در هفته ششم حاملگی ضربان قلب نوزاد شما ۱۶۰-۱۵۰ بار در هر دقیقه میزند؛ ،یعنی حدوداً دو برابر ضربان قلب شما اکنون جنین حدوداً (۱/۲۷) سانتیمتر طول دارد و بیشتر از قبل شبیه به بچه است.
سر بچهی شما به اندازهی بدن او ،است ولی بازوها و پاهایش بلند میشوند بینی او دیده میشود و پلکهای او شکل میگیرند در این مرحله چشمهای او عدسی عنبیه قرنیه و شبکیه ای دانه دار دارند ستون فقرات او کاملاً شکل یافته است و از هر دو طرف بسته شده در درون ریههایش شاخههای ثانویه نمایان میشوند و بعد از تولدش منشعب میشوند روزی این شاخهها به سیصد میلیون کیسه هوای کوچک در ریههایش متصل میشوند که این کیسهها آلوئول نام دارند.
اگرچه خون شما مواد غذایی و اکسیژن را برای نوزاد در حال رشدتان تأمین میکند ولی خونتان مستقیم به طرف او جریان ندارد بلکه خون از بند ناف توسط جفت به جنین میرسد جفت عضوی گرد مانند است که تعداد زیادی ریشه و رگ دارد و هورمونهایی را تولید میکند که رشد کودک را حمایت میکنند. همچنین مواد غذایی و اکسیژن را به جنین میرساند و کمک میکند تا مواد زاید او دفع شوند جفت مثل یک فیلتر عمل میکند که از ترکیب شدن جریان خون شما با جریان خون جنین جلوگیری میکند به خاطر وجود این فیلتر است که نوزادتان میتواند گروه خونی متفاوتی از شما داشته باشد.
بدن شما در هفته ششم بارداری
کمبود خواب
بعضی از خانمهای حامله در هفته ششم حاملگی به قدری خواب آلود هستند که گویی دارو مصرف کرده اند. آنها در محیط کار و روی میزشان میخوابند و احساس میکنند که کفشهایشان کوچک شده است. در عین حال از مشکلات و بیخوابیهای شبانه، خستگی اجبار برای بیدار شدن و رفتن به توالت یا عدم راحتی در تختخواب شکایت میکنند. تحقیقات نشان داده اند که تقریباً هشتاد درصد از خانمهای باردار از کمبود خواب رنج میبرند به خاطر تغییراتی که در بدن آنها اتفاق میافتد این مشکلات تعجب آور نیستند.
احساس خستگی در شما به خاطر افزایش میزان هورمونها در حاملگی جاری بودن آنها در تمام بدن و انرژی است که برای تشکیل جنین مصرف میکنید. چه خانهدار باشید و چه شاغل چه عصرها چرت بزنید و چه تمام طول روز سر پا باشید، احساس خستگی خواهید کرد. ولی اگر زمانی که بیشتر احساس خستگی میکنید، صبحها ،است سعی کنید برنامهی خود را برای استراحت بیشتر در آن زمان تنظیم کنید.
برنامه ریزی برای خواب در هفته ششم بارداری
برنامهی خواب و استراحت خود را حتی در روزهای تعطیل نیز به هم نزنید. مهم نیست که چه اتفاقی بیفتد. اکنون زمان محدود کردن خودتان به اولویتهاست. از همسرتان بخواهید مسئولیت بیشتری را بر عهده بگیرد، مثلاً خرید کردن، تا شما بتوانید بعدازظهرها استراحت کنید.
اگر شبها احساس میکنید که بیخواب میشوید چیزهایی را که باعث اختلال در خواب شما میشوند را از اطرافتان دور کنید. اگر روزها اتاقتان خیلی روشن است از سایهبان و کرکره استفاده کنید تا اتاق را تاریک کنند و از دستگاه بخور برای تهویه هوا استفاده کنید. سعی کنید در ساعتهای مشخص بخوابید و بیدار شوید.
حتی در روزهای تعطیل سعی کنید قبل از خواب فعالیتهایی مثل گوش کردن به موسیقی ملایم، حمام آب گرم، خواندن روزنامه روی مبل راحتی یا پیادهروی داشته باشید. از کارهای خسته کننده و سنگین قبل از خواب دوری کنید، چون باعث بیخوابی میشوند. استفاده از چندین بالش میتواند کمک کند تا خواب راحتی داشته باشید چون در ناحیهی سر خود بیشتر از معمول احساس سنگینی میکنید.
استفراغهای صبحگاهی در هفته ششم بارداری
حالت تهوع و استفراغ در طول روز باعث میشود لذت بردن از حاملگی سخت شود. در این مورد تنها نیستید. اکثر حاملگیها مخصوصاً در سه ماههی اول بارداری با حالت تهوع همراه هستند پزشکان به این حالت استفراغهای صبحگاهی میگویند. چون صبح زمانی است که بیشتر مستعد این حالت تهوع هستید.
افزایش سریع میزان هورمونها در حاملگی با حساسیت به بوها و ادکلنها همراه است (به همین دلیل وقتی از جلوی رستوران مورد علاقهتان رد میشوید، احساس بدی به شما دست میدهد.)
اگرچه ممکن است احساس کنید حالت تهوع و استفراغهایی که دارید برای نوزادتان مضر است ولی خیالتان راحت باشد زیرا به ندرت این حالتها به بچه ضرر میرسانند. فعلاً نوزادتان آنقدر کوچک است که نیازی به کالری ندارید و قرصهای مولتی ویتامینی که مصرف میکنید نیاز غذایی نوزادتان را تأمین میکنند.
اخیراً محققان دانشگاه کورنل هزاران خانم حامله را بررسی کرده اند و نتایج خود را به این صورت اعلام کرده اند که حالت تهوع و استفراغهای صبحگاهی معمولاً بین هفتههای ششم تا هجدهم دیده میشوند و زنانی که از این حالت رنج میبرند شانس بیشتری برای به دنیا آوردن بچههای سالم دارند.
غذاهایی که برایتان مفید است
ممکن است میل خوردن چیزی را نداشته باشید ولی معدهی خالی تهوع را شدیدتر کرده و کاهش قند خون این وضعیت را بدتر میکند صبحها قبل از اینکه از تختخواب خود بیرون آیید، مقداری بیسکوئیت بخورید و از غذاهای نمکی، مخصوصاً قبل از خواب، همچنین از غذاهایی که ترکیب کوچکی از کربوهیدرات دارند مثل کلوچههای سبوسدار استفاده کنید تا کمتر احساس تهوع داشته باشید.
در بعضی از خانمها خوردن غذاهای نمکی یا ترش مثل چیپس سیب زمینی و لیموناد میتواند به کاهش حالت تهوع کمک کند. هیچ کس نمیداند که چرا بعضی از غذاها بیشتر از غذاهای دیگر مؤثرند بنابراین از این قاعده استفاده کنید.
اگر غذایی را هوس کردید و توانستید آن را تحمل کنید، حتماً آن را بخورید همچنین از غذاها و بوهایی که حالت تهوع شما را شدید میکنند، دوری کنید خوردن غذاهای سرد و یا غذاهایی که در دمای اتاق ماندهاند، میتوانند مؤثر باشند چون بوی آنها کاهش پیدا میکند.
استفاده از مایعات برای دفع استفراغ بارداری
اگر معمولاً استفراغ میکنید میزان مصرف مایعات خود را به هشت لیوان در روز برسانید دو لیوان بیشتر از مصرف عادی پیشنهاد شده است. اگر در خوردن آب کافی مشکل دارید، میتوانید از هندوانه و مایعات یخ زده در فریزر استفاده کنید.
سعی کنید مایعات را فقط بین وعدههای غذایی مصرف کنید. اگر باید در طول وعدههای غذایی بنوشید، مقدار مصرف آنها را محدود کنید تا معدهتان بیش از حد پر نشود همچنین میتوانید از نوشیدنیهای ملایم استفاده کنید تا الکترولیتی که از دست میدهید جبران شود. اگر ویتامینی مصرف میکنید که آهن دارد با پزشک خود دربارهی قطع دارو تا بهتر شدن وضعیتتان مشورت کنید.
حالتهای تهوع شدید
خیلی به ندرت امکان جدی شدن و ایجاد نگرانیهای جدی در حالت تهوعهای روزانه وجود دارد. با این حال اگر نمیتوانید در طول ۲۴ ساعت غذا بخورید و یا مایعات بنوشید یا به شدت وزن کم میکنید و یا با کمبود آب بدن مواجه شدهاید باید به پزشکتان اطلاع دهید. این علایم میتوانند نشانههای ویار حاملگی باشند که همان استفراغهای شدید در حاملگی است و باعث میشود بدنتان با کمبود آب مواجه شود و مواد معدنی که شما و نوزادتان لازم دارید را از دست بدهید.
این وضعیت میتواند کنترل شود و در صورت تشخیص، به ندرت میتواند تأثیرات شدید بلند مدتی بگذارد. احتمالاً پزشکتان به شما مایعات وریدی (IV) تزریق کرده و میزان الکترولیت شما را بررسی میکند تا مطمئن شود که بیماری خاصی که باعث به وجود آمدن این علائم شده است را ندارید. بسته به شرایط شما ممکن است نیاز باشد که حتی چند روزی در بیمارستان بستری شوید تا از داروهای ضد تهوع و مایعات وریدی استفاده کنید. اکثر خانمها بعد از اینکه آب بدنشان را دوباره به دست آوردند احساس بهتری دارند و میتوانند برای متوقف کردن حالت تهوع خود از دارو استفاده کنند.
درمانهای حالت تهوع دوران بارداری
- Unisom – داروی خواب آوری است که میتوان بدون نسخهی پزشک استفاده کرد و حاوی مواد ضد تهوع میباشد و اکثر پزشکان معتقدند که مصرف آن در طول حاملگی بلامانع است.
- انجمن پزشکی آمریکا ثابت کرده است که طب سوزنی برای درمان حالت تهوع ناشی از حاملگی مؤثر است.
- برای درمانهای موقت میتوانید از «بیوباندها» استفاده کنید که در اکثر داروخانهها به صورت یک دستبند یافت میشوند.
- بعضی از خانمها اعتقاد دارند که زنجبیل حالت تهوع را کاهش میدهد بنابراین مصرف آب نباتهای زنجبیل، چای زنجبیل و یا نوشابههای زنجبیل که از زنجبیل طبیعی ساخته شده اند میتواند به درمان حالت تهوع کمک کند.
- میتوانید از روش سادهی فشار دادن هم کمک بگیرید: سه انگشت خود را آرام ولی محکم، بالای جایی که نبض خود را میگیرید فشار دهید. نفس عمیق بکشید و یک یا بیشتر از یک دقیقه مچ خود را فشار دهید و به تدریج فشار خود را زیاد کنید تا احساس ناراحتی کنید مثل یک ماساژ ساده
تجهیزات لازم
برای اینکه در جاهای نامناسب و غیر منتظره دچار ترس از استفراغ نشوید وسایل لازم خود را همیشه به همراه داشته باشید:
- کیف دستی
- پلاستیک (نایلون)
- دستمال مرطوب
- دستمال
- آب جهت شستشوی دهان
- مسواک و خمیر دندان و اسپری دهان
مصرف مایعات در هفته ششم بارداری
شما باید روزانه ۱۶۸ گرم آب مصرف کنید که برابر است با ۸ لیوان ۶۴ گرمی در صورتی که خیلی استفراغ میکنید بهتر است بیشتر هم بنوشید.
آب بهتر است
آب میوهها میتوانند آبی را که مصرف میکنید افزایش دهند ولی آنها کالری و شکر اضافی و غیر ضروری دارند. نوشیدنیهای کافئیندار مثل قهوه و آب گازدار نیز مناسب نیستند، چون باعث افزایش دفع ادرار میشوند و بنابراین آب زیادی را از دست میدهید.
اگر نمیتوانید میزان آب مصرفیتان را کنترل کنید، میتوانید یک بطری ۱۲۸ گرمیرا پر کنید و تا پایان روز آن را تمام کنید. در صورتی که احساس حالت تهوع زیادی پیدا میکنید یا از طعم آب خالی بدتان میآید، میتوانید مقداری لیمو به آن اضافه کنید.
چرا باید مایعات زیادی مصرف کرد؟
در طول حاملگی میزان خون شما ۴۰ درصد افزایش مییابد و ۲ کیلوگرم از وزن شما در حاملگی را تشکیل میدهد. خون اضافی یک سیستم ضروری نقل و انتقال است که مواد غذایی را به جنین میرساند و به کلیههای شما کمک میکند تا مواد زاید را دفع کنند. همچنین مصرف مایعات زیاد خطر عفونتهای مثانه، مجاری ادرار و کلیه را کاهش میدهد و از یبوست پیشگیری میکند.
دربارهی خودتان در هفته ششم بارداری
انتخاب تیم زایمان
اگرچه به نظر میرسد به زمان زایمان شما سالها مانده است بهتر است از همین حالا تحقق کنید که چه کسی بچهی شما را به دنیا بیاورد و کجا زایمان کنید. پزشک متخصص زنان و زایمان در آمریکا اکثر خانمها یک پزشک متخصص را برای زایمان خود در نظر میگیرند.
پزشکان متخصص زنان و زایمان افرادی هستند که پس از اتمام دورهی پزشکی عمومی به مدت چهار سال تحت عنوان رزیدنت رشتهی زنان، زایمان و مامایی به تحصیل خود ادامه میدهند. اگر بیماری مزمنی دارید، بیش از یک قُل حامله هستید، سنتان زیاد است و یا مشکلات حاملگی دیگری دارید ممکن است ترجیح دهید که تحت نظر یک فوق تخصص بیماریهای دوران حاملگی باشید. فوق تخصص بیماریهای دوران حاملگی یک پزشک متخصص زنان و زایمان است که در زمینه حاملگیهای پر خطر دارای تخصص است.
پزشک خانواده
این پزشکان بعضی از کارهای مامایی را به عنوان بخشی از کارهای تخصصی انجام میدهند و میتوانند بعضی از مراقبتهای قبل از حاملگی و زایمانهایی که خطر کمی دارند را انجام دهند.
ماما
اگر حاملگی شما از نوع کم خطر است، ممکن است یک ماما را در زایمان خود ترجیح دهید. در اکثر جاهای دنیا پزشکان متخصص تنها در موارد اورژانسی زایمان را انجام میدهند و بقیهی زایمانها را ماماها کنترل میکنند. این مسئله در آمریکا نیز صحت دارد و ده درصد از خانمهای حامله زایمان خود را توسط ماما و تحت نظارت پزشک متخصص انجام میدهند.
ماماها بعد از اتمام پرستاری دو سال در زمینهی مامایی تحصیل کرده اند. آنها هرگز مسئولیت حاملگیهای حساس و خطردار را قبول نمیکنند و همیشه در زایمانهای ساده و بدون دردسر نیز تحت نظر پزشک متخصص کار میکنند. در حالت کلی ماماها کمتر از پزشکان متخصص در مسائل درمانی و دارویی دخالت میکنند. مطالعات و تحقیقات در آمریکا نشان داده اند که زنان سالمی که حاملگی طبیعی دارند و برای زایمان خود ماماها را انتخاب میکنند، به اندازهی کسانی که برای زایمان خود از پزشکان متخصص کمک میگیرند بچههای سالمی دارند.
برقراری ارتباط نکتهی مهمی است.
مهم نیست که چه کسی در طول حاملگیتان شما را راهنمایی کند، ولی نقش مهمی خواهد داشت. شما احساس شادی هیجان نگرانی و استرس و اکثر مواقع همهی این احساسات را با هم خواهید داشت بنابراین یک پزشک خوب میتواند شما را در طول مسیر خود به دوران مادر شدن راهنمایی کند.
کارشناسان میگویند که عدم برقراری ارتباط درست عامل اصلی به وجود آمدن اختلاف بین بیماران و پزشکشان است. بنابراین این بهترین فرصت است تا یاد بگیرید صحبت کنید زیرا هم به نفع خودتان است و هم به نفع نوزادتان در هر وقت ملاقات سؤالهای خود را آماده کنید از توصیهها و توضیحهای پزشکتان یادداشت بردارید تا پاسخهای او را فراموش نکنید با صداقت به سؤالهایی که پزشکتان میپرسد پاسخ دهید و وقتی احساس میکنید دربارهی توصیههای پزشکتان زیاد مطمئن نیستید و یا نیازها و انتظاراتتان برآورده نمیشوند با پزشکتان مشورت کنید.
خطرات در معرض دود سیگار بودن
شما میدانید که مادران سیگاری به جنین خود ضرر میرسانند، ولی آیا میدانستید که افراد سیگاری اطراف شما هم میتوانند به نوزاد شما ضرر برسانند؟
وقتی در معرض دود سیگار هستید چهار هزار مادهی شیمیایی به بدنتان وارد میشوند که بیش از پنجاه تای آنها سرطان زا هستند و ارتباط مستقیمی با مشکلات حاملگی دارند برای مثال، تحقیقات ثابت کرده اند مادران غیر سیگاری که به طور غیر مستقیم در معرض دود سیگار هستند احتمال بیشتری وجود دارد که فرزندانشان مشکلاتی مثل کمبود وزن در هنگام تولد و محدودیت رشد داشته باشند. این نوزادان همچنین بیشتر در معرض خطر سندرم مرگ ناگهانی قرار دارند (SIDS). به علاوه طبق آخرین تحقیقی که توسط محققان دانشگاه کلومبیا انجام شده بچههایی که مادرانشان در طول حاملگی در معرض دود سیگار بودند، در سن دو سالگی نتیجهی تست هوش ضعیف تری نسبت به بچههای دیگر دارند.
نکتهی اساسی این است که وقتی حامله هستید حتی اگر سیگار نمیکشید، از مکانهایی که دود سیگار وجود دارد دوری کنید. در اکثر رستورانها و مکانهای عمومی کشیدن سیگار ممنوع است و این کار راحت تر است و همچنین باید از دوستان و اعضای خانواده بخواهید که بیرون از خانه سیگار بکشند. در غیر اینصورت به اتاق یا مکانی بروید که شما و نوزادتان از دود سیگار در امان باشید.
تعیین مکان زایمان در هفته ششم بارداری
مکانهای ممکن برای زایمان شامل خانه، درمانگاههای زنان و بیمارستان میباشند. البته مکانی که نوزادتان را به دنیا میآورید بستگی به این دارد که چه کسی زایمانتان را انجام میدهد.
زایمان در خانه
انجمن پزشکی آمریکا و پزشکان دانشکدهی آمریکا، هر دو مخالف زایمان در خانه هستند مهم نیست که چقدر سالم باشید و حاملگیتان به نظر ساده برسد همیشه این احتمال، حتی جزئی، وجود دارد که هنگام زایمان اتفاقی بیفتد. به آمار زیر توجه کنید:
وقتی محققان واشنگتن بیش از ۱۰.۵۰۰ زایمان در بیمارستان را با بیش از ۶.۰۰۰ زایمان در خانه مقایسه کردند، فهمیدند که مرگ نوزادان در حین زایمان در خانه دو برابر نوزادانی است که در بیمارستان به دنیا آمده اند (۳/۵ مرگ از ۱۰۰۰ تولد در خانه و ۱۷ مرگ در هر ۱۰۰۰ تولد در بیمارستان به دست آمد.)
مادرانی که در خانه زایمان میکنند پنجاه درصد حاملگی طولانی تری دارند و نزدیک به شصت درصد خطر خونریزی بعد از زایمان در آنها افزایش مییابد. میزان وزن کم بعد از تولد نیز در بین نوزادانی که در خانه به دنیا آمده اند نسبت به نوزادان دیگر بیشتر است.
برای خانمهای سالمی که در حاملگی خود خطرات کمتری داشته اند، زایمان در خانه در صورتی که تحت نظر یک ماما باشند، میتواند مورد قبول باشد. با این حال بهتر است آگاه باشید مامایی که زایمان شما را در خانه انجام میدهد در موارد و خطرات نادری که در طول زایمان برای شما و نوزادتان ممکن است اتفاق بیفتد نمیتواند کاری انجام دهد.
درمانگاههای زنان
درمانگاههای زنان و زایمان یک انتخاب خوب برای کسانی است که حاملگی پیچیده ای ندارند و میخواهند در جای امنی زایمان کنند. این مکانها در حقیقت زیاد شبیه به بیمارستان نیستند و بیشتر توسط پرستارها و ماماهایی که با پزشکان متخصص بیمارستان در ارتباط ند اداره میشوند.
کادر درمانگاههای زنان خانمها را تشویق میکنند که تا جای ممکن زایمان طبیعی انجام دهند. ماماها درد زایمان را توسط روشهای کنترل تنفس، موقعیت زایمان و روشهای آرامش بخش دیگر کاهش میدهند. در اکثر درمانگاهها همچنین داروهای تسکین درد وجود دارد، ولی اگر میخواهید برایتان تزریق نخاعی انجام شود باید در بیمارستان زایمان کنید. برای انجام زایمان خود درمانگاهی را انتخاب کنید که در مواقع اضطراری با بیمارستان هم در رابطه باشد.
بیمارستانها
در آمریکا زایمانها در بیمارستان رخ میدهند و خانمهایی که میخواهند در موارد اضطراری زایمان امنی داشته باشند و از بیحسیهای تزریقی و نخاعی استفاده کنند، زایمان در بیمارستان را ترجیح میدهند.
خانمهایی که از قبل مشکلات دیابت، بیماری قلبی و کلیه دارند، خانمهای بالای چهل سال و کسانی که سابقهی سقط جنین و یا سابقهی سزارین دارند باید در بیمارستان زایمان کنند. همچنین در صورتی که نوزاد بیش از حد بزرگ باشد یا در وضعیت برعکس باشد، (تولد با پا) پزشک زایمان در بیمارستان را توصیه میکند. اگر میخواهید در بیمارستان زایمان کنید، میتوانید باز هم نوع طبیعی را انتخاب کنید. خیلی از بیمارستانها ظاهری شبیه به خانه دارند و تعداد زیادی ماما و پرستار برای کمک به پزشکان متخصص و مراقبت از بیماران در آنجا کار میکنند.
برای اینکه مطمئن شوید در طول زایمان همه چیز خوب و راحت پیش میرود، شما و همسرتان باید با پزشکتان در مورد روش مناسب زایمان مشورت کنید به یاد داشته باشید که ممکن است همه چیز طبق برنامه ریزی تان پیش نرود.
زندگی همیشه پر از اتفاقات غیر منتظره است و بیمارستانها هم قوانینی دارند که همیشه از زایمان طبیعی حمایت نمیکنند این را در ذهن خود در نظر بگیرید که مهمترین نتیجه ای که باید بگیرید یک کودک و مادر سالم است نه نوع زایمان.
ورزش و رژیم غذایی در هفته ششم بارداری
خانمهای فعال و غیر فعال
غذا همان سوخت است و زنان فعال نسبت به زنان غیر فعال سوخت بیشتری نیاز دارند. اگر قبل حاملگی مدام ورزش میکردید، میتوانید آن را ادامه دهید و رژیم غذایی و مقدار کالری مصرفی خود را در سه ماه اول حاملگی ادامه دهید، سپس در سه ماههی دوم روزانه سیصد کالری به رژیم غذایی طبیعی خود اضافه کنید. همین رژیم غذایی در مورد خانمهایی که قبل از حاملگی فعالیت خاصی نداشته اند نیز صادق است و این خانمها نباید بعد از حاملگی هم ورزش سنگینی انجام دهند.
همچنین اگر قبل از حاملگی فعالیت زیادی داشتید، ولی در طول سه ماههی اول کندتر شده اید باید غذایی کمتر از سابق بخورید تا وزنتان بیشتر نشود. اگر سابق ورزش نمیکردید ولی اکنون شروع به پیاده روی کردهاید، میتوانید کالری بیشتری مصرف کنید ولی نه خیلی زیاد. یک خانم ۶۸ کیلویی در هر ۱/۵ کیلومتر صد کالری میسوزاند، پس فکر نکنید با بیست دقیقه پیادهروی میتوانید یک کیک سیب بزرگ بخورید. اگر فکر میکنید به کالری بیشتری نیاز دارید به رژیم غذایی خود چیزی طبیعی اضافه کنید مثل یک تکه میوه.
نیاز به کلسیم در هفته ششم بارداری
خانمهای حامله باید روزانه هزار میلی گرم کلسیم مصرف کنند. زیاد روی ویتامینهایی که در طول روز مصرف میکنید، حساب نکنید چون اکثر آنها فقط کمتر از صد میلی گرم نیاز روزمرهی شما را تأمین میکنند. روزانه با مصرف غذا، ماست و شیر کم چرب در سه وعدهی غذایی کلسیم مورد نیازتان را فراهم کنید.
غذاهای دیگری که منبع کلسیم هستند عبارتند از:
- بروکلی
- کلم
- پنیر سویا که از سولفات کلسیم به عمل میآید
- آب میوههایی که کلسیم دارند
قدرت پروتئین
پروتئین یکی از اجزای مهم سازندهی بدن انسان است بدن نوزاد شما نیز به پروتئین نیاز دارد تا سلولها و اعضایش ساخته شوند و همچنین برای داشتن یک جفت سالم نیز پروتئین لازم است. ولی نیازی نیست که در خوردن پروتئین زیادهروی کنید. تقریباً تامین ده گرم پروتئین اضافی بدن که روزانه نیاز دارید ساده است.
خانمهای حامله در مقایسه با افراد معمولی که به پنجاه گرم پروتئین در روز نیاز دارند، روزانه باید شصت گرم پروتئین مصرف کنند. البته اکثر آمریکاییها پروتئین بیشتری مصرف میکنند بنابراین امکان دارد که پروتئین مصرفی شما هم بیش از نیازتان باشد.
وقتی میخواهید در رژیم غذاییتان از مواد پروتئینی استفاده کنید دقت داشته باشید که از مواد غذایی کم چرب استفاده کنید برای مثال از گوشت گاو و گوسفند و گوشتهای سفید مثل مرغ بدون پوست استفاده کنید.
تعدادی از غذاهایی را که از لحاظ پروتئینی غنی هستند، همراه با میزان پروتئینشان را معرفی میکنیم:
- ۳.۵ گرم سینهی مرغ بدون پوست و استخوان: ۳۰ گرم پروتئین
- ۴۰ گرم گوشت کبابی گاو: ۲۹ گرم پروتئین
- ۴۰ گرم ماهی سالمون پخته شده: ۲۵ گرم پروتئین
- ۸۰ گرم ماست بدون چربی ۱۲ گرم پروتئین
- ۸۰ گرم شیر بدون چربی ۸ گرم پروتئین
- ۲۰ قاشق کره بادام زمینی ۸ گرم پروتئین
- ۱۰ تخم مرغ ۸ گرم پروتئین
میوه و سبزیجات بخورید
در اینجا در طول زندگی میوه و سبزیجات قسمت مهمی از رژیم غذایی شما محسوب میشوند، ولی آنها در طول حاملگی اهمیت خاصی دارند میوه و سبزیجات مواد ضروری بدن نوزادتان را تأمین میکنند.
قرصهای ویتامین هم نمیتوانند جای این مواد ضروری و طبیعی را پر کنند چرا که میوه و سبزیجات شامل ترکیباتی مثل آنتی اکسیدانها هستند که توسط قرص تأمین نمیشود. میوه و سبزیجات همچنین دارای فیبر هستند که باعث میشود دستگاه گوارش شما بهتر کار کند. یبوست در دوران حاملگی مخصوصاً زمانی که آهن مصرف میکنید، شایع و معمول است و فیبر از آن جلوگیری میکند.
اختلالات غذایی در هفته ششم بارداری
ممکن است وزن نوزاد شما در هنگام تولد ۳ یا ۴ کیلوگرم باشد، ولی شما افزایش وزنی حدود چهار برابر آن برای کمک به رشد نوزادتان داشته باشید. تحقیقات نشان داده اند خانمهایی که در طول حاملگی افزایش وزن کمی دارند، نسبت به خانمهایی که دچار دیابت، حاملگی، فشار خون و زایمان طولانی هستند، بیشتر در معرض خطر برای جنین و مرگ نوازد هستند.
یک تحقیق جدید که توسط دانشگاه پزشکیهاروارد صورت گرفته نشان داده است که خانمهایی که اختلالات غذایی دارند بیشتر در معرض عوارض حاملگی هستند و احتمال زایمان نوزادی با مشکلات مادرزادی را دارند، همچنین بیشتر احتمال دارد که به بیماری افسردگی بعد از زایمان دچار شوند. خانمهایی که در طول حاملگی برای کاهش وزن از ملینها و یا قرص استفاده میکنند بیشتر در معرض خطر به دنیا آوردن نوزاد ناهنجار هستند چون بدنشان مواد غذایی و مایعات مورد نیاز را ندارد.
اگر اختلالات غذایی دارید هم اکنون وقت آن است که کمک بگیرید با پزشک خود مشورت کنید و از او بخواهید در برنامهی غذایی مناسب به شما کمک کند خانمهایی که در اوایل حاملگی به رفع اختلالات غذایی خود خاتمه میدهند شانس بالایی برای داشتن نوزادی سالم و طبیعی دارند.
اگر حالت تهوع شما قطع نمیشود و یا هنوز از قرصهای رژیمی استفاده میکنید و خود را گرسنه نگه میدارید و یا اختلالات دیگری در رژیم غذایی خود دارید بهتر است در بیمارستان بستری شوید تا در آنجا شما را تحت نظر داشته باشند و مواد غذایی مصرفی شما را کنترل کنند.
عادات ورزشی شما در هفته ششم بارداری
در طول سه ماههی ،اول میتوانید تحت نظر پزشک مثل سابق ورزش کنید ولی اگر احساس میکنید که خسته میشوید از سرعت خود بکاهید. هدف از این ورزشها کاهش وزن نیست، مخصوصاً وقتی که صبحها حالت تهوع دارید.
خستگی هم میتواند باعث شود که سرعت خود را کاهش دهید. به بدن خود گوش دهید اگر با حرکتی که همیشه باعث سر حال شدن شما میشد، احساس ناراحتی میکنید آن را انجام ندهید. همیشه قبل، بعد و در طول ورزش و تحرکهای خود آب بنوشید تا از کم آبی بدنتان جلوگیری کند.
آیا یک لیوان نوشیدنی الکلی مشکلی دارد؟
ممکن است گاهی در یک جمع یا مهمانی وسوسه شوید که مقداری الکل بنوشید ولی بهتر است این کار را نکنید. هیچ کس نمیداند چه مقدار الکل به نوزاد ضرر میرساند چون متابولیوم الکل هر فردی با دیگری متفاوت است.
مقداری که میتواند برای یک زن حامله مشکلی نداشته باشد، برای دیگری مضر است. بهتر است کلاً از مصرف الکل دوری کنید.
سؤالهای معمول در هفته ششم بارداری
سؤال: چرا من حالت تهوع ندارم؟
پاسخ: تبریک میگویم شما از مادران خوش شانس هستید! شاید نگران باشید که چرا مثل زنان حاملهی دیگر حالت تهوع ندارید و حتماً مشکلی دارید ولی مطمئن باشید که بسیاری از خانمها با حاملگی طبیعی حالت تهوع ندارند. در حقیقت ۲۵ درصد از خانمهای حامله هرگز دچار حالت تهوع نمیشوند و کسی نمیداند چرا.
تحقیقات نشان میدهند خانمهایی که از حالت تهوع در ماههای حاملگی شان رنج میبرند شامل افراد زیر میباشند:
- کسانی هستند که دو قلو و یا چند قلو دارند
- سابقهی حالت تهوع در مصرف قرصهای جلوگیری از بارداری داشته اند
- خانمهایی که مادرشان در هنگام حاملگی آنها بیمار بوده
- خانمهایی که سر دردهای میگرنی قبل از حاملگی داشته اند
- خانمهایی که در معرض خطر بیماری خاصی هستند
سؤال: افزایش وزن زیادتر از توصیهی دکتر خطرناک است؟
پاسخ: بله افزایش وزنی که بیش از میزان توصیه شدهی پزشک باشد خطرناک است و در حقیقت احتمال خطر عوارض را افزایش میدهد برای مثال خانمهایی که افزایش وزن زیادی در طول حاملگی دارند بیشتر در معرض ابتلا به دیابت و فشار خون ناشی از حاملگی هستند که باعث به خطر افتادن سلامتی و افزایش احتمال زایمان زودرس میشود.
سؤال: در انتخاب پزشک مناسب که بتواند در طول حاملگی و زایمان به من کمک کند دچار استرس و تردید هستم چگونه میتوانم انتخاب درستی داشته باشم؟
پاسخ: موقعیت جغرافیایی که در آنجا زندگی میکنید، بیمه سلامتی تان، دوستان، سابقهی بیماری خود و خانواده تان، همه میتوانند روی انتخاب درست پزشک تأثیر بگذارند با این حال در پایین به لیستی از سؤالهایی که باید از پزشکتان بپرسید اشاره میکنیم
- کجا زایمان میکنید؟ شما باید نزدیکترین محل زایمان و یا بیمارستان را به منزلتان و اعضای خانواده و پزشکتان انتخاب کنید تا در لحظهی زایمان همه در آنجا حضور داشته باشند. همچنین باید مکانی که انتخاب میکنید به طور شبانه روز و ۲۴ ساعته مجهز به وسایل بیهوشی و مراقبتی ویژه از نوزاد باشد.
- اگر شما (پزشک) نبودید چه کسی زایمان را انجام خواهد داد؟ هیچ پزشک متخصص و مامایی نمیتواند هر روز سال را در دسترس باشد. برای اینکه شانس بیشتری داشته باشید برای انتخاب کسی که میخواهید پزشک زایمانتان باشد، بهتر است از قبل زایمان با پزشکان به اصطلاح ذخیره و رزرو (کشیک) آشنا شوید تا ببینید که آیا با آنها راحت هستید یا نه. با این حال در نظر داشته باشید که در بعضی از بیمارستانها مخصوصاً نوع آموزشی پزشکان متخصص و کشیک زیادی دارند و شناختن همهی آنها تقریباً عملی نیست. سعی کنید همراه با همسرتان بهترین روش را برای برآورده شدن انتظاراتتان انتخاب و فراهم کنید.
- انجام چه آزمایشهایی را قبل از حاملگی توصیه میکنید؟ از پزشک معالج خود بپرسید که در هر مرحله حاملگی و قبل از آن انجام چه آزمایشهایی را توصیه میکند. خطرات احتمالی چه هستند و بعد از نتایج آزمایشها چه توصیههایی به شما خواهد کرد. مطمئن شوید که پزشکتان فردی است که جزئیات مورد نیاز را در اختیارتان قرار خواهد داد تا بتوانید تصمیمات مهم را بگیرید و برای نگرانیها و مشکلاتتان وقت خواهد گذاشت.
- چه وقت سزارین را توصیه میکنید؟ در بعضی از شرایط سزارین ضروری است بنابراین از پزشکتان بپرسید که چگونه دربارهی نحوهی به دنیا آوردن نوزاد تصمیم گیری میکند برای مثال قبل از انجام عمل سزارین چقدر منتظر به دنیا آمدن بچه به صورت طبیعی خواهد بود؟ میزان انجام عمل سزارین او چند درصد است؟ (آمار جهانی حدوداً ۲۷/۶ درصد است) اگر قبلاً سزارین انجام داده اید، آیا زایمان طبیعی انجام خواهد داد؟
- نظریهی شما دربارهی کنترل درد در طول زایمان چیست؟ شما در حال حاضر نمیدانید که چقدر درد خواهید داشت با این حال اگر میخواهید از روشهای کنترل درد مثل تزریقهای نخاعی استفاده کنید نظر پزشک معالج خود را بپرسید. در این مواقع آخرین چیزی که نمیخواهید فردی است که شما را از فکر این روشها بیندازد. از طرف دیگر اگر میخواهید زایمان طبیعی داشته باشید با پزشکی مشورت کنید که مخالف تزریق و مصرف داروهای مسکن و روشهایی مثل ماساژ تب سوزنی و… است.
- به عنوان کسی که زایمان میکند چه مقدار صاحب اختیار هستم؟ شما باید از قوانین بیمارستان محل زایمانتان پیروی کنید، به همین دلیل مهم است که قبل از موعد زایمانتان این قوانین را بدانید. برای مثال اگر میخواهید هنگام درد زایمان قدم بزنید باید بدانید که همراه داشتن دستگاه مشاهدهی جنین و سرم در حین حرکت اجباریست یا اختیاری و همچنین در مورد اپیزیوتومی(برش زایمان به سمت مقعد) نظر پزشکتان را جویا شوید.
- چه کسی را میتوانم با خود به داخل اتاق زایمان ببرم؟ این سؤال هم به قوانین محل انجام زایمان ربط دارد، بنابراین از قبل دربارهی قوانین تحقیق کنید. همچنین پزشک شما ممکن است توصیههایی در این زمینه داشته باشد که باید به نظر او هم گوش دهید.
- بعد از اینکه نوزادم به دنیا آمد چه اتفاقی میافتد؟ از پزشک خود بپرسید که چه موقع شما را از اتاق زایمان خارج میکنند و چقدر بعد از زایمان میتوانید نوزادتان را در آغوش خود بگیرید. اگر برایتان مهم است که نوزاد را در حضور شما معاینه کنند به پزشکتان بگویید.
- در نهایت از پزشکتان بپرسید که چند وقت بعد از زایمان طبیعی و یا سزارین در بیمارستان خواهید ماند و چه نوع مراقبتهای ویژه ای از شما خواهند کرد.
[…] این هفته میزان ضربان قلب جنین حتی سریعتر از هفته ششم دوران بارداری است و در لوله قلب او برآمدگیهای کوچکی شکل گرفته است […]
[…] نوزادش چند قلو است. اکنون سونوگرافیها چند قلویی را در هفتهی ششم حاملگی نشان میدهند و بیش از ۹۵ درصد چندقلوها در اوایل سه […]