کودک شما در هفته سی و چهارم بارداری از سر تا پایین حدود ۳۰ سانتیمتر است و وزن آن حدود ۲.۱ کیلوگرم است. سیستم ایمنی کودک شما در حال رشد است. کودک شما میتواند تا ۱ لیتر مایع آمنیوتیک را در روز ببلعد و به همان میزان ادرار دفع کند. کودک شما میتواند ضربات بزرگی بزند و غلت بزند.
اتفاقات درون نوزادتان در هفته سی و چهارم بارداری
اکثر وزن نوزادتان در حال حاضر چربی است که بعد از تولد از او در دنیای بیرون محافظت خواهد کرد. وزن نوزادتان اکنون نزدیک به ۲.۱ کیلوگرم است و تقریباً فضای خالی برای حرکت کردن ندارد. این به معنای حرکت نکردن نوزادتان نیست، بلکه شما ضربهها و لگدهای نوزادتان را که سعی دارد حرکت کند، احساس میکنید. در این مرحله نوزادتان هنگام خوابیدن چشمانش را میبندد و وقتی بیدار میشود چشمانش را باز میکند. همچنین میتواند چشمک بزند.
مغز نوزادتان کاملاً شکل گرفته و او قادر به دیدن، شنیدن، یادگیری و به یاد آوردن است. او اکنون یک انسان است و خیلی زود قرار است او را ملاقات کنید.
علایم وجود مشکل در هفته سی و چهارم بارداری
علایم مهم نباید نادیده گرفته شوند. اگر مشکلات زیر را دارید، حتماً با پزشک زنان و زایمان خود تماس بگیرید:
تورم ناگهانی در پاها، دستها و یا صورتتان.
اگر تورم به مرور زمان و به تدریج در طول روز ایجاد شود، این تورم عادی و ناشی از حاملگی است. با این حال اگر تورم به صورت ناگهانی ایجاد شود، ممکن است علامت پره کلامپسی باشد. فوراً با پزشکتان تماس بگیرید.
کاهش حرکت جنین
اگر به نظر میرسد نوزادتان کمتر از معمول حرکت میکند، تعداد ضربههای او را بشمارید. اگر بعد از دو ساعت حرکت طبیعی نوزادتان را احساس نکردید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
بدنتان در هفته سی و چهارم بارداری
حالت تهوع و استفراغ بیشتر در این هفته از دوران حاملگی
گاهی در طول سه ماهه سوم حاملگی حالت تهوع و استفراغ بیشتر میشود. حالت تهوع ممکن است در اثر فشار رحم به معده و یا کاهش سرعت انقباضات معمول معده ایجاد شود. خوردن چند عدد بیسکوئیت سبوسدار و یا محدود کردن خود به وعدههای غذایی کوچکتر میتواند در رفع این حالت کمک کند. اگر فرق نکرد، ممکن است دچار مشکل معده شده باشید که این به نوزادتان صدمهای نمیرساند.
بعضی از مشکلات نادر کبد نیز باعث حالت تهوع و استفراغ و بیحالی عمومی بدن میشود. اگر حالت تهوعتان شدید شده است و هیچ چیز آن را رفع نمیکند با پزشک خود مشورت کنید. مشکلات کبد نادر ولی جدی هستند و بهتر است قبل از بروز مشکلی تشخیص داده شوند.
کاهش حرکت جنین در هفته سی و چهارم بارداری
وقتی نوزادتان بزرگ میشود، ممکن است احساس کنید که تحرکش کمتر شده است. حقیقت این است که اگر نوزادتان سالم است، همچنان همان قدر تحرک دارد که قبلاً داشته ولی از آنجا که بزرگ شده و فضای کمتری دارد نوع تحرکش فرق کرده است. میتوان گفت نوزادتان همان قدر فضا برای تحرک دارد که شما برای شنا در درون وان حمام دارید.
اگر نگران هستید، چون در حرکتهای نوزادتان تفاوت احساس میکنید، میتوانید ضربههای نوزادتان را بشمارید، بعد از صرف غذا یا میان وعده بنشینید و یا دراز بکشید، به ساعت نگاه کنید و تعداد ضربههایی که نوزادتان وارد میکند، بشمارید. سکسکهها را نشمارید میتوانید در یک ساعت تعداد حرکات او را بشمارید یا بررسی کنید که در چه مدتی ده حرکت انجام میدهد.
اگر تحرک زیادی احساس نمیکنید دوباره این کار را انجام دهید. چون ممکن است نوزادتان خواب باشد. باید در طول یک ساعت ده بار حرکت نوزادتان را احساس کنید، با این حال ممکن است در کمتر از یک ساعت نوزادتان ده بار حرکت کند. تعداد حرکتهای نوزادتان را یادداشت کنید و دوباره فردای آن روز در همان ساعت حرکتهای نوزادتان را بشمارید. تقریباً باید در همان زمان به تعداد مشابهی تحرک برسید. اگر میزان تحرک نوزادتان کاهش پیدا کرد با پزشکتان تماس بگیرید ممکن است مشکلی نباشد، ولی باز هم کار از محکم کاری عیب نمیکند.
وقتی نوزادتان به اصطلاح «پایین میافتد.»
وقتی به زمان زایمان نزدیک میشوید، ممکن است تغییری در موقعیت نوزادتان احساس کنید، گویی نوزادتان به قسمت پایینی لگنتان وارد شده است. این روند سبکبار شدن نام دارد. با این حال اگر هنوز نوزادتان به این حالت نرسیده است، نگران نباشید. همهی نوزادان قبل از زایمان به سمت پایین حرکت نمیکنند، مخصوصاً اگر این حاملگی اولتان نیست.
دربارهی خودتان در هفته سی و چهارم بارداری
احساس زیبا بودن در دوران اواخر حاملگی
شاید دیگر نتوانید لباس ظریف مشکی را که در کمدتان دارید را بپوشید، ولی هنوز میتوانید احساس زیبایی کرده و زیبا باشید. از لباسهایتان شروع کنید. آیا لباسهای حاملگیتان تکراری شدهاند؟ حتی اگر قرار است تنها چند هفته از آنها استفاده کنید باز هم برای خود لباسهای حاملگی جدیدی بگیرید و یا لباسهای قدیمی خود را میتوانید با شال یا زیورآلات متنوع کنید.
سپس به ناخنهای دست و پایتان نگاه کنید (اگر هنوز میتوانید آنها را ببینید) هورمونهای حاملگی باعث میشوند ناخنها با سرعت بیشتری رشد کنند. اگر سرتان گرم حاضر کردن شرایط برای تولد نوزادتان است، احتمالاً ناخنهایتان را فراموش کردهاید. به یک سالن زیبایی برای مانیکور و پدیکور بروید. یک پدیکوریست خوب، ماساژ ملایمی نیز به پاهایتان میدهد.
حالا نوبت پوستتان است.
اگر خوش شانس باشید پوستی براق و شفاف خواهید داشت، ولی اگر خوش شانس نباشید که اکثر خانمها نیستند، صورتتان قرمز و متورم میشود. میتوانید با دوری از نمک و نوشیدن آب زیاد از تورم صورتتان بکاهید. آرایش صورت هم میتواند قرمزی صورتتان را بپوشاند. متخصص پوست میتواند برایتان ماسکهایی معرفی کند که پوست صورتتان و روحیهی شما را بهتر کند.
موهایتان چطور؟
ممکن است بخواهید موهایتان را کوتاه و رنگ کنید. بهتر است عجله نکنید و تنها اصلاح کنید. صورت شما اکنون بزرگتر از حالت طبیعی خود است. بهتر است تا به دنیا آمدن نوزادتان صبر کنید و سپس تغییرات بزرگی در خود ایجاد کنید.
آماده شدن برای خارج شدن از خانه در دوران حاملگی
وقتی میخواهید با نوزادتان از خانه خارج شوید داشتن وسایل مورد نیاز بیرون رفتن را راحتتر میکند.
قبل از اینکه چیزی بخرید با دوستان و خانوادهی خود صحبت کنید. شاید بتوانند چیزهایی به شما قرض بدهند تا صرفهجویی کنید. اگر میخواهید چیزی بخرید، توصیههای دوستان و اعضای خانواده خود را که تجربه دارند، گوش دهید. در اینجا توصیههایی برایتان داریم:
ساک نوزاد
نوع ساک نوزادی که انتخاب میکنید به تعداد وسایلی بستگی دارد که میخواهید با خود حمل کنید. بعضی از خانمها ساکهایی را دوست دارند که بتوانند وسایل آماده مثل شیشه شیرهای تمیز، اسباب بازی، چند دست لباس و پتو را برای نوزاد با خود حمل کنند. بعضی از خانمها نیز مدلهای کوچکتر را ترجیح میدهند که بتوانند چند عدد پوشاک بچه و دستمال مربوط جای بدهند. ساکهای بچه جنسهای مختلفی نیز دارند.
میتوانید ساک بچهی چرم با قیمت بالا و یا پلاستیکی با قیمت مناسب تهیه کنید. علاوه بر سایز باید توجه کنید که ساک نوزادتان را چگونه میخواهید حمل کنید، روی شانهتان به صورت کوله پشتی یا دستی. رنگ ساک نیز مهم است. اگر همسرتان قرار است ساک را حمل کند بهتر است رنگ تیره انتخاب کنید.
وسیلهی حمل نوزاد
وسیلههای مختلفی برای حمل نوزاد وجود دارند. صندلی ماشین، سبد نوزاد، کالسکه نوزاد که خواهر یا برادر بزرگتر میتوانند آن را حمل کنند. نوعی که انتخاب میکنید به ترجیح شخصی شما بستگی دارد. هر کدام از اینها در شرایط مختلفی استفاده میشوند. قبل از خرید حتماً بررسی کنید که آیا وسیلهای که انتخاب میکنید سبک است، حمل آن راحت است، چرخهایش نرم است، به راحتی میتوان آن را بلند کرد، برای خوابیدن نوزاد راحت است و یا چقدر فضا اشغال میکند. قیمتهای مختلفی در بازار وجود دارند، ولی قیمت بالا نشانهی کیفیت بالا نیست. پس در خرید دقت کنید.
کالسکه
کالسکهای که برای نوزادتان میخرید بستگی به نوع استفادهتان دارد. آیا روی آسفالت یا سنگ یا خاک پیادهروی میکنید؟ کالسکهای را ترجیح میدهید که به راحتی تا شود و در ماشینتان جای گیرد؟ شما کالسکهای را ترجیح میدهید که به انتهای دوچرخهتان وصل شود؟
همچنین هنگام خرید به اندازهی چرخهای کالسکه، ترمز، نوع چرخهای جلو و قیمت آن توجه کنید. موارد دیگری که به توجه نیاز دارند راحتی صندلی کالسکه و سایبان و… است.
آماده کردن لیست افرادی که باید با آنها تماس بگیرید
مادر بزرگتان، دوستان و همسایهها بیصبرانه منتظر شنیدن خبر تولد نوزادتان هستند. ولی آخرین چیزی که ممکن است شما و همسرتان بعد از تولد نوزادتان دوست داشته باشید، تماس با صدها دوست و فامیلی است که دارید. اکنون زمان آماده کردن لیست تلفن است. ابتدا لیستی از افراد درجه یک را بنویسید. سپس درخت ارتباط بکشید. برای مثال، شما به مادر و پدر خود و همسرتان زنگ میزنید. آنها به خواهر و برادرهایتان میگویند. یکی از خواهرانتان به بهترین دوستتان همسایه و یا همکارتان خبر میدهد. همسایهتان به همسایههای دیگر خبر میدهد و همکارتان، دوستان دیگرتان در محیط کار را مطلع میکند.
این روش زمانی موفق است که لیست اسمها و شماره تلفنها را داشته باشید. چند هفته قبل از زایمانتان لیست خود و شماره تلفنها را بررسی کنید تا هنگام تماس با آشناها و دوستان دچار مشکل نشوید. البته با آمدن شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام و … با گذاشتن یک عکس از نوزاد خود تقریباً همه خبردار خواهند شد.
رژیم غذایی و ورزش در هفته سی و چهارم بارداری
افزایش وزن بیشتر در هفتههای آخر بارداری
بهتر است در دوران حاملگی اضافه وزن زیادی نداشته باشید اما اگر بیش از وزنی که پزشک و خودتان در نظر گرفتهاید اضافه وزن داشتید چه؟ با اینکه اضافه وزن زیاد میتواند خطر دیابت دوران حاملگی مشکلات کمردرد و سزارین را زیاد کند، ولی اکثر خانمهایی که اضافه وزن زیادی دارند، مشکل جدی ندارند و نوزادانی سالم به دنیا میآورند. اگر همچنان وزنتان به سرعت بالا میرود علت افزایش وزن خود را بررسی کنید.
آیا هر چیزی را که دوست دارید میخورید؟ آیا در انجام ورزش کوتاهی میکنید؟ وقتی علت را بررسی کردید، در روند خود تغییرات دهید. هرگز برای کنترل غذایی که میخورید، دیر نیست. همین حالا غذایی را که میخورید، کنترل کنید تا در ادامه حاملگیتان وزن خود را حفظ کنید. همچنین وقتی سعی میکنید وزنی را که در حاملگی به دست آوردهاید کم کنید، یاد میگیرید که بعد از تولد نوزادتان چگونه غذا بخورید.
بالا بردن انرژی در بین وعدههای غذایی
در آخرین هفتههای حاملگی وقتی نوزادتان بزرگتر میشود، خوردن پنج یا شش وعدهی کوچک غذایی بهتر از دو یا سه وعدهی کامل و بزرگ غذایی است، چون غذای زیاد باعث سوزش و درد معده میشود. برای وعدههای غذایی که انرژی را بالا میبرند، از غذاهایی استفاده کنید که پروتئین و کربوهیدرات دارند. مرغ با یک تکه نان گندم، ماست و میوه، پنیر و بیسکوئیت، شیر و غلات، یک لیوان شیر و میوه، تکههای سیب با کره بادام زمینی یا لوبیا و برنج.
مصرف لوبیا در دوران حاملگی
لوبیاها یک منبع مغذی همراه با پروتئین و فیبر زیاد هستند. اگر مثل خیلی از خانمها مشکل یبوست دارید، میزان بالای فیبر در لوبیاها میتواند مشکل یبوست را دفع کند. اما تهیه غذاهایی که لوبیا دارند کمی مشکل است. میتوانید برای تنوع یکی از این دستورهای پخت را امتحان کنید.
لوبیای قرمز با سس سالسا
یک کنسرو لوبیای قرمز را با یک کنسرو ذرت مخلوط کنید. سپس سس سالسا را به آن اضافه کنید. میتوانید با مرغ سرخ کرده، ماکارونی و یا نان میل کنید.
لوبیای سفید
یک کنسرو لوبیا سفید، یک قاشق چای خوری سیر له شده، یک قاشق چای خوری رزماری خشک شده و یک قاشق غذاخوری روغن زیتون را در مخلوط کن بریزید. میتوانید در صورت نیاز کمی آب اضافه کنید. این مخلوط را میتوانید همراه با نان و یا سبزیجات میل کنید.
سؤالهای معمول در هفته سی و چهارم بارداری
آیا انجام سونوگرافی در سه ماهه سوم حاملگی ضروری است؟
سونوگرافی در سه ماههی سوم حاملگی معمولاً انجام نمیشود. با این حال در بعضی موارد انجام آن لازم است. اگر نوزادتان زیاد بزرگ یا کوچک باشد و پزشک مطمئن نباشد که نوزادتان برعکس است یا نه، پزشک نگران است که آیا جفت به دهانه رحم نزدیک است یا نه، در صورتی که جنین مشکلی دارد که قبل از زایمان باید بررسی شود.
وقتی سونوگرافی به منظور بررسی موقعیت نوزادتان لازم باشد، در طول هفتهی سی و ششم انجام میشود. در صورتی که در دوران حاملگی مشکلاتی مثل دیابت یا فشار خون بالا داشته باشید، پزشک هر سه یا چهار هفته برای کنترل روند رشد و سلامت نوزادتان سونوگرافی انجام میدهد.
بدون دیدگاه