، بلکه شیر تولید میکنند
اکنون واضح است که سینههای شما نقش اساسی دارند: آنها برای تغذیه نوزاد شما طراحی شدهاند.
سینه های شما نسبت به اوایل حاملگی بزرگتر شدهاند و نوک آنها حساستر و دردناکتر شده است. اینها علایم آماده شدن بدن شما برای شیردهی نوزادتان هستند.
هر سینه تقریباً ۲۰ تا ۲۵ قسمت رشتهای به نام «لب» دارد که چربی، بافتهای ارتباطی، عصبها و رگهای لمفی را از هم جدا میکند. درون هر لب غدههایی وجود دارد که در واکنش به هورمونها و مکیدن نوزاد شیر تولید میکند. این یک سیستم هماهنگ است، هر چقدر نوزاد شما بیشتر نیاز به شیر داشته باشد بدنتان بیشتر شیر تولید میکند.
ممکن است متوجه مایع زرد رنگی شوید که غلیظتر از شیر است و از نوک سینههایتان ترشح میشود. این مایع کلستروم (آغوز) است، غذای اولیهی نوزادتان. کلستروم غنی از چربی، پروتئین و آنتی بیوتیک است و یک نشانهی خارق العاده طبیعت است. مواد غذایی درون کلستروم به نوزاد شما کمک میکند تا به سرعت وزنش زیاد شود، مواد زاید از بدنش دفع شوند و در اوایل زندگی با عفونتها مبارزه کند.
یک قسمت متفاوت
حدوداً ۳. ۲ هفته قبل از شروع زایمان، ممکن است یک روز از خواب بیدار شده و متوجه شوید که نوزادتان که در قسمتهای بالایی شکمتان قرار داشت و به دیافراگم و ریههایتان رسیده بود، ناگهان به سمت پایین آمده است. این تغییر موقعیت به سمت پایین به خاطر این است که رحم به اندازه کافی بزرگ و دیوارهی آن نازک شده است که نوزادتان به سمت و دهانهی رحم و لگن حرکت کند. این تغییر همیشه قبل از زایمان اتفاق نمیافتد، مخصوصاً در حاملگیهایی که حاملگی اولشان نیست. ولی وقتی اینگونه میشود تغییر حالت شکمتان حتی از بیرون هم مشخص میشود.
یک خبر خوب اینکه در این حالت شما راحتتر نفس میکشید و خبر بد اینکه حتی بیشتر از قبل برای ادرار کردن به دستشویی میروید، چون سر نوزادتان بیشتر و محکمتر به مثانه فشار میآورد. همچنین ممکن است دچار درد در قسمت پایینی کمرتان شوید. صبور باشید. چیزی تا پایان نمانده است.
علایم زایمان (زایمان حقیقی!)
ممکن است تا به حال علایم قبل از زایمان را تجربه کرده باشید که شامل انقباضات رحمی، افزایش ترشحات واژنی که ممکن است صورتی رنگ باشند، برخورد سر نوزادتان با ناحیهی لگن و گاهی اوقات اسهال میباشد. همچنین اکنون زمانی است که ممکن است ترشحات قهوهای رنگ یا خونی مشاهده کنید که به خاطر باز شدن دهانه رحم است و در ده درصد موارد پاره شدن کیسهی آمنیوتیک قبل از شروع زایمان نیز شایع است.
علاوه بر آن، مطمئنترین روش برای تشخیص اینکه زایمان شما به راستی شروع شده است، افزایش تعداد انقباضات رحمی و شدید شدن آن است.
معمولاً میتوانید با دراز کشیدن، تغییر حالت یا نوشیدن چند لیوان آب از شدت دردهای قبل از زایمان اصلی کم کنید. در واقع درد زایمان حقیقی بیشتر در قسمت پایین بدنتان شروع میشود و این درد به دور شکم و پاها نیز ادامه پیدا میکند و با دراز کشیدن و تغییر حالت از بین نمیرود و به مرور زمان شدیدتر میشود. در طول مرحله اول زایمان دهانهی رحم کوچک است و در هر ساعت حدود یک سانتیمتر باز میشود. فاصلهی بین انقباضات پنج تا ده دقیقه است. اگر این نوزاد اولتان است انقباضات زیادی برای باز کردن دهانهی رحم لازم است.
وقتی متوجه شدید که زایمان شروع شده است ممکن است احساس خوشحالی و یا پر انرژی بودن بکنید. ممکن است زمینها را بشویید و یا کمد را تمیز کنید. شما ممکن است از فکر به دنیا آوردن نوزادتان آنقدر خسته شده باشید که میخواهید تا آخرین لحظه تمام کارها حتی خریدهای منزل را انجام دهید تا فکرتان مشغول چیز دیگری نباشد. پیادهروی کردن برایتان خوب است. همچنین کمی استراحت کنید. شما برای زایمان به انرژی نیاز دارید.
در پایان مراحل اولیه زایمان، انقباضات قویتر و شدیدتر میشوند و ممکن است احساس کنید که میخواهید به یک سمت پیچ بخورید. زمانی که باید با پزشک خود تماس بگیرید و او را از شروع زایمان مطلع سازید بستگی به موارد زیر دارد:
- چندمین نوزادتان است
- آب و هوا
- فاصلهی شما از بیمارستان
- موقعیت نوزاد
- مشاهدهی خونریزی و حرکات نوزادتان
دربارهی خودتان در هفته سی و هفتم بارداری
حضور بچههای بزرگتر در اتاق زایمان
زمان متولد شدن نوزاد زمان شادی است، ولی همچنین زمان حساسیتهای فیزیکی و روحی است که اکثراً نمیتوانید آنها را در درون خود کنترل کنید. در این مورد که آیا میخواهید فرزند بزرگترتان هنگام متولد شدن نوزادتان حضور داشته باشد، یا نه خوب فکر کنید.
این تصمیمی است که شما و همسرتان بسته به راحتی و بلوغ فرزندتان باید بگیرید. بعضی از بچههای چهار ساله هستند که با دیدن صحنههای ترسناک نمیترسند و شجاع هستند، در حالی که بچههای ده سالهای نیز هستند که با دیدن خون وحشت زده میشوند. همچنین باید تصمیم خود را با پزشکتان در میان بگذارید. شاید فرزندتان باید در اتاق انتظار منتظر بماند.
اکثر والدینی که تصمیم میگیرند فرزندشان در هنگام متولد شدن نوزادشان حضور داشته باشد، میخواهند فرزندشان لحظهی معجزه آسای به دنیا آمدن نوزاد جدید را ببیند. آنها میخواهند متولد شدن را به عنوان بخش طبیعی زندگی معرفی کنند و یا دوست دارند فرزندشان با مشاهدهی به دنیا آمدن خواهر یا برادرش بیشتر به او احساس نزدیکی کند. تحقیقات کمی دربارهی تأثیر مشاهدهی زایمان روی فرزندان وجود دارد. تصمیمی که میگیرید و برای فرزندتان مناسب است به روش تربیت و فرهنگ خانوادگی شما نیز مربوط میشود.
اگر تصمیم گرفتید که فرزندتان حضور داشته باشد، مسائل زیر را در نظر بگیرید:
- صداها و فریادهای زایمان ممکن است در فرزندتان استرس ایجاد کند. پس، از قبل او را آماده کنید. بعضی از صداهایی که در طول زایمان ممکن است بشنود را به او نشان دهید و به او توضیح دهید که درون بدنتان چه اتفاقی میافتد. از کلماتی استفاده کنید که نوزادتان متوجه شود و درباره احساساتی که شما و نوزادتان ممکن است تجربه کنید بحث کنید.
- به بیمارستان بروید و از پرستار و یا پزشک خود بخواهید اتاق زایمان را به فرزندتان نشان دهند. آنها میتوانند دربارهی وسایل پزشکی و اتفاقاتی که ممکن است در طول زایمان بیفتد به فرزندتان توضیحاتی بدهند. از پرستار بخواهید که بگوید به چه چیزی میتوان دست زد و به چه چیزی نمیتوان دست زد.
- به جز همسرتان از شخص دیگری نیز بخواهید در زایمان حضور داشته باشد، شاید مادربزرگ یا یک دوست صمیمی تا در صورت به وجود آمدن مشکل در زایمان بتواند فرزندتان را راضی کند تا از آنجا خارج شود.
- ذهن فرزندتان را دربارهی ظاهر اولیه نوزادتان آماده کنید، چون ممکن است با دیدن او و اینکه شبیه به نوزادان دیگر نیست تعجب کند. همچنین باید دربارهی جفت و بند ناف نیز توضیح بدهید.
- وقتی نوزاد به دنیا آمد از فرزندتان بپرسید که آیا میخواهد او را در آغوش بگیرد یا نه، ولی زیاد اصرار نکنید، چون ممکن است بخواهد اول او را بشویید و تمیز کنید بعد در آغوش بگیرد.
حفظ آرامش در زایمان زودرس
زایمانهای زودرس معمولاً بین ۱۲ – ۵ ساعت طول میکشند. بهترین کاری که میتوانید در طول زایمان زودرس برای خود انجام دهید این است که غذای کمی بخورید و استراحت کنید. مخصوصاً به طرف چپتان دراز بکشید.
همچنین ممکن است بخواهید به آرامی در اطراف خانه پیادهروی کنید تا کمک کنید روند زایمان و امورات به خوبی سپری شوند.
در حالی که انقباضات رحمی شدت میگیرند ممکن است به کمکهای بیشتری نیاز داشته باشید. این مرحلهی زایمان طولانیترین مرحله است و ممکن است در صورتی که احساس ناراحتی و اذیت کنید بیشتر طول بکشد. احتمالاً در این مرحله در خانه حضور دارید، ولی میتوانید به بیمارستان نیز مراجعه کنید و از روشهای آنجا نیز برخوردار شوید. در حقیقت در اکثر موارد، میتوان در خانه صبر کرد تا زایمان اصلی شروع شود.
- وقتی زایمانتان شروع شد، محیط آرامی برای خود فراهم کنید. چراغها را کم کنید و در اطرافتان چیزهایی قرار دهید که دوست دارید: عکسها، موزیک، شمع و کتابهای مورد علاقهتان.
- میتوانید به جز همسرتان از یکی از اعضای خانواده یا دوست مورد اعتمادتان بخواهید که در این لحظات کنار شما باشد. بهتر است این شخص خانمی باشد که تجربهی زایمان دارد، ولی مهمتر از آن این است که با این شخص راحت باشید تا از شما حمایت کند و به همسرتان اجازهی استراحت قبل از هیجان اصلی را بدهد.
- حتی اگر نمیخواهید پیادهروی کنید، در طول انقباضات سر پا بایستید. به همسرتان، دوستان و یا یک صندلی تکیه دهید. میتوانید بازوهایتان را روی میز آشپزخانه بگذارید و استراحت کنید. همچنین میتوانید از توپ زایمان استفاده کنید.
- ممکن است احساس کنید فشار بیشتر برایتان خوب نیست، ولی در حقیقت انواع ماساژ میتوانند به شما کمک کنند تا درد زایمان کمتر شود و بیشتر احساس راحتی کنید. از همسر یا دوستتان بخواهید گردنتان را ماساژ دهند تا از فکر درد زایمان بیرون بیایید. همچنین با فشار دادن توپ تنیس میتوانید ماساژ خودتان را انجام دهید.
- چیزهایی را در ذهن خود تصور کنید که شما را خوشحال میکنند: در آغوش گرفتن نوزادتان، ساحلی که دوست دارید، ماه عسلتان و ….
- تغییر حالت دهید. حرکت کردن کمک میکند تا نوزادتان به سمت پایین حرکت کند. اگر از راه رفتن خسته شدهاید دستها و زانوهایتان را روی زمین بگذارید و به عقب و جلو حرکت کنید.
- در اوایل شروع زایمان، آب گرم میتواند خوشایند باشد تا ذهنتان را راحت کنید، زیرا احساس بیوزنی میکنید و کمر دردتان بهتر میشود. میتوانید درون تشت آب گرم یا جکوزی بنشینید و یا زیر دوش بایستید.
- آب بدنتان را حفظ کنید. نوشیدن آب آبمیوه و یا نوشیدنی میتواند آب بدنتان را تأمین کند و همچنین نوشیدن مایعات باعث میشود به تحرک خود ادامه دهید، زیرا هرچه بیشتر مایعات بنوشید بیشتر برای رفتن به دستشویی حرکت خواهید کرد. اگر حالت تهوع دارید، میتوانید بین انقباضات مایعات مصرف کنید و یا مایعات یخ زده بنوشید.
رژیم غذایی و ورزش در هفته سی و هفتم بارداری
برنامهریزی غذایی برای دوران شیردهی
در صورتی که میخواهید به نوزادتان شیر دهید، داشتن برنامهریزی غذایی مقوی بعد از زایمان بسیار مهم است. در طول دوران شیردهی باید غذاهای سالمی برای خود و نوزادتان مصرف کنید. خانمهای شیرده به روزانه دویست کالری بیش از زمان حاملگی نیاز دارند (یا پانصد کالری بیش از زمانی که حامله نبودند.) اگر غذای کافی نخورید، بدنتان شیر کمتری تولید خواهد کرد. شما در آینده فرصت کافی برای رژیم و کاهش وزن خواهید داشت.
راههای سالم برای افزایش مصرف کالری
بهترین روش برای مصرف کالری در طول دوران شیردهی این است که غذاهای مقوی مثل شیر و ماست کم چرب، گوشت کم چرب، مرغ و یا ماهی، تخم مرغ و گندم مصرف کنید. بعضی از نمونههای غذایی که میتوانند دویست کالری مورد نیازتان را تأمین کنند عبارتند از:
- ساندویچ بوقلمون با نان گندم
- یک کاسه غلات گندم با شیر
- تخم مرغ پخته با یک تکه نان گندم
مرغ، میوه و سبزیجات هم نقش اساسی دارند زیرا مواد مغذی زیادی را برای شما و نوزادتان فراهم میکنند.
مصرف مواد غذایی درست
در زمان شیردهی بدن شما بیشتر به ویتامینها و مواد معدنی نیاز دارد، مثل ویتامینهای B ،E، A، C، کلسیم، آهن، روی، کروم، مس، ید، منیزیم و…..
بدن شما نوزادتان را در اولویت قرار میدهد اگر مواد معدنی، ویتامین و مواد مغذی کافی مصرف نکنید بدنتان تمام مواد را برای تولید شیر مصرف میکند و برای خودتان چیزی باقی نمیماند.
با پزشکتان دربارهی مصرف ویتامینهای دوران بارداری مشورت کنید. بعضی از پزشکان مصرف آنها را تا یک یا دو سال بعد از زایمان توصیه میکنند و یا ممکن است پزشک مولتی ویتامینهای دیگری توصیه کند. غذا بهترین روش برای تأمین مواد مورد نیاز است، ولی ویتامینها نقش اساسی دارند. مخصوصاً زمانی که در خوردن مواد مغذی غفلت میکنید.
اکنون برای چند هفته بعد از زایمان برنامهریزی غذایی کنید. بعد از اینکه نوزادتان را به خانه آوردید، ممکن است احساس خستگی زیادی بکنید و نتوانید غذاهای مقوی تهیه کنید. اگر میتوانید از اکنون غذا درست کنید و درون فریزر بگذارید. بهتر است تا چند وقت بعد از به دنیا آمدن نوزادتان از اعضای خانواده یا دوستانتان بخواهید در پخت غذا به شما کمک کنند. اگر کسی از شما پرسید: «چه کمکی از دستم بر میآید؟» به او بگویید که در تهیهی غذا به شما کمک کند. شستن، پاک کردن و پختن غذا بعد از زایمان آخرین چیزی است که دوست دارید انجام دهید.
بدن شما بعد از زایمان
در دنیای غیر حقیقی دوست دارید وقتی از بیمارستان به خانه برگشتید دقیقاً به وزن سابقتان بازگردید. متأسفانه شما در دنیای حقیقی زندگی میکنید که بعد از زایمان بدنتان شبیه به زمانی است که حامله بودید، به جز شکمتان به جای یک شکم بزرگ، یک شکم متوسط دارید.
چند هفته بعد از زایمان حسی دارید که گویی بدنتان متعلق به شما نیست. سینههایتان پر از شیر شده است، چشمانتان خون افتاده است و در همه جای بدنتان احساس درد و کوفتگی میکنید. اگر زایمان طبیعی کرده باشید، ممکن است هنگام ادرار، راه رفتن و نشستن دچار مشکل شوید. همچنین تعداد دفعات مراجعه به دستشویی شما کمتر از قبل از زایمان میشوند.
نگران نباشید همه چیز به سرعت درست میشود. در طول یک یا دو هفتهی آینده تمام این دردها از بین میروند. ترشحات واژن شما کمتر میشوند و به وضعیت جدیدتان عادت خواهید کرد. راه رفتن، نشستن و دستشویی رفتن روز به روز راحتتر میشود. وزنتان به تدریج کم میشود، مخصوصاً اگر شیر بدهید و مواد غذایی درست و مناسب مصرف کنید.
سؤالهای معمول در هفته سی و هفتم بارداری
در لباس زیر خود ترشحات قهوهای و قرمز رنگ دیدم. علت آن چیست؟ آیا زایمانم شروع شده است؟
ممکن است ترشحات خونی مشاهده کرده باشید که قبلاً گفتیم که میتواند علامت زایمان باشد، ولی نترسید در طول حاملگی دهانه رحم برای باز شدن ترشح میکند. این ترشحات از رنگ قهوهای که خون مانده است شروع میشود و به مرور با باز شدن دهانه رحم رقیقتر و قرمزتر میشود.
چه وقت زایمان شروع میشود؟
شما حتی اکنون قربانی حوادث ناگهانی طبیعت هستید. بعضی از خانمها دقایقی قبل از شروع زایمان این ترشحات را میبینند در حالی که عدهای دیگر میتوانند چند روز هم صبر کنند. قبل از شروع زایمان نیازی به تماس با پزشکتان نیست، مگر اینکه خون شفاف، زیاد و قرمز رنگ باشد که ممکن است علامت خوبی نباشد و به مداخلهی پزشکی فوری نیاز باشد.
دربارهی همسرتان در هفته سی و هفتم بارداری
آماده سازی او برای زایمان
وقتی زایمان شروع شد همسرتان ممکن است بیشتر از شما دستپاچه شود. بنابراین بهتر است قبل از رسیدن روز زایمان او را هم آماده کنید و کارهایی که باید انجام دهد بنویسید. نسخهای از این کارها را درون کیف پولش قرار دهید تا آن را گم نکند.
- زمانی که باید با پزشک تماس بگیرد (وقتی فاصلهی بین انقباضات بیش از پنج دقیقه نباشد، حداقل یک دقیقه طول بکشد و در یک ساعت منظم باشد.)
- کارهایی که باید قبل از ترک منزل انجام دهد (قفل کردن درها، خاموش کردن چراغها.)
- نقشهی مسیر بیمارستان
- توضیح پارکینگ بیمارستان
- توضیح مکانی که در بیمارستان باید مراجعه کنید.
- نام و شماره تلفن اشخاصی که باید با آنها تماس بگیرد.
- تلفن همراه و شارژر
- کیف بیمارستان همسرتان
- کیف بیمارستان نوزاد
- کیف بیمارستان خودتان
- صندلی ماشین نوزاد
- دوربین فیلم برداری و فیلم
- شماره تلفن اشخاصی که باید به دنیا آمدن نوزاد را به آنها خبر بدهید.
بدون دیدگاه