در هفته سی و ششم بارداری جنین شما از سر تا پاشنه حدود ۴۷.۴ سانتی متر طول دارد. این تقریباً به اندازه یک کاهوی رومی است. در حال حاضر، ریههای کودک شما احتمالاً به اندازه کافی بالغ شدهاند تا بدون هیچ کمکی در خارج از رحم نفس بکشند.
اتفاقات درون نوزادتان در هفته سی و ششم بارداری
در حالی که روند رشد سریع نوزادتان به پایان میرسد، او ۴۸ سانتی متر قد و تقریباً ۲۷۰۰ کیلوگرم وزن دارد. با این حال او با تشکیل چربی بیشتر تا زمان زایمان وزن بیشتری خواهد داشت. ناخنهای نوزادتان بلند است تا حدی که ممکن است در رحم به خودش چنگ بزند. تنها ارگانی که هنوز کامل شکل نگرفته است ریههای او است. احتمالاً در این هفته نوزادتان وارد کانال زایمان شما خواهد شد.
احتمالاً ۱۳/۶۰۰ – ۳۰۰ /۱۱ کیلوگرم افزایش وزن دارید و در هفتههای آخر حاملگیتان دیگر وزنتان زیاد نخواهد شد. نقش جفت تقریباً رو به اتمام است و اکنون هورمونهای کمتری تولید میکند، چون بدن نوزادتان اکنون مستقل از بدن شما میباشد. نوزادتان یک جفت کلیهی سالم دارد که کارشان را خوب انجام میدهند و کبد او مشغول به کار است. شما همچنان از طریق جریان خونتان برای نوزادتان آنتیبادی فراهم میکنید. این آنتیبادیها نوزادتان را از سرخک، گوشک، سرخچه و حتی آنفولانزا محافظت میکنند.
در حالی که نوزادتان درون شما رشد میکند، عمل غیر ارادی مکیدن او پیشرفت میکند. او این واکنش را روی انگشت شصت و انگشتهای دیگرش امتحان میکند. لثههای او سفت و محکم است و به او در مکیدن سینهی مادر کمک میکند.
بدنتان در هفته سی و ششم بارداری
زایمان بیش از یک نوزاد
فکر زایمان یک نوزاد به اندازهی کافی ترسناک است، ولی زایمان دو یا سه نوزاد چطور؟ یا حتی چهار؟ دوقلوها و سه قلوها بیشتر از قبل معمول شدهاند. با این حال چهار قلویی و بیشتر هنوز نادر هستند. تقریباً سه درصد از نوزادانی که در آمریکا به دنیا میآیند، چند قلو هستند.
چندقلوها زودتر از موعد به دنیا میآیند، شصت درصد از دوقلوها، نود درصد سه قلوها و تقریباً تمام چند قلوهای بیش از سه، قبل از زمان موعد به دنیا میآیند. خیلی از حاملگیهای دوقلویی تا هفته سی و ششم بارداری و سه قلویی تا هفتهی ۳۲ بارداری طول میکشند.
نوع زایمان به سلامت شما و نوزادتان، تعداد آنها، وزنشان و موقعیت آنها در رحمتان بستگی دارد.
نوزادان سه قلو یا بیشتر تقریباً همیشه توسط سزارین به دنیا میآیند.
دوقلوها در حالت کلی اگر حالتشان سر رو به پایین باشند، توسط زایمان طبیعی به دنیا میآیند، در غیر اینصورت سزارین میشوند.
مراحل زایمان چندقلوها
وقتی برای زایمان نوزادانتان به بیمارستان رفتید، در ابتدا توسط سونوگرافی موقعیت آنها را در رحم مشخص میکنند. به خاطر خطر خونریزی جفت، ناتوانی نوزادتان برای تحمل زایمان و احتمال نیاز به سزارین، شما و نوزادانتان را به دقت تحت کنترل قرار میدهند. ممکن است از شما رگ بگیرند تا در صورتی که نیاز به سزارین شد، زمان برای پیدا کردن رگ و تزریق داروی بیهوشی هدر نشود.
وقتی قلوی اول به دنیا آمد، پزشک متخصص زنان و زایمان آن را به متخصص اطفال تحویل میدهد تا سلامتی او بررسی شود (در موارد زایمان چند قلویی معمولاً پزشکهای اطفال زیادی در زایمان حضور پیدا میکنند. البته این در بیمارستانهای مختلف متفاوت است.) نوزاد بعدی ممکن است دقایقی بعد یا چند ساعت بعد به دنیا بیاید. در سالهای قبل، پزشکها بر این باور بودند که اگر زایمان نوزاد دوم بیش از پانزده دقیقه طول بکشد، جان او در خطر است، ولی اکنون با پیشرفت تجهیزات پزشکی، پزشک میتواند سلامتی نوزاد را کنترل کند.
اگر بند ناف فشرده شده و یا شروع به جدا شدن کرد، سلامتی نوزادتان در خطر است و پزشک سزارین را اعمال خواهد کرد. اگر نوزادان سه قلو باشند، پزشک احتمالاً سزارین را ترجیح خواهد داد، ولی در نوزادان بیشتر از سه قلو سزارین تنها راه است.
مسافرت در اواخر حاملگی
قبل از اینکه در اواخر حاملگی به خاطر عروسی پسر خالهتان سوار هواپیما شوید، دوباره فکر کنید بهتر است نزدیک خانه باشید تا اگر درد زایمانتان شروع شد به اندازهی کافی نزدیک بیمارستان مورد نظرتان باشید.
خطوط هواپیما احتمالاً در اواخر حاملگی؛ یعنی زمانی که وقت زایمان نزدیک است به شما اجازهی پرواز نمیدهند. آنها نمیخواهند شما نوزادتان را در هواپیما به دنیا بیاورید.
اگر مجبور به سفر هستید کپی پروندهی پزشکی خود را به همراه اطلاعات پزشکتان با خود داشته باشید. شماره و اسم نزدیکترین بیمارستان را همراه داشته باشید تا در مواقع ضروری از آنها استفاده کنید.
دربارهی خودتان در هفته سی و ششم بارداری
کارهای قبل از زایمان
حتی اگر هنوز چند هفته تا زایمانتان باقی مانده است، بهتر است تا جای ممکن خود را آماده کنید تا در صورت زایمان زودرس مشکلی نداشته باشید:
- اسم، آدرس و شماره تلفن بیمارستانی که قصد زایمان در آنجا را دارید، همراه با اطلاعات پزشک یا مامایی که تحت نظر او هستید بنویسید. یک کپی از آن را همراه با شماره تلفن آمبولانس کنار تلفن خود بگذارید. کپی دیگر را درون کیف خود بگذارید و دیگری را درون کیف همسرتان قرار دهید.
- مسیرهای مناسب برای رفتن به بیمارستان را بشناسید. ماشین را کجا پارک کنید، بهترین ورودی برای استفاده و جایی که باید در داخل بیمارستان بروید.
- لیستی از شماره تلفن افراد خانواده یا دوستانتان همراه داشته باشید تا در صورت شروع زایمان با آنها تماس بگیرید.
- دو کیف کوچک آماده کنید. یکی برای خودتان و دیگری برای نوزادتان.
- صندلی ماشین نوزاد در ماشین خود نصب کنید.
وسایل لازم برای زایمان در بیمارستان
وسایل زیر را با خود به بیمارستان ببرید:
لباس
یک لباس خواب یا بلوز بلند برای زایمان شلوار راحتی برای خواب پنج یا شش عدد لباس زیر، چند دست جوراب، دمپایی و یک دست لباس برای وقتی که از بیمارستان بیرون میآیید.
اسباب توالت
شامپو، دمپایی دوش، سشوار، صابون، شانه، مسواک، خمیر دندان، دستمال کاغذی
وسایل تفریحی
مجله، کتاب، واکمن، کتاب درباره حاملگی و شیردهی و یک توپ تنیس برای ماساژ زایمان
خوراکی
غذاهای آماده مثل بیسکوئیت، میوه خشک
وسایل ضروری
موبایل یا کارت تلفن، کارت شناسایی، بیمه
برای نوزادتان
سه یا چهار عدد لباس زیر، لباس و کلاه، لباس کلفت در حالی که هوا نامساعد است.
چیزهایی که باید در خانه گذاشت
جواهرات، کارتهای بانکی و دیگر اشیای قیمتی
رژیم غذایی و ورزش در هفته سی و ششم بارداری
پر انرژی بودن در هفتههای آخر حاملگی
در اواخر حاملگی خستگی بیش از قبل میشود. تا جایی که میتوانید استراحت کنید. خوابهای شبانه نیز سبکتر و کوتاهتر میشوند، چون نمیتوانید ادرار خود را طولانی نگه دارید و دفعات زیادی برای رفتن به توالت بیدار میشوید. بهتر است در طول روز برنامهریزی کنید و چرت بزنید.
اگر آب بدنتان کافی باشد، کمتر احساس خستگی خواهید کرد. برای کمتر رفتن به توالت، از خوردن آب کافی خودداری نکنید. همچنان روزانه هشت لیوان آب بخورید.
کم ولی به دفعات زیاد غذا بخورید. خوردن وعدههای مکرر و کم منطقیتر از خوردن وعدههای بزرگ است. غذاهای شکری انرژی زیاد و فوری به شما میدهد، ولی وقتی انرژیتان تمام شد، بیشتر باعث خستگی میشوند.
سؤالهای معمول در هفته سی و ششم بارداری
چگونه متوجه وجود مشکل در مایع آمنیوتیک خود شوم؟
مایع آمنیوتیک که نوزاد نه ماه درون آن شنا میکند، نقش اساسی در سلامت او دارد. نوزاد شما به مقدار مناسب مایع آمنیوتیک نیاز دارد تا از او محافظت کرده و به رشد او کمک کند. مایع زیاد یا کم باعث ایجاد مشکل میشود. میتوان از طریق سونوگرافی میزان مایع آمنیوتیک را اندازهگیری کرد.
تقریباً هشت درصد از خانمها مایع آمنیوتیک کمی دارند. این اتفاق در هر مرحله از حاملگی ممکن است بیفتد، ولی در اواخر سه ماههی سوم شایعتر است. در اواخر حاملگی میزان خیلی کم مایع آمنیونیک میتواند خطر مشکلات زایمان را زیاد کند. مشکلاتی مثل فشردگی بند ناف. با این حال خانمهایی که در اواخر حاملگی دچار این شرایط میشوند، نوزادان سالمی به دنیا میآورند.
اگر میزان مایع آمنیوتیک شما کم باشد، پزشک سلامت نوزاد شما را توسط روشهای ساده و فیزیکی کنترل میکند. اگر میزان مایع آمنیوتیک شما زیاد باشد پزشک زایمان زودرس را پیشنهاد میدهد.
میزان مایع آمنیوتیک زیاد تقریباً در دو درصد خانمها اتفاق میافتد. این مشکل در اواخر حاملگی زیاد مشکل ایجاد نمیکند و در نوزادان چاق شایعتر است. در خانمهایی که میزان مایع آمنیوتیک زیاد میشود خطر پاره شدن دیوارهی کیسهی آمنیوتیک، زایمان زودرس، جدایی بند ناف و جدایی جفت از دیوارهی رحم بیشتر است.
اگر مایع آمنیوتیک شما زیاد است، پزشک به طور مکرر میزان مایع آمنیوتیک شما را تحت کنترل قرار میدهد و مواظب علایم زایمان زودرس میشود. کاری که پزشک انجام میدهد به سن حاملگی، شرایط شما و میزان مایع آمنیوتیک بستگی دارد.
به علت فشار خون بالای من پزشک آزمایش جنین را توصیه کرده است. این آزمایش چه چیزی را نشان میدهد؟
آزمایشهای زیادی وجود دارند که سلامت نوزاد را بررسی میکنند و در خانمهایی اعمال میشوند که نوزادشان مشکوک به مردن است. آزمایشها شامل تعداد ضربههای نوزاد، معاینات فیزیکی میزان انقباضات یا اکسیژن موجود در رحم برای نوزاد است. این آزمایشات بسته به شرایط و عوامل خطر نوزاد ممکن است یک یا دو بار در هفته انجام شوند. این آزمایشها به شما و نوزادتان صدمهای نمیرسانند و گاهی برای مطمئن شدن از سلامت نوزادتان، حتی اگر نوزادتان سالم باشد، انجام میشوند.
بدون دیدگاه