اگر قبل از حامله شدن، ناهار شما یک شکلات کوچک و نوشابه ی کم کالری بوده، حالا وقت این است که به رژیم خود پایان دهید. قدم مهم و اولیه این است که از ویتامینهای دوران بارداری استفاده کنید، زیرا باعث میشوند ویتامینها و موادمعدنی مورد نیاز بدنتان برای به وجود آمدن بچهای سالم تامین شوند. رژیم غذایی و ورزش در دوران بارداری از اهمیت بسزایی برخوردار است.
ویتامینهای قبل از زایمان رژیم غذایی دوران بارداری
ویتامینهای قبل از زایمان شامل فولیک اسید، ید، آهن، ویتامین آ، ویتامین د، روی و کلسیم میباشند.
به خاطر داشته باشید که قرص ویتامین مادهای کمکی برای رژیم غذایی سالم نیست. منظور از رژیم غذایی سالم میوه، سبزیجات، غذاهای غیرچرب، گندم، گوشتهای کم چرب و ماهی میباشند.
فولیک اسید احتمال مشکلات مادرزادی را کاهش میدهد.
دانشمندان کشف کردهاند هنگامیکه خانمها از فولیک اسید پیش از حاملگی و در طول آن استفاده کنند، نقصهای لوله عصبی که شامل نقص در ستون فقرات و مغز میباشند، کم میشود. فولیک اسید همان ویتامین B است که در غذاهایی همانند برشتوک، سبزیجات، پرتقال و آب پرتقال، اسفناج و عدس یافت میشوند.
برای پیشگیری از مشکلات مادرزادی باید به میزان کافی فولیک اسید مصرف کنید. پزشک به شما خواهد گفت که ویتامینها و مولتی ویتامینهای دوران حاملگی و چهارصد میکروگرم فولیک اسید را روزانه مصرف کنید.
بهتر است مصرف فولیک اسید را قبل از حاملگی شروع کنید، ولی اگر این کار را نکردهاید، از همین حالا شروع کنید. فولیک اسید مخصوصاً در روزهای اول خیلی مهم است.
شما میتوانید ویتامینهای دوران حاملگی را از اکثر داروخانهها تهیه کنید، ولی با پزشک خود در مورد آنها مشورت کنید یا از داروخانهها درباره ی آنها بپرسید.
گاهی پزشکها مکملهای دیگر فولیک اسید را نیز برای کسانی که احتمال زایمان نوزادی با مشکلات مادرزادی دارند تجویز میکنند. مثلاً برای کسانی که قبلاً نوزادی با مشکلات لوله ی عصبی داشتهاند یا کسانی که صرع یا دیابت دارند. شما باید فولیک اسید و مکملهایی که توسط پزشکتان تجویز شدهاند را طبق دستور مصرف کنید. مصرف زیاد ویتامینها و مواد معدنی میتوانند به نوزاد شما صدمه بزنند.
صرع در دوران بارداری
خانمهایی که صرع دارند، میتوانند حامله شوند و نوزاد سالمی به دنیا بیاورند. فقط باید دوران بارداری کنترل شدهای را داشته باشند و رژیم دارویی آنها تنظیم شده باشد. بعضی از داروهایی که برایی درمان صرع مصرف میشوند، خطر ناهنجاریهای مادرزادی همانند شکاف لب را افزایش میدهند.
بنابراین خانمی که صرع دارد، قبل از حاملگی باید با پزشک خود مشورت کند. تغییر داروها، مکملهای ویتامین و رژیم غذایی برای این نوع افراد ضروری است.
نقش کلسیم در رژیم غذایی دوران بارداری
کلسیم اصلی ترین ماده ی تشکیل دهنده ی استخوان و دندانهاست. همچنین به تشکیل سیستم جریان خون، سیستم عصبی و ماهیچههای نوزاد شما کمک میکند. بدن شما به میزان کافی کلسیم نیاز دارد تا نوزادتان را تشکیل دهد. اگر بدن شما کلسیم مورد نیازش را از غذاهایی که میخورید تهیه نکند، از کلسیم استخوانهایتان استفاده میکند و باعث ضعیف شدن استخوانها و افزایش احتمال پوکی استخوان در آینده میشود.
لبنیات بهترین منبع کلسیم هستند. روزانه سه وعده شیر یا ماست کم چرب را در رژیم غذایی خود قرار دهید. اگر لبنیات دوست ندارید، از محصولات کلسیم داری همانند شیر سویا استفاده کنید.
وقت تحرک و ورزش فرا رسیده است
آیا باید تمام عصر را تحرک کنم؟
بله!
شاید فکر کنید برای این کار خیلی خسته هستید، ولی بدانید که در طول حاملگی باید تحرک داشته باشید و این کار برایتان خیلی مفید خواهد بود. تحرک باعث میشود وزنتان کنترل شود، خطر ابتلا به دیابت ناشی از حاملگی را کاهش میدهد، شما را برای تحمل دردهای زایمان آماده میکند و روحیه ی شما را بالا نگه میدارد. با این حال باید ورزشهای سالم و امنی انجام دهید.
قبل از اینکه شروع به ورزش کنید، با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کنید.
پزشکتان شما را تشویق به ورزش خواهد کرد، مگر اینکه خطر زایمان زودرس، بیماری قلبی، سرویکس نارسا، جفت سر راهی یا مسمومیت دوران حاملگی داشته باشید. اگر در طول حاملگی خونریزی دارید، احتمال دارد که پزشکتان ورزش را برایتان منع کند. خانمهایی که چندقلو دارند از ورزش کردن میترسند، ولی ورزش تا جایی که خطری در حاملگی وجود نداشته باشد مفید است.
سرویکس نارسا چیست؟عدم توانایی دهانه رحم (سرویکس) در نگهداری یک بارداری تا زمان زایمان «نارسایی سرویکس» نامیده میشود. نارسایی سرویکس یکی از علل شایع سقط جنین در سهماهه دوم بارداری و همچنین زایمان زودرس است که با گشادی و باز شدن بدون درد دهانه رحم همراه بوده و میتواند به پارگی زودرس کیسه آب جنین منجر شود. جفت سر راهی چیست؟در حاملگی معمولاً جفت در نیمه فوقانی رحم قرار دارد اما گاه جفت در قسمت تحتانی رحم قرار میگیرد و دهانه رحم (سرویکس) که محل خروج جنین هنگام زایمان است را بهطور کامل یا ناقص مسدود میکند. به این حالت قرارگیری جفت، جفت سرراهی میگویند که ممکن است کامل یا ناقص باشد. مسمومیت دوران حاملگی چیست؟مسمومیت بارداری یا پرهآمپلاکسی یکی از عوارض و عواقب فشار خون بالا در بارداری است. این مشکل که هیچگاه به خودی خود به وجود نمیآید، معمولا به دنبال بیتوجهی به کنترل فشار خون مادر ایجاد شده و میتواند بسیار خطرناک یا غیرقابل جبران باشد. |
اگر شما قبل از این ورزش میکردید، به کار خود ادامه دهید. حتی ورزشکاران نیز میتوانند در طول حاملگی به فعالیتشان ادامه دهند. بعد از چند ماه که شکمتان بزرگتر شد، باید شدت ورزش خود را کمتر کنید. با پزشکتان درباره ی شرایط مناسب برای خود و نوزادتان مشورت کنید.
اگر تاکنون ورزش نکردهاید، فعالیتهایی را انتخاب کنید که بدنتان را به فشار نیندازد، مثلاً میتوانید شنا کنید یا پیاده روی داشته باشید. اکنون وقت ورزشهای سنگین نیست. روزانه سی دقیقه ورزش کنید. اگر سی دقیقه برایتان زیاد است، ابتدا از ۱۰ دقیقه شروع کنید و به تدریج مدت آن را به ۳۰ دقیقه یا بیشتر برسانید.
اگر ۳۰ دقیقه متوالی برایتان سخت است، میتوانید در طول روز برنامهریزی کرده و ورزش خود را به سه قسمت ۱۰ دقیقهای تقسیم کنید.
از ورزشهایی همانند اسب سواری، دوچرخه سواری یا اسکی که احتمال آسیب رساندن به شما و نوزادتان را دارد، دوری کنید. ورزشهایی که در آنها به شکمتان ضربه وارد میشود در دوران حاملگی ممنوع است. شیرجه زدن نیز برای سیستم جریان خون خود و کودکتان مضر است.
بدون دیدگاه