در هفته دوازدهم بارداری، دیگر نوزاد شما به طور کامل تشکیل شده است. تمام اندامها، ماهیچهها و استخوانها در جای خود قرار دارند و اندامهای جنسی به خوبی توسعه یافتهاند. از این به بعد نوزاد شما باید رشد کند و بالغ شود. هنوز خیلی زود است که بتوانید حرکات جنین را احساس کنید، چون حرکات آنها بسیار کم است.
اتفاقات درون نوزادتان در هفته دوازدهم بارداری
نوزاد شما در این مرحله قدرت بلع دارد و حتی ممکن است سکسکه کند. او اکنون ۷ سانتی متر طول دارد. سرش که در پایان ماه گذشته نصف بدنش بود، اکنون به یک سوم اندازهی بدنش رسیده است. صورتش تقریباً شکل گرفته و بینی، پلکها و گوشهایش کاملاً شکل خود را پیدا کردهاند. حتی لب بالایش هم تشکیل شده است.
خون از طریق بند نافش شروع به جریان کرده و اکسیژن و مواد مورد نیاز را از طریق جفت به او میرساند. همچنین بند ناف، مواد زاید او را به بدن شما برای دفع منتقل میکند و کلیههایش ادرار را دفع میکنند.
تمام ارگانهای اصلی او در پایان سه ماهه اول حاملگی کاملاً شکل میگیرند، بنابراین نوزادتان تنها به بزرگ شدن و رشد نیاز دارد. همچنین انگشتان نوزادتان کامل شده و حرکات او هدفمندتر شدهاند. بعضی از تحقیقات میگویند که میتوانند تغییرات شخصیتی نوزاد را در این دوره شناسایی کنند. شخصیتهایی مثل اینکه نوزادتان فعال است یا نه انگشت شصتش را میمکد یا خیر. خیلی از حرکات او در حال حاضر غیر ارادی هستند، ولی ماهیچهها و عضلههایش به سیگنالهای مغز پاسخ میدهند و میتواند لگد بزند یا انگشتهایش را خم کند. اگر میتوانستید اکنون دست نوزادتان را لمس کنید احتمالاً واکنش نشان میداد و آن را میبست. خیلی طول نمیکشد که میتواند انگشت شما را گرفته و فشار دهد.
فیبروئیدهای رحمی(Uterine Fibroids)
این غدههای غیر سرطانی که در رحم ایجاد میشوند به ندرت باعث ایجاد مشکل در رحم میشوند. از هر چهار زن یک نفر این غدهها را دارد، ولی چون این فیبروئیدها کوچک هستند، اکثر خانمها هیچ علایمی ندارند. وقتی فیبروئیدها بزرگ شوند یا تعدادشان زیاد شود، ممکن است مشکلاتی مثل درد، تغییرات در دورهی قاعدگی و نازایی به وجود آورند.
اگر سابقهی فیبروئید دارید و احساس درد یا فشار در شکم خود میکنید، با پزشک متخصص زنان و زایمان خود تماس بگیرید. در موارد نادر فیبروئیدها باعث سقط جنین یا دیگر مشکلات حاملگی میشوند.
بدن شما در هفته دوازدهم بارداری
مشکلات خواب در هفته دوازدهم و راه حل برای آن
بعضی از خانمها در دوران حاملگی مثل نوزادها میخوابند، ولی بعضی دیگر دچار مشکلات زیادی میشوند. بعضیها در اوایل حاملگی راحت میخوابند، ولی در ماههای بعد خواب شیرین برایشان دست نیافتنی میشود. اینها روشهایی هستند که میتوانند خواب شما را بهتر کنند.
- شبها از نوشیدن زیاد مایعات خودداری کنید. ادرار مکرر یکی از دلایل اصلی برای بر هم زدن خواب شبانه است. اکثر خانمهای حامله مجبورند شبها، یک، دو یا حتی سه بار دستشویی بروند. میتوانید با نوشیدن مقدار کمتر مایعات از این حالت جلوگیری کنید.
- از خوردن غذاهای تند در اواخر روز خودداری کنید و سعی کنید عصرها غذاهای سبکتری انتخاب کنید، بلند کردن سرتان با تعداد بیشتری بالش در تختخواب هم میتواند به خواب بهتر کمک کند.
- در اوایل روز ورزش کنید ورزش باعث میشود خوابتان بیاید، ولی اگر نزدیک به ساعت خواب این کار را بکنید، خوابتان را میپراند.
- بهتر است به یک سمت خود بخوابید. بعد از هفتهی ۲۴ حاملگی بهتر است به پشت نخوابید. چون این کار باعث میشود خون با سرعت کمتری به رگهای اصلی جریان داشته باشد و باعث ایجاد تهوع در شما شود.
- در حالی که زمان سپری میشود و نوزادتان رشد میکند. وزن او ممکن است فشار زیادی روی قسمتهایی از بدنتان وارد کند. بعضی از خانمها از بالشهای مخصوص حاملگی که در مغازهها میفروشند، استفاده میکنند تا از شکم خود محافظت کنند.
- آرامش خود را حفظ کنید. اگر استرس باعث میشود خوابتان نبرد، قبل از خواب یک دوش آب گرم بگیرید. نفسهای عمیق بکشید یا از همسرتان بخواهید شما را ماساژ بدهد.
مشکلات تیروئیدی در هفته دوازدهم بارداری
تیروئید یک غده به شکل پروانه است که در گردن قرار دارد و هورمونهایی را تولید میکند که سوخت و ساز بدن را کنترل میکنند. درست کار نکردن تیروئید در خانمهای حامله و غیر حامله کاملاً شایع و معمول است.
مشکل وقتی به وجود میآید که تیروئید هورمونهای تیروئیدی زیادتر یا کمتری تولید کند. تولید کمتر هورمونها (هیپوتیروئید Hypothyroid) سرعت متابولسیم شما را کاهش میدهد و احساس خستگی، کم تحرک بودن و خواب آلودگی میکنید. تولید بیشتر هورمونها (هایپرتیروئید Hyperthyroid) سرعت متابولیسم را افزایش میدهد و باعث میشود احساس انرژی بیشتری کنید. ممکن است احساس تپش قلب، بی خوابی، تنگی نفس، خفگی یا افزایش در دفعات دفع مدفوع داشته باشید.
از آنجا که خیلی از علایم بیماریهای تیروئیدی مشابه علایم ناشی از حاملگی هستند، تشخیص میتواند مشکل باشد. با این حال تشخیص بیماری تیروئید در حاملگی بسیار ضروری است. چون عملکرد کنترل نشدهی تیروئید میتواند به جنین صدمه بزند. هایپرتیروئید درمان نشده میتواند باعث خطر زایمان زودرس، سقط جنین، پره کلمپسی شدید (مسمومیت حاملگی) شود. هیپوتیروئید درمان نشده میتواند منجر به پره کلمپسی، جدا شدن جفت، وزن کم هنگام تولد و احتمالاً IQ پایین در نوزاد شود.
البته یک خبر خوب این است که بیماری تیروئید میتواند به راحتی درمان شود. بیماری کم کاری تیروئید با قرصهای مکمل هورمونهای تیروئید قابل درمان است و بیماری پرکاری تیروئید میتواند با داروهایی که سرعت تولید هورمونها را کاهش میدهند درمان شود.
اگر در دوران حاملگی دچار مشکلات تیروئیدی شدید یا از قبل این بیماری را داشتید، پزشکتان هر شش تا هشت هفته میزان هورمونهای تیروئیدتان را با آزمایش بررسی میکند. میزان هورمونهای تیروئید در حاملگی تغییر میکنند و داروها میتوانند آنها را تنظیم کنند.
گرفتگی و خونریزی بینی در هفته دوازدهم بارداری
حاملگی هر ذرهی بدن شما را تحت تأثیر قرار میدهد، حتی بینیتان را!
هورمونهای حاملگی میتوانند باعث گرفتگی بینی، خونریزی و ترشحات آن در بعضی از خانمها شوند. با این حال بعضی از خانمها هم تا زمان زایمان دچار مشکل نمیشوند. اگر بینیتان مشکل ساز شده است، میتوانید در اتاقتان از یک دستگاه بخور استفاده کنید. اسپری سالین هم میتواند کمک کند، ولی از مصرف داروهای ضد احتقان و داروهای دیگری که باید با تجویز پزشک مصرف شوند، خودداری کنید. اگر در بینی خود احساس خشکی میکنید با یک ژل مرطوب کننده آن را مرطوب کنید.
دربارهی خودتان در هفته دوازدهم بارداری
احتمال پایین خطر سقط جنین
خبرهای خوب! خطر سقط جنین در پایان سه ماهه اول حاملگی کاهش مییابد. بنابراین اگر تا به حال خبر حاملگی خود را با خانواده دوستان و همسایهتان در میان نگذاشتهاید، میتوانید این کار را بکنید.
فشار خون بالا در کسانی که سابقه داشتهاند
اگر از آن پنج درصد خانمهایی هستید که قبل از حاملگی فشار خون بالا داشتهاید، حاملگیتان ممکن است کمی با مشکلات همراه باشد. نوزادهای مادرانی که فشار خون بالا دارند در معرض خطر زیادی هستند. آنها ممکن است زودتر از موعد به دنیا بیایند یا وزنشان در هنگام تولد کم باشد.
اگر در دوران حاملگی مواظب خودتان باشید، میتوانید نوزاد سالمی داشته باشید. چیزهایی که باید بدانید:
- از مصرف کنندههای ACE ( مهارکننده آنزیم تبدیلکننده آنژیوتانسین (به انگلیسی: ACE-inhibitor) به گروهی از داروها گفته میشود که با مهار تولید یا عملکرد آنژیوتانسین دو در درمان فشار خون کاربرد دارد.) اکیداً خودداری کنید. این داروهای مناسب برای فشار خون بالا برای نوزاد شما خطرناک هستند. مخصوصاً در سه ماههی دوم و سوم حاملگی این داروها در شما باعث کاهش فشار خون، مشکلات جدی کلیه و پتاسیم زیاد شده و برای نوزاد باعث مرگ میشوند. بهتر است مصرف این داروها را قبل از حاملگی متوقف کنید. اگر هنوز از آنها استفاده میکنید، فوراً با پزشکتان تماس بگیرید. قبل از مشورت با پزشک مصرف داروهای خود را متوقف نکنید.
- شما در معرض خطر پره کلمپسی (مسمومیت حاملگی) هستید. یک چهارم از خانمهایی که فشار خون بالایی دارند معمولاً در هفتهی بیست و هشتم دچار پره کلمپسی میشوند.
- شما در معرض خطر جدا شدن جفت هستید. جدا شدن جفت از دیوار رحم برای شما و نوزادتان خطرناک است و ممکن است باعث خونریزی در هفتهی بیستم حاملگی شود.
- پزشکتان شما را به دقت تحت کنترل قرار میدهد. میزان فشار خون شما مرتب بررسی میشود و پروتئین ادرار شما آزمایش میشود. (یکی از علایم پره کلمپسی میزان بالای پروتئین در ادرار است). بعضی از پزشکان از بیماران میخواهند تا فشار خون خود را در خانه هم تحت کنترل داشته باشند.
- میتوانید تغییراتی انجام دهید. کنترل وزن، مصرف مرتب داروها و ورزش میتوانند خطر بروز مشکلات را کاهش دهند.
مردم من حامله ام!
خیلی از خانمها خبر حامله بودن خود را در هفته دوازدهم بارداری به بعد اعلام میکنند، یعنی وقتی که خطر سقط جنین تقریباً از بین رفته است. اگر هنوز احساس آمادگی نمیکنید، میتوانید بیشتر صبر کنید. چون فعلاً حامله بودنتان مشخص نخواهد بود. اگر این اولین حاملگی شماست و از نظر قد و وزن متوسط هستید ممکن است تا هفتهی بیستم شکم بزرگتان معلوم نشود.
چرا صبر کنم؟
وقتی دوستان، همکاران، خانواده و همسایهها فهمیدند که شما حامله هستید، ممکن است از شما سؤالات زیادی بپرسند. فکر میکنی بچه ات دختر است یا پسر؟ آیا میخواهی استعفا بدهی؟ آیا برای نوزادت اسم انتخاب کردهای؟ آیا آزمایش آمنیوسنتز انجام دادهای؟ و….. اگر برای جواب دادن به این سؤالها آماده نیستید، دست نگه دارید.
رژیم غذایی و ورزش در هفته دوازدهم حاملگی
حاملگی و وضعیت بدن در هفته دوازدهم بارداری
بزرگ شدن شکمتان و اضافه وزنی حدود ۱۳.۵۰۰ کیلوگرم در دوران حاملگی میتواند وضعیت ظاهری بدنتان را تغییر دهد. شکم بزرگتان میتواند روی شما سنگینی وارد کند. این وضعیت ممکن است در ناحیه گردن، شانهها، کمر و باسن درد ایجاد کند.
هر روز وضعیت بدنتان را بررسی کنید.
شانههایتان را به عقب ببرید تا قفسهی سینه تان جلوتر بیاید. شانههای خود را با باسنتان موازی کنید. عضلههای شکم خود را به سمت جلو بکشید. سر خود را بالا نگه دارید و چانهی خود را به سمت گردن خود نگه دارید. با وضعیت جسمی جدیدتان مهربان باشید. شما مجبور نیستید شبیه به یک فرشته باشید.
در هفته دوازدهم بارداری میان وعدههای غذایی مهم هستند
ممکن است فکر کنید که مجبور نیستید در میان وعدههای غذایی خود از موادغذایی مورد نیاز استفاده کنید، ولی متخصصان تغذیه، خانمهای حامله را تشویق میکنند که روزانه سه میان وعده در کنار وعده کامل غذایی خود داشته باشند. خوردن غذا در شش میان وعده از سه وعدهی کامل غذایی بهتر است، چون از سوءهاضمه جلوگیری میکند و میزان قند خون را متعادل نگه میدارد.
میان وعدهها به این معنا نیستند که با یک بسته شکلات خود را سیر کنید. روزانه سه میان وعده بین صبحانه و ناهار، ناهار و شام و شام و نیمه شب بهترین فرصت برای شما هستند تا از غذاهای پر از ویتامین مواد معدنی، پروتئین، فیبر و دیگر مواد ضروری استفاده کنید.
میان وعدههای مغذی و خوشمزه که میتوانید از خوردن آنها لذت ببرید عبارتند از:
- ماست با میوههای خشک یا میوههای تازه یک لیوان آب میوهی صددرصد طبیعی.
- پنیر کم چرب با نام گندم.
- فلفل دلمهای، قرمز سبز و زرد با سس سالسا
- نان گندم با میوههای طبیعی
- سیب با کرهی بادام زمینی
- کیک گندم با توت فرنگی تازه
سؤالهای معمول در هفته دوازدهم بارداری
اگر بیفتم یا صدمه دیده و زخمی شوم چه میشود؟
در دوران حاملگی مرکز نیروی جاذبهی شما تغییر میکند و شما تعادل کمتری دارید و زیاد هماهنگی ندارید. همچنین تغییرات هورمونی باعث شل شدن رباطهای مفاصل شما میشود و این باعث میشود که بیشتر در معرض صدمه دیدن باشید.
بهتر است از این به بعد دقت بیشتری داشته باشید. به هنگام راه رفتن و کارهای دیگر از دیگران کمک بخواهید. از پوشیدن کفشهای چوبی پاشنه بلند و پشت باز یا کفشهایی که تعادل شما را به هم میزنند، جلوگیری کنید. با آرامش از پلهها پایین بروید از وان حمام بیرون بیایید یا در حمام دراز بکشید. از نردبانها دور بمانید. اگر صدمه دیدید با اورژانس تماس بگیرید. اگر خود را بریدهاید یا جایی از بدنتان سوراخ شده است و هنوز واکسن کزاز نزدهاید، باید طی ده روز این کار را بکنید. عفونت کزاز میتواند برای شما و نوزادتان خطرناک باشد. واکسنهای کزاز در دوران حاملگی کاملاً بدون خطر هستند.
[…] رحم یا ابتدای رحم تا استخوان پوبیک بررسی میکند. تا هفتهی دوازدهم حاملگی تنهی رحم شما زیر یا در کنار استخوان پوبیک بود، ولی […]